Foto: Kadrs no video
Plašas diskusijas izraisījusi ar zīmolu "Rīgas miesnieks" pazīstamā uzņēmuma "HKScan Latvia" jaunā video reklāma, kurā izmantotajā muzikālajā pavadījumā saklausāmas līdzības ar pirms gada jau publiskotu grupas "Sāpju kabinets" skaņdarbu. Tagad gan abas puses strīdu atrisinājušas.

Jāpiebilst, ka gan vienā gan otrā gadījumā parodēta grupas "Aarzemnieki" izpildītā dziesma "Cake To Bake", kas pērn Latviju pārstāvēja Eirovīzijas dziesmu konkursā.

"Rīgas miesnieks" 28.maijā publicējis video "Cepiena sezona klāt", kurā izmantota "Aarzemnieku" dziesmas melodija, lipīgo piedziedājumu "cep, cep kūku" pārfrāzējot uz "cep, cep cūku". "HKScan Latvia" pārdošanas un mārketinga vadītājs Heino Lapiņš portālam "Delfi" skaidro, ka reklāmas video autori - radošā aģentūra "AD Astra" - visas darbības saskaņojusi ar Eirovīzijas dziesmas autoru Gunti Veilandu.

Lapiņš reklāmas ideju skaidro ar vēlmi "radīt pozitīvu un jautru noskaņu, aicinot uz grilēšanu un laba laika pavadīšanu". "Tā kā mūsu galvenais produkts ir cūkgaļa, tad aizvietojām vārdu "kūka" ar "cūka"," viņš stāsta.

Drīz reklāmu pamanījušie sociālajos tīklos norādīja uz to, ka līdzīgu skaņdarba interpretāciju, kurā izskan frāze "cep, cep cūku", jau pērnā gada aprīlī laidusi klajā grupa "Sāpju kabinets".

"Runājot par iespējamo autortiesību pārkāpumu, tas būtu jāvērtē juristiem. Kā mūziķi varam vien bilst, ka, mūsuprāt, šis ir tuvu tai smalkajai robežai, kur beidzas iedvesmošanās un sākas plaģiāts," sarakstē ar portālu "Delfi" norāda "Sāpju kabinets". Tāpat šis gadījums rosina diskusijas par parodijas atšķirību no plaģiāta un parodijas īpašo statusu autortiesību likumā, uzsver mūziķi.

"HKScan Latvia" pārstāvošā aģentūra "AD Astra" tobrīd jau bija sazinājusies ar grupu, lai censtos situāciju paskaidrot un atrisināt. Bet vēlāk Lapiņš informēja, ka gaļas produktu ražotājs pārrunājis situāciju ar "Sāpju kabinetu", atvainojies par pārpratumu un panākts strīda risinājums

Arī grupa "Sāpju kabinets" apstiprina, ka aizvainojumu uz kompāniju netur: "Mēs esam priecīgi par to, ka "Rīgas miesnieks" un klipa autori šo lietu uztvēra pietiekami nopietni un aktīvi meklēja risinājumu."

Te redzama grupas "Sāpju kabinets" radītā dziesmas "Cake To Bake" parodija:

"Rīgas miesnieka" reklāma:

Oriģinālā grupas "Aarzemnieki" dziesma:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!