Foto: LETA
Gaļas pārstrādes uzņēmums "Forevers" aicina Pārtikas un veterināro dienestu (PVD) publiski atvainoties par uzņēmuma vainošanu zirga gaļas skandālā pirms oficiālo pārbaužu rezultātu saņemšanas.

"Forevers" zinātniskā konsultante un veterinārārste Anita Lancmane norādīja, ka, pirms zinātniskā institūta BIOR rīcībā nebija nonākuši visi oficiālie Vācijas laboratorijā veikto analīžu rezultāti, PVD nebija tiesību publiskot testēšanas paziņojumus ar apgalvojumu, ka uzņēmums "Forevers" maldina pircējus un uzņēmuma liellopa gaļas produkcijā atklāta arī zirga gaļa. "Tas ir klajš tiesību pārkāpums, jo nevienu nedrīkst atzīt par vainīgu, kamēr viņa vaina nav juridiski pierādīta," sacīja Lancmane.

"Forevers" pārstāve pastāstīja, ka 18. un 19.februārī PVD inspektori paņēma 10 "Forevers" produktu paraugus un uzņēmuma darbinieku klātbūtnē katru no šiem paraugiem aizzīmogoja ar individuālu plombu.

Taču šā gada 27.februārī, nesagaidot Vācijas laboratorijas rezultātus un balstoties uz BIOR pārskatiem, PVD izdarīja secinājums, ka "Forevers" maldina pircējus, un publiskoja paziņojumus, ka uzņēmuma produkcija jāizņem no tirdzniecības tīkliem. Taču, pieprasot no PVD Vācijas laboratorijas rezultātus, "Forevers" noskaidroja, ka līdz pat 7.martam rezultāti BIOR un PVD rīcībā nebija pieejami, klāstīja Lancmane.

Uzņēmuma rīcībā esošā informācija arī liecina, ka analīžu paraugi istabas temperatūrā celofāna maisiņā, pa ceļam pazaudējot plombas, trīs dienas ir klīduši starp Latviju un Vāciju, bet analīžu rezultāti šo pašu ceļu atpakaļ ir mērojuši astoņas dienas. Līdz ar to nav skaidrs, kas tie ir par paraugiem, kuriem ir veiktas analīzes.

Lancmane sacīja, ka uzņēmums nosūtījis Zemkopības ministrijai (ZM) vēstuli ar sūdzību. "Neizpratni rada arī apstāklis, ka prasības uzrādīt produkta marķējumā, ka produkts satur zirga gaļu, PVD izvirza tikai uzņēmuma "Forevers" produktiem, bet neprasa šādas analīzes veikt citiem gaļas pārstrādes uzņēmumiem un norādīt marķējumā zirga gaļas klātesamību produktā," atzina uzņēmuma pārstāve.

Viņa informēja – lai novērstu negodīgas darbības ar laboratorijas atbildēm, "Forevers" bija spiests veikt neatkarīgus izmeklējums, kuru izmaksas patlaban veido 3,5 tūkstošus latu. Izmeklējumos noskaidrojās, ka nevienā no 51 laboratorijā pārbaudītajiem paraugiem zirga gaļa nav konstatēta.

Lancmane uzsvēra – lai līdzīgas situācijas neatkārtotos, "Forevers" iesniedzis ZM priekšlikumus, kādi uzlabojumi valstij būtu jāveic, lai pārtikas uzraudzības sistēma būtu sakārtota. "Mēs iesniedzām konkrētus priekšlikumus, kas būtu jādara, lai sistēma strādātu," teica Lancmane.

Jau vēstīts, ka atbilstoši Eiropas Komisijas (EK) rekomendācijām, ja zirga gaļa produktā pārsniedz 1%, Eiropas Savienības dalībvalstu uzraudzības dienestiem par konstatēto ir jāziņo EK Ātrās brīdināšanas sistēmā, kā arī jāveic korektīvie pasākumi – jāuzdod produktus izņemt no tirdzniecības un pārmarķēt, marķējumā norādot, ka produkta sastāvā ir arī zirgu gaļa.

Eiropā plašu rezonansi guvušais zirga gaļas skandāls ir sasniedzis arī Latviju. Zirga gaļa, kas uzdota par liellopa gaļu, var būt pārdota lielā daļā Eiropas Savienības valstu, un šis skandāls ir radījis jautājumus par pārtikas piegādes ķēžu sarežģītību Eiropas Savienībā. Daļa lielveikalu izņēmuši no tirdzniecības saldētos liellopa gaļas ēdienus.

PVD februārī paziņoja, ka Latvijas gaļas pārstrādes uzņēmumu "Forevers" un "Kuršu zeme" produktu sastāvā ir atklāta zirga gaļa, lai gan tā marķējumā nav norādīta. PVD saņēmis neoficiālu informāciju, ka arī "Rēzeknes gaļas kombināta" produkcijas analīzēs ir atklāts zirgu DNS.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!