Foto: LETA

Ekonomikas ministrija (EM) paredzētajā laikā neizveidos AS "Latvenergo" padomi.

Pieteikšanās EM konkursā uz "Latvenergo" pieciem padomes locekļa amatiem noslēdzās 29.augustā. Ar valdības lēmumu ministrija bija apņēmusies izveidot uzņēmuma padomi līdz 30.septembrim, taču paredzētajā laikā tas nenotiks.

EM informēja, ka konkursā kopumā saņemts ievērojams skaits pretendentu pieteikumu - 80 no 10 pasaules valstīm. No Latvijas saņemts 61 pieteikums, no Igaunijas - pieci, no Lietuvas - trīs, no Somijas - trīs, no Dānijas - divi, no Zviedrijas - divi, kā arī pa vienam no Vācijas, Slovākijas, Čīles un Ēģiptes.

"Lai nodrošinātu profesionālu kandidātu piesaisti, SIA "Fontes Executive Search" veica mērķtiecīgu darba tirgus izpēti, un, balstoties uz izvirzītajiem padomes locekļu kvalifikācijas kritērijiem, kopumā tika apzināti 536 kandidāti no sekojošām nozarēm - finanšu, enerģētika, ražošana un celtniecība, telekomunikācijas, vairumtirdzniecība un mazumtirdzniecība," klāstīja EM.

Daļa kandidātu netika virzīti konkursa turpmāko kārtu vērtēšanai tāpēc, ka tiem trūka būtiskas vadības un/vai uzraudzības pieredzes lielā organizācijā. Tāpat daļai kandidātu tika konstatētas reputācijas problēmas (kandidātam vai uzņēmumam, kurā kandidāts strādā vai strādājis), kā arī nesekmīga kandidātu iepriekšējā darbība.

Konkursa turpmākajās kārtās kandidātiem jāsagatavo redzējums par "Latvenergo" nākotnes izaicinājumiem, tostarp kompānijas ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību, kā arī plānotas kandidātu intervijas klātienē un sociālo kompetenču padziļināta novērtēšana.

"Balstoties uz novērtēšanas procesa rezultātiem, nominācijas komisija pieņems lēmumu par atbilstošāko kandidātu ieteikšanu kapitāldaļu turētājam, kurš arī informēs kandidātus, kuri tiks nominēti darbam padomē," norādīja EM.

Ministrijā gan atturējās prognozēt, kad konkurss varētu noslēgties.

Jau vēstīts, ka valdība līdz gada beigām apņēmusies izveidot padomes valsts lielajās kapitālsabiedrības. Līdz šim tas izdarīts AS "Latvijas Valsts meži", AS "Latvijas Dzelzceļš", AS "Latvijas Pasts", starptautiskajā lidostā "Rīga" un AS "Latvijas Autoceļu uzturētājs".

Savukārt AS "Valsts nekustamie īpašumi", AS "Augstsprieguma tīkls", AS "Latvijas Loto", AS "Ceļu satiksmes drošības direkcija", AS "Latvijas Gaisa satiksme" un AS "Pasažieru vilciens" padomēm jābūt izveidotām līdz 31.decembrim.

Padomju izveide valsts lielajās kapitālsabiedrībās bija viens no sarežģītākajiem jautājumiem saistībā ar Latvijas iestāšanos Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā (OECD).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!