Foto: DELFI

Ceturtdien, 5.jūnijā, atklātā zāļu ražotājas AS "Grindeks" Kvalitātes kontroles laboratorija ļaus palielināt laboratorijas mikrobioloģisko un citu analīžu jaudas.

2013.gadā pirms rekonstrukcijas tika veiktas 7500 mikrobioloģiskās analīzes, bet pēc rekonstrukcijas plānots veikt par 10% vairāk analīžu.

Kopējais Kvalitātes kontroles laboratorijas darbinieku skaits ir 64, no kuriem desmit ir kvalificēti un pieredzējuši mikrobiologi, kuri veic mikrobioloģiskās analīzes. Pievēršot uzmanību automātisko iekārtu noslodzei, darbiniekus skaits laboratorijā netiks palielināts.

"Grindeks" sniegs analītiskos pakalpojumus arī citiem Latvijas un ārzemju uzņēmumiem - tablešu, kapsulu, ziežu gēlu, sīrupu, injekciju analīzes, aktīvo farmaceitisko vielu analīzes, tehnoloģiju un tīrīšanas validācijai nepieciešamās analīzes, kā arī nodrošinās farmācijas produktu sēriju kontroli un izlaišanu Eiropas Savienības un NVS valstīs.

Jaunajā Kvalitātes kontroles laboratorijā ieguldīti 2,6 miljoni eiro, no tiem 2,2 miljoni eiro ieguldīti būvniecībā, bet 0,4 miljoni eiro - laboratorijas iekārtās un aprīkojumā. Projekts īstenots, lai palielinātu Kvalitātes kontroles laboratorijas mikrobioloģisko un citu analīžu jaudas. Projekts finansēts no uzņēmuma līdzekļiem.

Jaunajā laboratorijā saskaņā ar Labas ražošanas prakses, ISO 9001, ISO 17025 un ISO 14001 standartu prasībām tiks veiktas farmaceitisko produktu analīzes, analītisko metožu izstrādes un validācija.

"Grindeks" valdes priekšsēdētājs Juris Bundulis uzsvēra: "Ražojot zāles, mēs apzināmies savu svarīgo misiju rūpēties par cilvēku veselību, tāpēc uzņēmums nepārtraukti pilnveido savu sniegumu kvalitātes jomā. Farmācija ir tā nozare, kur ik gadu palielinās kvalitātes prasības. Atklājot jauno Kvalitātes kontroles laboratoriju, mēs esam soli priekšā visām prasībām. Turklāt mums paveras iespējas sniegt pakalpojumus arī citiem Latvijas un ārvalstu uzņēmumiem."

Pēc projekta īstenošanas Kvalitātes kontroles laboratorijas kopējā platība ir 1670 kvadrātmetri, no kuriem atjaunoti tika 755 kvadrātmetri. Laboratorijā uzstādīta moderna automātiskā vadības sistēma, kas kontrolē mikroklimatu telpās un inženiertehnisko sistēmu darbību, kā arī ekonomē energoresursus. Savukārt ērtu, drošu, efektīvu un videi draudzīgu analīžu veikšanu nodrošina modernās laboratorijas iekārtas. Ir izveidoti pieci boksi tīriem darbiem un divi boksi darbam ar kontaminēto materiālu.

Laboratorijas būvniecība un tehnoloģiju izvietošana tika paveikta 2,5 gadu laikā, visi rekonstrukcijas darbi tika veikti trīs kārtās.

Projekta izstrādātājs un būvniecības darbu ģenerāluzņēmējs bija SIA "RBSSKALS Būvvadība". Darbus veica gan Latvijas, gan ārzemju partneri.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) laboratorijas atklāšanas pasākumā pauda pateicību uzņēmumam par tā ieguldījumu Latvijas ekonomikā. "Grindeks" ir Latvijas brends, kas ir zināms ne tikai Latvijā,'' teica premjerministre un atzīmēja, ka "Grindeks" ir lielākais zāļu ražotājs Baltijas valstīs. Straujuma sacīja, ka "Grindeks" ir arī labs piemērs, kā attīstībai izmantot Eiropas Savienības fondu līdzekļus.

Savukārt "Grindeks" padomes priekšsēdētājs Kirovs Lipmans informēja, ka līdz šim "Grindeks" attīstībā ieguldīti jau 70 miljoni eiro.

Kā ziņots, "Grindeks" 2013.gadā apgrozījis 118,5 miljonus eiro, kas ir par 0,8 miljoniem eiro jeb par 1% vairāk nekā 2012.gadā. Uzņēmuma peļņa 2013.gadā bija 13,4 miljoni eiro, kas ir par 24% vairāk nekā 2012.gadā, kad uzņēmuma peļņa bija 10,8 miljoni eiro, liecina "NASDAQ OMX" biržai iesniegtais revidētais pārskats.

"Grindeks" galvenie darbības virzieni ir oriģinālproduktu, patentbrīvo medikamentu un aktīvo farmaceitisko vielu pētniecība, izstrāde, ražošana un pārdošana. "Grindeks" koncernā ietilpst četri meitasuzņēmumi Latvijā, Igaunijā un Krievijā un pārstāvniecības 13 valstīs.

"Grindeks" specializējas sirds un asinsvadu, centrālo nervu sistēmu ietekmējošo un pretvēža medikamentu terapeitiskajās grupās. Uzņēmuma produktu klāstu veido oriģinālproduktu un patentbrīvo zāļu apvienojums. Patlaban "Grindeks" ražo 25 aktīvās farmaceitiskās vielas.

Uzņēmuma produkcija tiek eksportēta uz 59 valstīm un veido 95% no kopējā apgrozījuma. Galvenie tirgi ir Krievija un pārējās NVS valstis, Baltijas valstis, Vācija, Nīderlande, ASV un Japāna.

Uzņēmuma lielākie akcionāri ir Kirovs Lipmans ar 33,29% akciju, Anna Lipmane ar 16,69% akciju, "AB.LV Private Equity fund 2010", kam pieder 11,38% kompānijas akciju, "Skandinaviska Enskilda Banken" (nomināla turētājs) - 10,22% un ""Swedbank" AS Clients Account" (nomināla turētājs) - 8,71%.

"Grindeks" akcijas tiek kotētas "NASDAQ OMX" Baltijas Oficiālajā sarakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!