Foto: Shutterstock

Igaunijas elektroenerģijas ražotāja "Eesti Energia" meitasuzņēmuma Latvijā SIA "Enefit" peļņa 2017.gadā palielinājusies par 23,5% un sasniegusi 1,12 miljonus eiro, otrdien žurnālistiem sacīja "Enefit" valdes priekšsēdētājs Jānis Bethers.

Peļņas pieaugumu Bethers skaidroja ar sekmīgo startu Latvijas dabasgāzes tirgū. Pievienojot kompānijas portfelim arī dabasgāzi, "Enefit" pērn Latvijā realizētās enerģijas apmērs audzis par 15%, sasniedzot 1304 gigavatstundas (GWh), no šī apjoma nepilnas 300 GWh bija dabasgāze. 2016.gadā uzņēmums realizēja 1130 GWh enerģijas.

Vienlaikus, turpinoties elektroenerģijas vairumtirdzniecības cenu kritumam, uzņēmuma apgrozījumā pērn bijušas vien nelielas svārstības, tam veidojot 46,3 miljonus eiro. Tas ir samazinājums par nepilniem 3%, norādīja Bethers.

Nodokļos "Enefit" pērn samaksāja 10,66 miljonus eiro.

Savukārt "Enefit" klientu portfelis pērn audzis par 17,8%, sasniedzot 2413 un pārdodot elektroenerģiju un gāzi 16 659 pieslēguma punktos visā Latvijā.

"Enefit" tirgus daļa kopējā elektroenerģijas tirgū pērn Latvijā bija 14%, bet dabasgāzes tirgū - 5%. Savukārt biznesa klientu segmentā elektroenerģijas tirgū "Enefit" tirgus daļa bija 20%, bet dabasgāzes tirgus daļa bija 10,3%.

Bethers norādīja, ka, kļūstot par pilna servisa enerģijas tirgotāju, "Enefit" aktīvi uzrunā arī Skandināvijas un Polijas klientus. Tāpat attīstība ir paredzēta Latvijas tirgū, piedāvājot energoefektivitātes risinājumus un to finansēšanu uzņēmumiem, kā arī tuvākā gada laikā plānots sākt enerģijas tirdzniecību mājsaimniecībām.

"Pērn esam sākuši tirdzniecību vienā no Eiropā lielākajiem enerģijas tirgiem - Polijā, kā arī jau šī gada pavasarī startēsim ar piedāvājumu Zviedrijas un Somijas patērētājiem, turklāt Skandināvijā uzrunāsim tieši mājsaimniecības. Sagatavoties šo tirgu apgūšanai bija liels izaicinājums, ņemot vērā, ka vienlaikus uzsākām gāzes tirdzniecību Latvijā un Lietuvā. Tomēr efektīvi organizēts tirgus atvēršanas process un augstā uzņēmumu aktivitāte sniedz pārliecību, ka Latvijas enerģijas tirgus ir gatavs daudz aktīvākai izaugsmei. Tāpēc šogad turpināsim attīstīt mūsu piedāvājumu gāzes patērētājiem, vienlaikus nodrošinot visiem mūsu klientiem sadarbības iespējas energoefektivitātes jautājumos un gatavosimies startam mājsaimniecību tirgū," stāstīja Bethers.

Polijā pirmie līgumi tika noslēgti pērn oktobrī un tagad šajā valstī ir jau vairāk nekā 50 biznesa klienti. Šā gada plāns paredz Polijas tirgū pārdot enerģiju 220 GWh apjomā, rēķinot kopā gan elektroenerģiju, gan gāzi. Bethers prognozēja, ka šis apjoms būs lielāks, jo nāks klāt jauni klienti.

Savukārt Zviedrijā un Somijā tirdzniecība tiks sākta šā gada pavasarī, sākotnēji tiks piedāvāta tikai elektroenerģija. Somijā piedāvājums būs vērsts tikai uz mājsaimniecībām, bet Zviedrijā - arī biznesa klientiem.

Bethers skaidroja, ka, sekojot attīstīto valstu enerģijas tirgu piemēram, "Enefit" meklē iespējas, kā piedāvāt Latvijas patērētājiem jaunus atbalsta instrumentus energoefektivitātes celšanai.

"Esam izstrādājuši finansēšanas modeli, lai atbalstītu uzņēmumus, kas vēlas investēt energoefektīvu iekārtu uzstādīšanā, bet nav gatavi tos apmaksāt uzreiz. Sadarbības modelis paredz, ka mēs uzņemamies visus ar iekārtu uzstādīšanu saistītos procesus un izdevumus, savukārt uzņēmums šo investīciju sedz no enerģijas rēķinā gūtā ietaupījuma un pēc atmaksas perioda beigām iekārtas paliek uzņēmuma īpašumā. Šobrīd kāpinām savu kompetenci un kapacitāti tehniskajos jautājumos, lai kopā ar sadarbības partneriem nodrošinātu visus klientiem nepieciešamos energoefektivitātes risinājumus," skaidroja Bethers.

Pašlaik jau noslēdzas sagatavošanās darbi elektroenerģijas tirdzniecībai Skandināvijas mājsaimniecībām, un, kā norādīja Bethers, tad "Enefit" piedāvājuma izstrāde Latvijas mājsaimniecībām paredzēta tuvākā gada laikā.

"Pašlaik ir aizsākts darbs pie piedāvājuma izstrādes, kas tiks balstīts Skandināvijas tirgus pieredzē, klientu apkalpošanai izmantojot gan Skandināvijas, gan arī Latvijas tirgum izstrādāto tehnoloģisko platformu. Tādējādi Latvijas patērētāji būs sava veida unikālā situācijā, jo varēs izmantot risinājumus, kas pārnesīs labāko pieredzi no aktīva un attīstīta tirgus," sacīja Bethers.

"Enefit" 2016.gadā strādāja ar 47,75 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 10,2% mazāk nekā 2015.gadā, savukārt uzņēmuma peļņa pieauga vairākas reizes - līdz 910 000 eiro. "Enefit" dibināta 2006.gadā, uzņēmuma pamatkapitāls ir 7 484 574 eiro. "Enefit" ir Igaunijas elektroenerģijas ražotāja "Eesti Energia" meitasuzņēmuma Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!