Foto: Publicitātes foto
Uzņēmums "Rīgas enerģija" kategoriski noraida dezinformāciju, kas, saistībā ar uzņēmuma darbību, pēdējās dienās ir izskanējusi masu medijos, teikts piektdien izplatītajā paziņojumā medijos.

Jau vēstīts, ka raidījums "Nekā personīga" ziņoja – viena no pēdējām lielajām zaļajām koģenerācijas stacijām, kas pretendē uz valsts atbalstu un kurā ražošana bija jāuzsāk šogad ir "Rīgas enerģija", tomēr tā aizvien nav nodota ekpluatācijā.

Raidījums vēstīja, ka Ekonomikas ministrijas (EM) atļauja uzņēmēja Māra Martinsona ģimenes kontrolētajai stacijai turpmākajos desmit gados garantētu vairāk nekā 43 miljonus eiro. Stacijai līdz oktobra sākumam bija jāuzsāk ražošana, jo pretējā gadījumā tā zaudē iespēju, ka valsts no tās iepērk elektrību par sadārdzinātu cenu. Tomēr šī stacija nav nodota ekspluatācijā un ir aizdomas, ka pārbaudes tests varētu būt noticis negodīgi.

"Rīgas enerģijas" koģenerācijas stacijai pie Deglava tilta ekonomikas ministrija atļauju izsniedza pirms pieciem gadiem. Tādējādi valsts solīja, ka no tās iepirks elektrību par paaugstinātu tarifu, bet komersants no savas puses apņēmās stacijā izmantot videi draudzīgo šķeldu un elektrību un siltumu ražot tvaika ciklā.

Savukārt "Rīgas enerģija" paziņojumā medijiem norāda, ka uzņēmums ir dibināts ar mērķi ražot enerģiju no Latvijā pieejamām, atjaunojamām izejvielām – no šķeldas, ražošanas procesā izmantojot tvaika ciklu.

Pateicoties šai enerģijas ražošanas metodei, stiprinot valsts enerģētisko drošību, "mēs dodam savu ieguldījumu Latvijas tautsaimniecības atkarības mazināšanā no fosīlā kurināmā, ko mūsu valstī importē no ārzemēm," pauž uzņēmumā.

2012. gadā "Rīgas enerģija" saņēma EM atļauju būvēt Rīgā koģenerācijas elektrostaciju.

"Šāda mēroga elektrostacija ir apjomīgs un nopietns projekts, kura īstenošana nozīmē gan daudzmiljonu investīciju piesaisti, gan arī augsta līmeņa enerģētikas profesionāļu iesaistīšanu laikietilpīgos projektēšanas un būvniecības procesos," teikts paziņojumā.

""Rīgas enerģija" kategoriski noraida dezinformāciju, kas, saistībā ar uzņēmuma darbību, pēdējās dienās ir izskanējusi masu medijos. Mūsu uzņēmums elektrostacijas būvniecības laikā ir skrupulozi ievērojis visas Latvijā pastāvošās likumdošanas normas, nemaz nerunājot par tiem EM izstrādātajiem un Eiropas Komisijā saskaņotajiem normatīvajiem aktiem, kas regulē enerģētikas nozari Latvijā, bez kuru ievērošanas nebūtu iespējama nedz šāda mēroga elektrostacijas projektēšana, nedz saskaņošana, nedz būvniecība," paziņojumā norādījis uzņēmums.

"Ja runājam par detaļām, tad pretēji dažos medijos paustajai dezinformācijai, tvaika katls mūsu elektrostacijā - darbojas, turbīna – ir uzstādīta, enerģijas ražošanai nepieciešamā šķelda - ir ievesta un enerģija līdz šim nepieciešamo testu režīmā - ir saražota. Par to 18.oktobrī pārliecinājās arī EM izveidotā ekspertu komisija, kas tiesu izpildītāju klātbūtnē apmeklēja mūsu elektrostaciju un likumā noteiktajā kārtībā piefiksēja minētos faktus," norāda paziņojuma autori.

Saskaņā ar visās atbildīgajās institūcijās saskaņoto plānu elektrostaciju ekspluatācijā paredzēts nodot 2017. gada novembrī.

"Rīgas enerģija" arī norāda, ka negrasās "publiski vērtēt to, kam un kāpēc tieši tagad ir nepieciešams bojāt mūsu uzņēmuma reputāciju".

Tāpat uzņēmums aicina "vismaz valsts amatpersonas ievērot Latvijā spēkā esošo enerģētikas nozares regulējumu, darboties savas kompetences un pilnvaru robežās, un atturēties no nekorektas informācijas izplatīšanas masu medijos".

"Ar nožēlu jāsecina, ka šobrīd publiskajā telpā tiek uzbrukts atsevišķiem uzņēmumiem, bet neviens nevēlas analizēt iesaistīto pušu pienākumus un atbildības robežas, kas noteiktas nozari regulējošos normatīvajos aktos. Ir nekorekti un tiesiski nepamatoti pārmest uzņēmējiem normatīvās bāzes izmantošanu uzņēmuma interesēs," teikts paziņojumā medijiem.

"Mēs aicinām visas iesaistītās puses saglabāt veselo saprātu, nedoties melīgas informācijas pavadā, pakļaujot reputācijas riskiem "Rīgas enerģijas" un citu uzņēmumu darbību un investīcijas," savu paziņojumu noslēdz uzņēmuma valde.

Paziņojumam pievienotas fotogrāfijas no EM rīkotās pārbaudes, kurās redzama šķeldas noliktava, tvaika turbīna un ģenerators, kā arī tvaika katls darbības režīmā.

"Nekā personīga" vēstīja, ka VAS "Sadales tīkls" eksperti septiņu cilvēku sastāvā koģenerācijas staciju apskatīja klātienē septembra vidū, piecas dienas pirms atļaujas termiņa beigām, Sadales tīkls rakstiski apstiprināja, ka koģenerācijas stacija ražojusi elektrību.

"Nekā personīga" rīcībā esoši kadri, kas stacijā filmēti testa pēdējās dienās, radīja aizdomas, ka tā vēl nedarbojas. Turklāt lai ražotu elektrību kaut trim dienām, būtu jāatved šķelda vismaz astoņās kravas automašīnās. Tomēr nedz auto, nedz koksnes atlikumi nekur nebija redzami, arī dūmenis nekūpēja.

Raidījums noskaidroja, ka turbīna uzņēmumā nevarēja strādāt, jo nemaz nebija uzstādīta.

No 2015. gada "Rīgas enerģijas" īpašniekos atrodams pazīstamā būvuzņēmēja Māra Martinsona vārds. Firmas kontrolpakete pieder SIA "MP Holdings", kas varētu būt saīsinājums no vārdiem – Māris un Pēteris. Jo holdings pastarpināti pieder Martinsona bērniem un būvfirmas "Latvijas energoceltnieks" valdes loceklim Pēterim Dzirkalam.

Koģenerācijas iekārtas kā bīstamas uzņēmējam jāreģistrē Patērētāju tiesību aizsardzības centrā. "Rīgas enerģija" to nav izdarījusi. Rīgas būvvaldē mums apstiprināja, ka Stacija nav nodota ekspluatācijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!