Foto: LETA

Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komiteja trešdien atbalstīja papildināto šā gada pašvaldības budžeta projektu, pašvaldības dotācijā "Rīgas satiksmei" šogad piešķirot 88,6 miljonus eiro.

Dotācijas summa noteikta, domes Finanšu departamentam izvērtējot izmaksu prognozes, kā arī jauno biļetes cenu. Departamenta pārstāvji lēš, ka ieņēmumi no biļešu pārdošanas šā gada laikā nevarētu pārsniegt 10 miljonus eiro, informēja departamenta direktore Ilga Tiknuse.

Pret minēto priekšlikumu par jau pamatbudžeta projektā iestrādātās pašvaldības dotācijas 80,1 miljona eiro apmērā palielinājumu par 8,5 miljoniem nobalsoja domes opozīcija.

Bez pašvaldības dotācijas 88,6 miljonu eiro apmērā 5,2 miljoni eiro "Rīgas satiksmei" tiks piešķirti no valsts, tādējādi kopumā šā gada dotācijā uzņēmumam saņemot 92,8 eiro.

Šodien budžetā tika iekļauta pašvaldības investīciju programma, precizētā pašvaldības dotācija "Rīgas satiksmei" un domes komitejās atbalstītie priekšlikumi papildu līdzekļu piešķīrumam, kopā palielinot šā gada budžeta izdevumus par 59 166 491 eiro.

Tāpat komitejā tika atbalstīts deputāta Maksima Tolstoja priekšlikums iestrādei budžetā par finansējumu 130 000 eiro apmērā, lai nodrošinātu plānotās reklāmas aktivitātes Rīgas pilsētas popularizēšanai mērķa tirgos Igaunijā, Lietuvā, Kazahstānā, Krievijā, Baltkrievijā un citās valstīs, kā arī sadarbības projektu nodrošināšanai un pilnveidošanai.

Tikmēr komiteja noraidīja 13 opozīcijas deputātu priekšlikumus, tostarp arī deputāta Daiņa Loča (VL-TB/LNNK) priekšlikumu par finansiālo atbalstu 5000 eiro apmērā biedrībai "Latvijas Paralimpiskā komiteja", kas nepieciešami Rīgas paraolimpisko sportistu dalībai nozīmīgās starptautiskās sacensībās 2015.gadā, lai varētu kvalificēties 2016.gada Riodežaneiro paraolimpiskajām spēlēm.

"Galveno uzmanību domes vadība pašlaik pievērš tam, kā glābt savas kapitālsabiedrības, piemēram, "Rīgas satiksmi". Praktiski dubultojot biļešu cenas sabiedriskajā transportā, domes dotācija "Rīgas satiksmei" samazinās tikai par sešiem miljoniem. Turklāt pretī no valsts ir iegūta liela pretimnākšana - 5,6 miljonu eiro samazinājums summai, kas Rīgai būtu jāiemaksā pašvaldību izlīdzināšanas fondā. Nebūs brīnums, ja gada beigās atkal būs neskaitāmi budžeta grozījumi un arī šo naudu atdos "Rīgas satiksmei"," uzsvēris nacionālās apvienības "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) frakcijas priekšsēdētājs Locis.

Frakcijas deputāti klāstīja, ka būtiskākie VL-TB/LNNK rosinātie priekšlikumi, kam valdošā koalīcija neatrada naudu, attiecas uz domes Izglītības, jaunatnes un sporta departamenta pakļautībā esošo iestāžu pedagoģisko un tehnisko darbinieku veselības apdrošināšanu, kur frakcija lūdza tai atvēlēt 1 800 000 eiro. Tāpat bija rosināts atvēlēt 135 000 eiro brīvo finanšu līdzekļu palielinājumam Rīgas pirmsskolas izglītības iestādēs - piecu eiro palielinājums uz vienu izglītojamo, bet 50 000 eiro - "inline" hokeja laukuma izveidei.

Vairāki VL-TB/LNNK priekšlikumi attiecās arī uz sociālo jomu - frakcija lūdza atvēlēt 73 300 eiro, lai palielinātu vienreizējos pabalstus ģimenei saistībā ar bērna piedzimšanu no 150 līdz 160 eiro. 17 000 eiro bija paredzēti, lai palielinātu svētku pabalstu politiski represētajām personām un nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem - no 75 līdz 80 eiro. Savukārt 1000 eiro finansējums tika lūgts Latvijas Neredzīgo biedrības "Strazdumuižai" - jauna bērnu rotaļu laukuma izveidei Strazdumuižas ciematā un 7000 eiro - apgaismojuma staba uzstādīšanai Strazdumuižas ciematā.

Tāpat frakcijas deputāti uzsvēra, ka opozīcijas deputātiem sēdē nav ticis ļauts pēc būtības izteikties par budžetu - noticis tikai balsojums. Sēdes vadītājs Nils Ušakovs (SC) to skaidroja ar sēdes procedūras ievērošanu.

Pēc minēto summu iekļaušanas Rīgas pašvaldības 2015.gada budžeta projektā pamatbudžeta ieņēmumi plānoti 737,5 miljonu eiro apmērā, bet izdevumi - 786,8 miljoni, veidojot deficītu 7,3% apmērā.

Budžetu plānots pieņemt domes sēdē 27.janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!