Foto: Publicitātes foto

Uzņēmums "Demontāža" ir uzsācis pamestas militāras būves – padomju laiku kodolraķešu bāzes – nojaukšanu Nacionālo bruņoto spēku (NBS) objektā "Zemessardzes poligons" Gulbenes novada Galgauskas pagastā, portālu "Delfi" informēja uzņēmumā.

Iespaidīgais militārais objekts ir PSRS laikā aktīvā kodolraķešu bāze "Dvina R12", kurā tika glabātas četras kodolraķetes 32 metrus dziļās pazemes šahtās un pazemes komandcentra, kas izvietots vairākos līmeņos.

Objekts tiks demontēts un pārstrādāts betona šķembās.

Demontāžas darbus vairākus hektārus lielajā apbūves platībā veic uzņēmums "Demontāža" par šiem darbiem vairākus hektārus lielajā apbūves gabalā noslēgusi 189 906 eiro vērtu līgumu, un šos darbus paredzējusi paveikt sešos mēnešos.

Kā stāsta "Demontāža.lv" vadītājs un īpašnieks Mārtiņš Mālnieks, kopumā PSRS laikos Latvijas teritorijā bija 12 kodolraķešu bāzes, no kurām piecas bija pazemes bāzes. "Dvina R12" ir pēdējā no šāda veida pazemes atomraķešu bāzēm, kas vēl nav demontēta – pārējās ir jau nojauktas.

Speciālists atzīst, ka demontējamais objekts ir sarežģīts: "Principā tā ir desmitstāvīga grandioza ēka zem zemes, sadalīta vairākos līmeņos, būvēta no ļoti izturīga betona," tāpēc nojaukšanas darbos tiek izmantots īpašs tehniskais aprīkojums – spēcīgi ekskavatori, kas ir aprīkoti ar hidrauliskajiem āmuriem un demontāžas šķērēm.

Būvgruži pēc tam tiks pārstrādāti betona šķembās, kuras izmantos autoceļu un laukumu segumu izbūvē", uzsver Mālnieks.

Kā liecina Uzņēmumu reģistru (UR) apkalpojošās firmas "Lursoft" dati, SIA "Demontāža" UR reģistrēta 2015.gada decembrī. Tās vienīgais īpašnieks un valdes priekšsēdētājs ir Mālnieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!