Foto: LETA

Divu restorānu "Kirsons" un ražotnes izveidē Vācijas galvaspilsētā Berlīnē ēdināšanas kompānija AS "Lido" investē trīs miljonus eiro, žurnālistiem stāsta "Lido" īpašnieks un padomes priekšsēdētājs Gunārs Ķirsons.

Projektu galvenokārt finansē "DNB banka", atzīmē Ķirsons.

Viņš arī norāda, ka "Lido" attīstībai Rietumeiropā ir tālejoši mērķi. Vācija kā starta vieta izvēlēta, jo Latvijas un Vācijas vēsturiskā saikne veidojusi līdzīgu ēdienu kultūru. Savukārt Berlīne ir dinamiska lielpilsēta, kur pastāv liels pieprasījums pēc daudzveidīga ēdienu piedāvājuma.

Viens no restorāniem "Kirsons" atrodas netālu no tūristu apskates objekta un transportmezgla "Alexanderplatz" - iepirkšanās centra "Alex" pirmajā stāvā. Otrs restorāns atrodas Šarlotes ielā, netālu no Berlīnes apskates objekta "Check Point Charlie". Šis restorāns atrodas biroju ēkas pirmajā stāvā.

Restorāna platība centrā "Alex" ir 244 kvadrātmetri, un tas vienlaikus var uzņemt 151 klientu, bet restorāna "Kirsons" Šarlotes ielā platība ir 477 kvadrātmetri, un tajā ir 136 sēdvietas.

Abu restorānu interjeru veidoja dizainere Evija Ķirsone, lielu uzmanību pievēršot interjera estētikai un mājīgumam.

Savukārt ražotne veidota, lai nākotnē potenciāli varētu apkalpot līdz pat 20 restorāniem, informē Ķirsons.

Kā skaidro "Lido" padomes locekle Valērija Lieģe, lai atvērtu ražotni un restorānus Vācijā, "Lido" divu gadu garumā veica priekšdarbus. "Tirgus izpēte apliecināja, ka "Lido" koncepts ir tuvs Vācijas iedzīvotājiem un šāda veida restorānu Vācijā trūkst. "Lido" arī Berlīnē paliks uzticīgs principiem, maltīti nodrošinot ātri un par pieejamu cenu. Tāpat kā Latvijā, arī Berlīnē uzņēmumu mērķis ir piedāvāt augstvērtīgu ēdienu, kas gatavots no dabīgām izejvielām."

Katrā no restorāniem Berlīnē būs pieejami ap 100 dažādi ēdieni, kas aizgūti no līdzšinējā "Lido" klāsta. Klientiem Vācijā būs iespēja baudīt Latvijas labumus, kurus "Lido" iepērk no ilggadējiem sadarbības partneriem Latvijā, tostarp Latvijā audzētus dārzeņus un ražotus gaļas produktus, kā arī Užavas alu.

Kopumā abos restorānos un ražotnē darbu sāks 62 darbinieki no Latvijas.

""Lido" Vācijā galvenokārt tiek veidots Latvijai un latviešiem, lai vairotu mūsu valsts un cilvēku labklājību. Tā būs arī vieta, kur popularizēsim Latviju, kur latviešiem nodrošināsim iespējas profesionāli augt un nopelnīt, lai to kopā ar ģimeni tērētu Latvijā, veicot ieguldījumu mūsu valsts ekonomikā," uzsver Ķirsons.

Restorānu atklāšana paredzēta rīt, 18.maijā. Restorāni klientiem būs atvērti no 20.maija.

Kā vēstīts, pirmos divus restorānus Berlīnē "Lido" iecerēja atvērt šī gada pirmajā pusē. Tāpat ziņots, ka "Lido" refinansējusi iepriekšējās saistības ar "DNB banku" un saņēmusi kredītu jaunu projektu attīstībai. Kā liecina "Firmas.lv" informācija, "Lido" 24.februārī reģistrējusi komercķīlu 26 947 100 eiro vērtībā.

"Esam parakstījuši refinansēšanas līgumu ar saviem partneriem "DNB banku". Līdz ar šo līgumu tiek refinansētas visas mūsu iepriekšējās saistības, kā arī izsniegts kredīts jauniem attīstības projektiem - gan divu restorānu un ražotnes atvēršanai Vācijā, gan jaunam projektam tepat Latvijā," pastāstīja "Lido" finanšu direktore Baiba Sleže.

Kā ziņots, 2014.gadā ēdināšanas kompānijas "Lido" apgrozījums sasniedza 33,16 miljonus eiro, ciešot zaudējumus 888 957 eiro apmērā, liecina "Firmas.lv" informācija. Zaudējumi ir saistīti ar nekustamo īpašumu vērtības samazinājuma atzīšanu 2014.gadā, bet tie neietekmē uzņēmuma pamatdarbību, iepriekš informēja uzņēmumā.

Uzņēmuma apgrozījums pērn varētu būt ap 40 miljoniem eiro. Peļņas rādītājs patlaban vēl netiek atklāts, taču, kā atzīmē "Lido" padomes locekle Lieģe, uzņēmums pagājušo gadu noslēdzis ar pozitīvu peļņas rādītāju.

AS "Lido" struktūrā ir Rīgā strādājoši deviņi bistro, trīs "Lido" bistro Tallinā, gaļas un kulinārijas ražošanas bāze, alus darītava, konditoreja, veikals un veikals-kafejnīca "Ķirsons" Rīgā.

Uzņēmums dibināts 1991.gadā. Tā pamatkapitāls ir 927 427 eiro. Uzņēmuma dibinātājs, ilggadējais īpašnieks un vadītājs Gunārs Ķirsons patlaban ieņem "Lido" padomes priekšsēdētāja amatu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!