Foto: Shutterstock
Gaļas pārstrādes un ražošanas uzņēmums SIA "Rubeņi" pēc Briselē par benzopirēna normām kūpinājumos, tostarp zivīs un gaļā, panāktās vienošanās par Latvijai labvēlīgu risinājumu turpinās strādāt, atzina uzņēmuma īpašnieks Juris Skrīveris.

Kā ziņots, pērn portālam "Nozare.lv" bažas par uzņēmuma un gaļas kūpinājumu nozares nākotni pauda uzņēmuma komercdirektors Zintis Skrīveris, norādot, ka septembrī, stājoties spēkā Eiropas Savienības noteiktajām izmaiņām gaļas kūpināšanas normās, "Rubeņi", visticamāk, pārtrauks uzņēmuma darbību.

Vakardienas sarunu iznākumu Briselē uzņēmuma "Rubeņi" īpašnieks Juris Skrīveris vērtē pozitīvi. "Tas, bez šaubām, ir pozitīvi. Ir panākts nozarei labvēlīgs rezultāts. Un mēs turpinām strādāt."

Iepriekš Zintis Skrīveris skaidroja, ka gadījumā, ja uzņēmums gribētu turpināt darbību pēc 1.septembra, kad spēkā būtu bijis jāstājas izmaiņām normā, tad tas paredzētu mainīt kūpināšanas tehnoloģiju. "Lai ievērotu jaunās normas, mums būtu jāievieš elektriskās kūpināšanas tehnoloģijas iekārtas. Bet tie jau vairs nebūtu "Rubeņi", tie vairs nebūtu "Rubeņu" kūpinājumi."

Kā vēstīts, vakar Briselē Eiropas Komisijas (EK) Pastāvīgās komitejas sēdē tika pieņemta EK regula, ar kuru atsevišķām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, tostarp arī Latvijai, tika piešķirta nacionālā atkāpe maksimāli pieļaujamam benzopirēna līmenim tradicionālajos kūpinājumos.

Tas nozīmē, ka turpmākos trīs gadus ražot un izplatīt kūpinātu gaļu un gaļas produktus ar tradicionālām metodēm tikai savas valsts teritorijā varēs Latvija, Īrija, Spānija, Horvātija, Kipra, Polija, Portugāle, Rumānija, Slovākija, Somija, Zviedrija un Lielbritānija.

Savukārt kūpinātas zivis un zivju produktus ar tradicionālajām metodēm savas valsts teritorijā turpmākos trīs gadus varēs izplatīt Latvija, Īrija, Rumānija, Somija, Zviedrija un Lielbritānija.

Gaļas un zivju kūpinājumu ražojumiem, tāpat kā līdz šim, regulas prasības nosaka pieļaujamo benzopirēna normu līdz pieciem mikrogramiem uz kilogramu.

Iepriekš EK izmaiņas paredzēja, ka atļautā benzopirēna norma tiks samazināta no pieciem uz diviem mikrogramiem uz kilogramu, savukārt benzopirēna, benzantracēna, benzofluorantēna un krizēna summa - no 30 mikrogramiem uz 12 mikrogramiem uz kilogramu.

Komisijas regula par nacionālo atkāpi stāsies spēkā 2014.gada 1.septembrī, un tā tiks pārskatīta pēc trīs gadiem.

Kā liecina "Firmas.lv" dati, "Rubeņi" pērn apgrozīja 2,83 miljonus eiro, bet 2012.gadā - 2,56 miljonus eiro. Uzņēmuma peļņa pērn bija 4879 eiro, bet 2012.gadā - 45 600 eiro. SIA "Rubeņi" dibināta 1995.gadā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 14 228 eiro (10 000 latu). "Rubeņi" pilnībā pieder Jurim Skrīverim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!