Foto: LETA
Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde vērtēs iespējamo Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" līdzekļu izsaimniekošanu.

Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Laura Pakalne pastāstīja, ka prokuratūra saņēmusi divus iesniegumus no uzņēmuma "Veriko" valdes locekļa Aivara Sjademes, no kuriem viens ir par "airBaltic" līdzekļu iespējamo izsaimniekošanu, bet otrs – par ziedojumiem. Plašāku informāciju par to saturu viņa gan nevarēja sniegt.

Abi iesniegumi nosūtīti pēc piekritības ekonomikas policijai, kas tālāk izvērtēs, vai ir pamats sākt kriminālprocesu.

"Veriko" vērsies tiesā ar "airBaltic" mazākuma akcionāra "Baltijas Aviācijas sistēmas" (BAS) maksātnespējas pieteikumu. Uzņēmuma pārstāvis advokāts Raivo Sjademe tiesas sēdē 30.janvārī atzina, ka uzņēmuma valdes loceklis Aivars Sjademe ir vērsies Ģenerālprokuratūrā, Valsts policijā un Valsts ieņēmumu dienestā par "airBaltic" iespējamo līdzekļu izsaimniekošanu. Par to viņš tiesu informēja, ņemot vērā, ka "airBaltic", kas BAS maksātnespējas lietā pieaicināta kā ieinteresētā persona, pauda gatavību samaksāt BAS parādu "Veriko", lai tādējādi izbeigtu aviokompānijas mazākuma akcionāra maksātnespējas lietu.

Sjademe paskaidroja, ka "airBaltic" ir valsts akciju sabiedrība, kas turklāt strādā ar zaudējumiem, un tā nedrīkst brīvi veikt ziedojumus vai dāvinājumus.

Saskaņā ar "Lursoft" datiem "Veriko" reģistrēts 2007.gadā un nodarbojas ar tirgus un sabiedriskās domas izpēti. Tā vienīgais īpašnieks ir Luksemburgas uzņēmums "Serienne Services Group S.A.".

Satiksmes ministrija 2011.gada 30.novembrī iegādājās BAS piederošos 47,2% "airBaltic" akciju un tādējādi valsts kļuva par 99,8% "airBaltic" akciju īpašnieci. Pēc Satiksmes ministrijas sniegtās informācijas, BAS īpašumā joprojām ir viena "airBaltic" akcija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!