Foto: DELFI

Atkritumu apsaimniekošanas uzņēmums "Eco Baltia vide" atkārtoti iesniedzis sūdzību Stopiņu novada atkritumu poligona "Getliņi" apsaimniekotāja "Getliņi EKO" konkursā par sadzīves atkritumu sagatavošanu noglabāšanai, kas ietver arī šķirošanas rūpnīcas būvniecību, liecina paziņojums Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā.

"Eco Baltia vide" sūdzību šajā konkursā iesniedza arī maijā, bet vēlāk to atsauca. Jauno sūdzību IUB apņēmies izskatīt līdz 17.jūlijam. Ar "Eco Baltia vide" pārstāvjiem sazināties neizdevās.

Vairāki uzņēmumi izteikuši pretenzijas pret konkrēto konkursa nolikumu un tam vairākas reizes pagarināts pieteikumu iesniegšanas termiņš - sākotnēji no 19.februāra līdz 2.aprīlim, vēlāk ‒ līdz 29.aprīlim, tad līdz 31.maijam, bet pēcāk līdz 27.jūnijam.

"Getliņi EKO" pārstāve Linda Vītola-Barānova sacīja, ka nav plānots vēlreiz pagarināt pieteikumu iesniegšanas termiņu. "Pagaidām izskatās tā, ka 27.jūnijā mēs noslēdzam procedūru, bet pieteikumus vaļā neveram - gaidām IUB lēmumu," viņa sacīja.

Kompānijas valdes priekšsēdētājs Imants Stirāns aģentūrai BNS iepriekš uzsvēra, ka šim konkursam ir izšķiroša nozīme, jo tā norise un rezultāti noteiks, vai Latvija spēs iekļauties termiņā un nodrošināt Eiropas Savienības (ES) prasības par atkritumu šķirošanu. "Nepildot šīs prasības, Eiropas Komisija no 2013.gada 16.jūlija piemēros Latvijai soda sankcijas – apmēram 20 tūkstošus eiro (14 tūkstošus latu) dienā," viņš paskaidroja.

ES regulas paredz, ka no 2015.gada "Getliņu EKO" teritorijā obligāti jāšķiro savāktie atkritumi, taču vairākkārtēji iepriekšējie mēģinājumi izsludināt konkursu par šķirošanas nodrošināšanu beigušies bez rezultātiem. Savā starpā asi konkurējošie tirgus dalībnieki, izmantojot likumos atļautās normas, nav ļāvuši iepriekš izsludinātajiem konkursiem notikt pilnvērtīgi.

Pagājušā gada augusta sākumā Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks tikās ar atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumu pārstāvjiem, lai aicinātu viņus panākt vienošanos savā starpā un konkurss varētu noritēt sekmīgi. Pēc tikšanās Ameriks žurnālistiem sacīja, ka plānots rīkot atkārtotu konkursu un, ja vēlreiz atkritumu savākšanas operatori nespēs vienoties, rūpnīcu būvēs pats "Getliņi EKO".

"Getliņi EKO" apsaimnieko Baltijas lielāko atkritumu poligonu "Getliņi" Rīgas rajona Stopiņu novadā. Uzņēmums ir dibināts 1997.gadā, un tā lielākais īpašnieks ir Rīgas dome.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!