Foto: F64

Baltijā lielākais elektroenerģijas ražotājs "Eesti Energia" Iru spēkstacijā Igaunijā ir atklājis koģenerācijas bloku, kas kā kurināmo izmantos nešķirotus sadzīves atkritumus.

Kopējās investīcijas šajā projektā sasniedz 105 miljonus eiro (73,5 miljoni latu) un tas ļaus pārstrādāt līdz pat divām trešdaļām Igaunijā radīto nešķiroto sadzīves atkritumu, vienlaikus ražojot elektroenerģiju un nodrošinot siltumu Tallinas un Mārdu pilsētu iedzīvotājiem, portālu "Delfi" informēja uzņēmumā.

Līdz ar jaunā atkritumu pārstrādes bloka palaišanu Iru spēkstacijā, Igaunijā ievērojami samazināsies poligonos noglabāto nešķiroto sadzīves atkritumu daudzums. Turpmāk šie atkritumi galvenokārt tiks novirzīti elektroenerģijas un siltuma ražošanai.

"Igaunijai atkritumu dedzināšanas bloks Iru spēkstacijā ir pilnīgi jauns risinājums, gan no enerģētikas, gan arī no atkritumu apsaimniekošanas perspektīvas. Šis projekts ir ļoti nozīmīgs arī apkārtējai videi, jo mēs Igaunijā esam pirmie, kas sāk izmantot atkritumus kā kurināmo, tā vietā, lai uzkrātu tos poligonos," skaidro "Eesti Energia" valdes priekšsēdētājs Sandor Liive.


Jaunā spēkstacijas bloka izveide ir ievērojami ietekmējusi apkures cenas Tallinā un Mārdu, turklāt, pateicoties ekoloģiskai atkritumu apsaimniekošanai, visā Igaunijā ir samazinājušās atkritumu apsaimniekošanas izmaksas. "No atkritumiem saražotā siltumenerģija ir par ceturtdaļu lētāka, nekā no dabasgāzes iegūtais siltums. Savukārt atkritumu apsaimniekošanas izmaksu kritumu veicina fakts, ka atkritumu sadedzināšanas izmaksas ir zemākas nekā maksa par to uzglabāšanu poligonos," skaidro Liive.

Iru spēkstacija spēs elektrībā un siltumā pārstrādāt aptuveni 85% no atkritumos esošās enerģijas. Spēkstacijas siltumenerģijas ražošanas jauda ir 50 MW, bet elektroenerģijai tā ir 17MW. Spēkstacijā uzstādītās modernās iekārtas nodrošina efektīvu visdažādāko atkritumu sadedzināšanu, bez nepieciešamības tos šķirot, turklāt process ir drošs un apkārtējai videi draudzīgs.

Iru atkritumu pārstrādes bloks nekonkurēs ar atkritumu šķirošanu un to dalīto vākšanu, jo spēkstacijas galvenais uzdevums būs nodrošināt alternatīvu nešķiroto atkritumu uzglabāšanai poligonos. Igaunijā ik gadu tiek radītas aptuveni 300 000 tonnas nešķiroto atkritumu, no kuriem jaunais atkritumu dedzināšanas bloks varēs pārstrādāt aptuveni 220 000 tonnas.

Strādājot ar pilnu jaudu, jaunais spēkstacijas bloks vienā stundā spēs sadedzināt 27,5 tonnas nešķirotu sadzīves atkritumu. Stundā sadedzināto atkritumu daudzumu viena gada laikā rada aptuveni 70 vidēja lieluma Igaunijas mājsaimniecības. Vidēji dienā Iru spēkstacijai atkritumus piegādā aptuveni 80 atkritumu mašīnas.

Spēkstacijas atkritumu pārstrādes bloka būvniecību veica Francijas kompānija Constructions Industrielles de la Méditerranée (CNIM). Savukārt vispārējos celtniecības darbus īstenoja kompānija Merko Ehitus Eesti.

AS "Eesti Energia" ir Igaunijas valstij piederošs uzņēmums, kas pilnībā pārvalda degslānekļa ieguvi un elektroenerģijas ražošanu. Uzņēmuma darbība ietver plašu pakalpojumu spektru no degslānekļa ieguves un pārstrādes līdz elektroenerģijas sadalei un pārdošanai, kā arī dažādus ar elektroenerģiju saistītus papildu pakalpojumus. "Eesti Energia" darbojas Baltijas valstīs, Jordānijā un ASV. Papildus darbībai Igaunijā Eesti Energia tirgo elektroenerģiju arī Latvijas un Lietuvas atvērtajā tirgū, kur izmanto "Enefit" zīmolu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!