Foto: LETA

Eiropas Komisija (EK) devusi atļauju Ķīnas kapitāla kontrolētajam ASV kinoteātru tīklam "AMC Theatres" iegādāties Stokholmā bāzēto kompāniju "Nordic Cinema Group Holding", kas darbojas septiņās valstīs, tostarp ir Baltijas valstu kinoteātru tīkla "Forum Cinemas" īpašnieks.

AMC janvārī paziņoja, ka iegādājas "Nordic Cinema Group Holding" no privātā investīciju fonda "Bridgepoint" un Zviedrijas mediju grupas "Bonnier Holding" 8,25 miljardu Zviedrijas kronu (870 miljonu eiro) vērtā darījumā. Darījumam bija nepieciešama EK atļauja.

EK secināja, ka Zviedrijas kompānijas nonākšana AMC kontrolē neradīs konkurences problēmas, jo abu kompāniju uzņēmējdarbība ģeogrāfiski nepārklājas.

"Nordic Cinema Group Holding" ir 68 kinoteātri un mazākuma daļas nepilnu 50% apmērā vēl 50 saistītajos kinoteātros, kuriem kompānija sniedz dažādus koppakalpojumus. "Nordic Cinema Group Holding" kinoteātri ir tirgus līderi Zviedrijā, Somijā, Igaunijā, Latvijā un Lietuvā. Otrajā vietā pēc tirgus daļas tie ir Norvēģijā. Grupai ir arī kinoteātri Dānijā.

Kompānija "Forum Cinemas" darbojas Somijā un Baltijas valstīs, kur tās tīklā ir vairāk nekā 20 kinoteātru.

"Nordic Cinema Group Holding" galvenais birojs arī turpmāk atradīsies Stokholmā, bet uzņēmums darbosies kā Londonā bāzētā "Odeon Cinemas Group" meitaskompānija. Šo uzņēmumu AMC pārņēma pērn novembrī. Pašlaik "Odeon" ir 243 kinoteātri ar 2262 zālēm Lielbritānijā, Īrijā, Austrijā, Itālijā, Spānijā un Portugālē, kas darbojas ar zīmoliem "Odeon", "Cinesa", UCI un "UCI Kinowelt" "Odeon Cinemas" ir tirgus līderis Lielbritānijā, Īrijā, Itālijā un Spānijā. Otrajā vietā pēc tirgus daļas kompānija ir Austrijā un Portugālē, bet Vācijā tā tirgus daļa ir ceturtā lielākā.

Jau pašlaik "Odeon" ir Eiropā lielākais kinoteātru operators. Pēc apvienošanās tā apmērs un tirgus daļa Eiropā būtiski pieaugs, jo AMC bizness Eiropā paplašināsies līdz 361 kinoteātrim un 2926 zālēm.

Ieskaitot saistītos kinoteātrus, pēc "Nordic Cinema Group Holding" pievienošanas AMC kinoteātru skaits pārsniegs 1000 un 11 tūkstošus zāļu, darbojoties 15 pasaules valstīs.

"AMC Theatres" operators ir kompānija "AMC Entertainment Inc", kas pieder holdinga kompānijai "AMC Entertainment Holdings Inc.", kurā vairākuma īpašnieks ir Ķīnas uzņēmēja Vana Dzjaņliņa investīciju kompānija "Wanda Group".

Grupas uzņēmums Igaunijā "Forum Cinemas" pārvalda kinoteātri "Coca-Cola Plaza" Tallinā un "Ekraan" Tartu. Lietuvā "Forum Cinemas" ir seši kinoteātri piecās pilsētās.

Latvijā SIA "Forum Cinemas" reģistrēta 1993.gadā, kas tās nosaukums bija "Baltic Cinemas". Uzņēmuma īpašnieks ir Somijas uzņēmums "Finnkino", kas ir daļa no "Nordic Cinema Group Holding". 2015.gadā "Forum Cinemas" apgrozījums bija 8,4 miljoni eiro, bet peļņa 822 699 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!