Foto: Publicitātes foto

Graudu pārstrādes uzņēmums "Dobeles dzirnavnieks" pagājušajā gadā strādājis ar 27% apgrozījuma pieaugumu, vienlaikus piedzīvojot trīskārtēju peļņas samazinājumu, liecina "Firmas.lv" informācija.

Uzņēmuma apgrozījums bija 98,507 miljoni eiro salīdzinājumā ar 77,572 miljoniem eiro iepriekšējā gadā, bet peļņa - 1,140 miljoni eiro salīdzinājumā ar 4,064 miljonu eiro peļņu 2014.gadā.

Kā norādīts vadības ziņojumā, no kopējā apgrozījuma 60% veidoja eksports. Pērn ražotnēs pārstrādātas 201 000 tonnu graudu, kas ir par 37 000 tonnu vairāk nekā iepriekšējā gadā.

Lielāko daļu no apgrozījuma - 52,42 miljonus eiro - veidoja ieņēmumi no miltu un miltu produkcijas realizācijas. Ieņēmumi no lopbarības pārdošanas bija 23,38 miljoni eiro, bet no graudu pārdošanas - 11,65 miljoni eiro.

Pērn uzņēmums koncentrējies uz jaunu ražotņu izveidi un tehnoloģiju attīstību, investējot 10,3 miljonus eiro. Ekspluatācijā tika nodota graudaugu un musli ražotne, kā arī ar dalību industrijas izstādēs meklēti jauni realizācijas tirgi. Savukārt šogad dažādos jauninājumos plānots ieguldīt septiņus miljonus eiro, koncentrējoties uz graudu pieņemšanas un uzglabāšanas jaudu palielināšanu.

"Dobeles dzirnavniekam" ir arī meitasuzņēmums SIA "Dobeles Eko", kurš šogad par 11 miljoniem eiro veidos koģenerācijas staciju, piesaistot arī AS "Swedbank" finansējumu deviņu miljonu eiro apmērā.

Kā ziņots, šajā sezonā "Dobeles dzirnavnieks" plāno 250 000 tonnu graudu iepirkumu. Uzņēmums iepērk mīkstos un cietos kviešus, rudzus, miežus, auzas un tritikāli, kā arī rapsi, griķus, zirņus un pupas. Uzņēmums lielāko daļu no graudiem pārstrādā, daļu realizē nepārstrādātā veidā vai uzglabā. Tā kā ir audzis pieprasījums gan pēc bioloģiski ražotas pārtikas, gan dzīvnieku barības, šogad uzņēmums iepirks arī bioloģiski audzētas pārtikas auzas un bioloģiski audzētus lopbarības kviešus, miežus, tritikāli, zirņus un pupas.

"Dobeles dzirnavnieks" ir viens no vadošajiem graudu pārstrādes uzņēmumiem Baltijas valstīs. Tā galvenie darbības virzieni ir kviešu miltu, mannas, miltu maisījumu, makaronu, graudaugu pārslu, putraimu un dzīvnieku barības ražošana.

AS "Dobeles dzirnavnieks" dibināta 1994.gadā, uzņēmuma pamatkapitāls ir 3,78 miljoni eiro, tas nodarbina 196 darbiniekus.

Kopš 2008.gada uzņēmuma kapitāldaļu īpašnieks ir Igaunijas miltu pārstrādes uzņēmums "Tartu Mill".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!