Foto: F64
Grāmatu un mainīgās informācijas digitālās drukas uzņēmums "Drukātava" līdz ar "Fogra" sertifikāta saņemšanu ir noslēdzis modernizācijas projektu, kura kopējās izmaksas sasniedz 130 000 eiro, portālu "Delfi" informēja uzņēmumā.

Modernizācija tika aizsākta šā gada sākumā, kad tika iegādāts pilnkrāsu printeris "Canon ImagePress C6010VP" un uzsākta personāla apmācība. "Aptuveni 70% no panāktās kvalitātes veido tehnika, bet 30% ir personāla apmācības un profesionalitātes jautājums – kā apstrādāt failus pirms nosūtīšanas drukai, ņemot vērā virkni parametru, sākot jau no papīra veida, un beidzot virkni nianšu, par kurām pat profesionāļi dažkārt ikdienā nepiedomā", norāda "Drukātava" valdes loceklis Valdi Jirgens.

Viņš norāda, ka tehnikas un personāla sinerģija garantē, ka gan pirmā, gan pēdējā izdruka, neatkarīgi no tā, vai tiek drukātas grāmatas, vai cita produkcija, būs identiskas krāsu un tehniskā izpildījuma ziņā.

"Diemžēl sabiedrībā vēl joprojām valda mīts, ka digitāli drukātas grāmatas nav kvalitatīvas. Mūsu produkcija neatšķiras no tradicionālā veidā iespiestām grāmatām, taču izmaksas vienai grāmatai ir konstantas neatkarīgi no tirāžas, kamēr tradicionālajai tehnoloģijai pirmā eksemplāra izmaksas ir ārkārtīgi augstas un tās pakāpeniski mazinās, pieaugot tirāžām. Līdz ar to mēs varam nodrukāt grāmatu arī vienā eksemplārā un vienas cena tai būs tāda pati, ja drukāsim 100 vai 1000 eksemplārus, kas mūsdienās, kad grāmatu tirāžas ir mazas, spēlē svarīgu lomu izmaksu struktūrā", norāda Jirgens.

"Drukātava" ir 100% Latvijas kapitāla uzņēmums, kas dibināts 2005.gadā. Kopš dibināšanas uzņēmuma apgrozījums katru gadu ir dubultojies un pagājušajā gadā sasniedza 990 000 eiro, bet peļņa bija 120 000 eiro. Aptuveni pusi uzņēmuma apgrozījuma veido eksports.

Uzņēmuma pamatdarbība ir mainīgās informācijas druka un grāmatu drukāšana mazās tirāžās, izmantojot digitālo druku. Uzņēmuma klientu vidū ir lielākā daļa Latvijas augstskolu, pašvaldības, lielākie Latvijas pakalpojumu sniegšanas uzņēmumi, kā arī virkne Latvijas un Skandināvijas valstu izdevniecību.

"Drukātava" ir vienīgais uzņēmums Baltijā, kuram ir izdevies no organizācijas "Fogra Forschungsgesellschaft Druck e.V." saņemt "Fogra validation print creation" sertifikātu, kas apliecina, ka uzņēmums var nodrošināt kvalitatīvākās lāzerdrukas tehnoloģijas izdrukas Latvijā.
Tuvākais uzņēmums, kam izdevies panākt attiecīgas kvalitātes izdrukas un saņemt kompetentas institūcijas kvalitātes atzinumu, atrodas Somijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!