Foto: Shutterstock
Nekustamo īpašumu attīstītāja SIA "Domuss" līdz 2018.gada beigām savos nekustamo īpašumu projektos plāno investēt 40-50 miljonus eiro, intervijā sacīja "Domuss" direktors Ralfs Jansons.

Kopumā 20 gados "Domuss" attīstītajos nekustamajos īpašumos ieguldīti 320 miljoni eiro. Jansons norāda, ka patlaban vairāki faktori sākuši labvēlīgi ietekmēt nekustamo īpašumu tirgu un, visticamāk, nākamajos gados tirgus attīstība notiks straujāk.

Viens no lielākajiem "Domuss" projektiem patlaban ir "Mežaparka rezidences". Šoruden tika sākta pirmās villas būvniecība, tūlīt "Domuss" sāks būvēt vēl divas villas un dvīņu māju.

"Nākamā gada sākumā tiks sākta vēl vienas dvīņu mājas būvniecība, kā arī vienas septiņu sekciju rindu mājas būvniecība. Pavasarī sāksim būvēt mazstāvu dzīvojamo māju ar 22 dzīvokļiem, bet vasarā - vēl vairākas ēkas. Drīzumā būvniecību sāks arī daži vietējie iedzīvotāji, kas no mums iegādājušies apbūves zemi vai vēl ir pārrunās par zemes iegādi. Viņi šajā teritorijā paši būvēs villas, iepriekš saskaņojot projektus ar mums," stāstīja Jansons.

Viņš uzsvēra, ka "Domuss" investīciju fonda "NCH Capital" investori tic Latvijas un Rīgas perspektīvai. "Citādi viņi mums neļautu par pašu līdzekļiem īstenot tik apjomīgu projektu - šis projekts tiek īstenots bez banku kredītlīdzekļiem," sacīja Jansons.

Kopējās investīcijas "Mežaparka rezidencēs" jau patlaban ir sasniegušas 19,5 miljonus eiro, bet līdz 2018.gada beigām plānošanā un būvniecībā paredzētās investīcijas sasniegs vēl 18-20 miljonus eiro.

Investīcijas jaunajā projektā "Felicity" Ernesta Birznieka-Upīša ielā ir sasniegušas 13 miljonus eiro.

"Patlaban ir pārdota aptuveni ceturtā daļa no mājas - aptuveni no 78 dzīvokļiem pārdoti ir aptuveni 20. Aptuveni saku tāpēc, ka šos dzīvokļus var dalīt un apvienot. Puse no pircējiem ir vietējie iedzīvotāji, 20% - no Krievijas, bet atlikušie 30% - no Ukrainas, Itālijas, Austrālijas un Dānijas. Ir atrasti nomnieki arī gandrīz visām pirmā stāva komerctelpām. Pamazām interese par šo ēku aug, un katru mēnesi pārdodam arvien vairāk dzīvokļu. Tā kā liela daļa dzīvokļu ir ar "pelēko apdari", visticamāk, ka iegādātajos dzīvokļos vēl turpinās iekšdarbi un tā īsti apdzīvota māja kļūs nākamgad. Kā arī jāņem vērā, ka starp dzīvokļu īpašniekiem ir liels nerezidentu īpatsvars un daļai dzīvoklis "Felicity Apartments" ir kā Rīgas rezidence," sacīja Jansons.

Vēl "Domuss" ir projekts "Parkview Residences" pie bijušās cigoriņu rūpnīcas pie Arkādijas parka. Nākamgad šai dzīvokļu ēkai plānots pabeigt tehnisko projektu.

"Jau patlaban šajā projektā investēti 1,5 miljoni eiro, plānojam investēt vēl 14 miljonus eiro. Te arī būs aptuveni 80 dzīvokļi, ir saņemts arī investoru akcepts projekta turpināšanai. Projekta būvniecību plānojam pabeigt 2018.gada otrajā pusē," stāstīja Jansons.

"Domuss" portfelī ir arī biroju parka projekts Ulmaņa gatvē, kuru attīstītājs cer sākt būvēt. "Šajā vietā mums ir 8,6 hektāri zemes, un pirmā biroju ēka ir paredzēta 8700 kvadrātmetru platībā. Tas ir daudz reālāk, jo daudzi uzņēmumi vēlas atrasties tuvāk lidostai. Sagaidām, ka tuvākajā laikā tirgus tendences mūs iedrošinās sākt šī projekta būvniecību, tomēr vispirms būs jāatrod enkurnomnieks. Ir sarunas ar vairākiem nopietniem enkurnomniekiem, gaidām, kā tās beigsies. Tie ir Latvijā jau pārstāvēti starptautiski uzņēmumi, kuri patlaban meklē jaunas biroju telpas," norādīja Jansons.

Viņš piebilda, ka "Domuss" īpašumā vēl ir vairāki simti hektāru zemes ap Rīgu ļoti izdevīgos novietojumos loģistikas centriem un noliktavām.

"Šobrīd jau tiek gatavoti plāni noliktavu būvniecībai, nākamgad tiks pieņemts lēmums būvēt noliktavas vai ne. Jau notiek sarunas ar nekustamo īpašumu konsultantiem par iespēju piesaistīt nomniekus šiem objektiem. Viena no potenciālajām apbūves vietām ir pie "Knauf" rūpnīcas Sauriešos, bet otra - Olainē," sacīja Jansons.

"Domuss" ir ASV investīciju fondu grupas NCH uzņēmums, kas Latvijas nekustamo īpašumu tirgū darbojas kopš 1995.gada. "Domuss" attīstīto projektu vidū ir gan dzīvojamās un biroju ēkas, gan ekskluzīvs daudzdzīvokļu komplekss "Ģipša fabrika" (Ķīpsalā), privātmāju ciemati Pierīgā, tirdzniecības objekti (tostarp modes un iepirkšanās centrs "Riga Plaza"), noliktavu un loģistikas centri, kā arī augsto tehnoloģiju rūpnīca "GroGlass".

NCH attīsta nekustamo īpašumu projektus arī Krievijā, Ukrainā, Bulgārijā, Moldovā, Rumānijā un Albānijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!