Foto: Publicitātes foto
Atkritumu apsaimniekošanas uzņēmums SIA "Eko osta" iesniedzis tiesā būvfirmas SIA "Skonto būve" maksātnespējas pieteikumu, lai piedzītu parādu par sniegtajiem pakalpojumiem 1,89 miljonu eiro apmērā, informēja "Eko ostas" pārstāvis Kaspars Līcītis.

Viņš arī atzīmēja, ka "Eko osta" iesniegto maksātnespējas pieteikumu uzskata par samērīgu un pamatotu – pieteikums tiesā iesniegts atbilstoši normatīviem par uzņēmuma paveikto darbu Valsts vides dienesta iepirkuma "Vēsturiski piesārņotās vietas "Inčukalna sērskābā gudrona dīķi" projektēšana un sanācijas darbi" laikā.

Līcītis piebilda, ka attiecīgais līgums starp "Eko ostu" kā apakšuzņēmēju un "Skonto būvi" kā ģenerāluzņēmēju noslēgts 2014. gada 7. oktobrī, bet līgumā paredzētie darbi paveikti noteiktajā apmērā un termiņā 2015. gadā.

Atbilstoši "Eko ostas" aprēķiniem kopējā "Skonto būves" parādsaistību pamatsumma par sniegtajiem pakalpojumiem ir 1,89 miljoni eiro, taču būvfirma pēdējo triju gadu nav centusies to apmaksāt, sniedzot "vien formālus aizbildinājumus". Ņemot vērā minēto, "Eko osta" secinājusi, ka "Skonto būvei", visticamāk, ir finansiālas grūtības dzēst parādsaistības, kas attiecīgi bija pamatojums tiesā prasīt maksātnespējas procesa ierosināšanu.

Atbilstoši normatīvo aktu prasībām, pirms prasības pieteikuma iesniegšanas tiesā "Eko osta" nosūtījusi "Skonto būvei" brīdinājumu par maksātnespējas pieteikuma iesniegšanu. Tomēr būvfirma uz to nav reaģējusi un parādsaistības noteiktajā termiņā nav dzēsusi, kā arī nav paudusi pamatotus iebildumus pret prasījumu.

Jau vēstīts, ka "Eko osta" Zemgales rajona tiesā Jelgavā iesniegusi pieteikumu par "Skonto būves" maksātnespēju. Tiesa "Skonto būves" maksātnespējas pieteikumu plāno skatīt šogad 2. jūlijā.

Savukārt "Skonto būves" pārstāvji paziņojuši, ka uzņēmums vērsīsies tiesībsargājošajās iestādēs pret "Eko ostu", vainojot to nepamatota maksātnespējas pieteikuma iesniegšanā pret būvfirmu. Atbilstoši Krimināllikuma 214. pantam "Skonto būve" aicinās ierosināt kriminālprocesu pret "Eko ostu" par nepatiesa maksātnespējas procesa pieteikuma iesniegšanu. Būvfirmā minēja, ka "Eko osta" pretēji līguma nosacījumiem ir izrakstījusi nepamatotus rēķinus par ar pasūtītājiem nesaskaņotiem darbiem.

Kompānija "Skonto būve" ir reģistrēta 1995. gada martā, un tās pamatkapitāls ir 4 270 393 eiro. Kompānijas kapitālā 95% pieder SIA "Skonto Construction" (iepriekš "Grif 1"), kura pastarpināti pieder Guntim Rāvim, bet 5% – SIA "M investīciju fonds", liecina "Firmas.lv" informācija.

"Skonto būves" apgrozījums finanšu gadā, kas ilga no 2015. gada 1. novembra līdz 2016. gada 31. oktobrim, bija 31,149 miljoni eiro, kas ir 3,9 reizes mazāk nekā iepriekšējā finanšu gadā, bet uzņēmuma peļņa saruka 4,1 reizi un bija 1,479 miljoni eiro. Pagājušā finanšu gada rezultāti pagaidām nav publiskoti.

Savukārt "Eko osta", pēc "Firmas.lv" datiem, reģistrēta 1999. gada janvārī, un tās pamatkapitāls ir 2 161 737 eiro. Kompānijas lielākais dalībnieks ir Andrejs Laškovs (95%). 2016. gadā "Eko osta" strādāja ar apgrozījumu 4,185 miljonu eiro apmērā, kas ir par 5,9% mazāk nekā 2015. gadā, bet kompānijas peļņa samazinājās 2,1 reizi un bija 173 568 eiro. Kompānijas pagājušā gada finanšu rezultāti pagaidām nav publiskoti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!