Foto: PantherMedia/Scanpix
Gaļas liellopu audzētāji turpmāko divu gadu laikā plāno sākt eksportu uz Vidusāzijas valstīm un Apvienotajiem Arābu Emirātiem (AAE), pastāstīja Gaļas liellopu audzētāju biedrības valdes priekšsēdētājs Rihards Valtenbergs.

"Ceram, ka pavērsies iespēja [apgūt jaunus eksporta tirgus]. Notiek sarunas un sadarbības partneru meklēšana. Tā 100% apgalvot, ka tas [jaunu tirgu piesaiste] notiks nākamgad, es nevaru, bet aiznākamajā gadā tam ir jānotiek," sacīja Valtenbergs.

Vienlaikus viņš norādīja, ka par spīti lielajam nelegālās gaļas īpatsvaram, gaļas liellopu audzētāji centīsies realizēt produkciju arī vietējā tirgū. "Tepat vietējā tirgū mēs centīsimies ieiet ar savu steika gaļu, ko sekmēs [Zemkopības] ministrijas politika par to, ka skolu, bērnudārzu, slimnīcu un cietumu iepirkumos 20% jābūt vietējās izcelsmes pārtikai," sacīja Valtenbergs.

Viņš pastāstīja, ka šobrīd gaļas liellopu audzētāji produkciju realizē galvenokārt Vācijā un Itālijā, tāpat arī palielinājies eksporta apmērs uz Poliju. "Brīnumainā kārtā diezgan daudz produkcijas iet uz Poliju. Nedaudz dzīvu liellopu eksports uz Poliju sākās pagājušajā gadā," norādīja Valtenbergs, piebilstot, ka šogad pieprasījums pēc Latvijas liellopu gaļas Polijā ir pieaudzis.

Arī kopumā pieprasījums pēc Latvijas liellopu gaļas šogad ārvalstīs ir nedaudz pieaudzis. "Vispār nedaudz pieprasījums ir pieaudzis [salīdzinājumā ar gadu iepriekš], jo ir atrasts noiets mūsu lielajām gaļas govīm, par kurām maksā normālu cenu. Tas rāda, ka tomēr ir pieprasījums [pieaudzis]," sacīja Valtenbergs, piebilstot, ka Latvijā gaļas liellopu audzētāji saražo produkciju lētāk nekā citās Eiropas valstīs.

Gaļas liellopu audzētāju biedrība dibināta 2011.gada aprīlī, un tās mērķis ir apvienot gaļas liellopu audzētājus un pārstāvēt gaļas liellopu audzētāju intereses lauksaimniecības un lauku attīstības politikas veidošanā un īstenošanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!