Foto: F64

Šā gada sākumā Valsts ieņēmumu dienests (VID) paziņoja, ka ir veicis vairākas pārbaudes restorānu ķēdē "Gan Bei", kas pērn tika pieķerta kases sistēmu datu sagrozīšanā, bet jaunus pārkāpumus nav atklājis. VID rīcībā gan vēl joprojām ir iedzīvotāju sniegtā informācija, kuri pauduši aizdomas, ka uzņēmums tomēr samaksu par darījumu nereģistrē elektroniskajos kases aparātos, un šīs ziņas ieņēmumu dienests vēl pārbauda.

VID portāls "Delfi" uzzināja, ka ieņēmumu dienests turpinās attālināti sekot līdzi uzņēmuma saimnieciskajai darbībai, un gatavs reaģēt, ja tiks saņemti jauni signāli par pārkāpumiem.

VID papildina, ka Nodokļu kontroles pārvalde 2015.gadā ir veikusi vairākus kontroles pasākumus  - tematiskās pārbaudes un novērošanas, uzņēmuma restorānos. Kontroles pasākumi veikti ar mērķi pārbaudīt, vai netiek turpinātas nelikumīgas darbības uzņēmuma saimnieciskajā darbībā.

VID ir pārbaudījis arī iedzīvotāju sniegto informāciju par konkrētiem gadījumiem, kuros tika izteiktas aizdomas, ka uzņēmums samaksu par darījumu nereģistrē elektroniskajos kases aparātos, taču visos gadījumos no pasūtījumu pults izdrukātie rēķini pēc to apmaksas bija reģistrēti elektroniskajos kases aparātos.

Kā vēstīts, VID pērn 11.decembrī, informēja, ka tam ir informācija par diviem uzņēmumiem, kas izmantoja programmu, kas ļauj "sagrozīt" kases aprātus, un notiek aktīvs izmeklēšanas darbs un, visticamāk, apstiprināsies aizdomas par vēl citu uzņēmumu iesaistīšanos nelegālās programmatūras lietošanā.

VID "Gan Bei" ķēdes  restorānos veica kratīšanas, tāpat ar Saeimas balsojumu tika atļauts veikt kratīšanu arī parlamenta deputāta Sergeja Potapkina (S) dzīvesvietā, jo viņa sieva Gaļina Karmača tiek saistīta ar izvairīšanos no nodokļu nomaksas. Karmača tika aizturēta, un viņai tika piemērots drošības līdzeklis - apcietinājums. Pēc tam drošības līdzeklis tika mainīts.

Finanšu policijas pārstāvji iepriekš pauda pārsteigumu par to, "cik brutālā veidā tika apkrāpts katrs pircējs", jo klients, saņemot čeku, bija pārliecināts, ka norādītā pievienotā vērtības summa aizies valstij, taču "tā nonāca noziedznieku kabatās".

Programmatūru kases sistēmu uzņēmums pārdeva aptuveni par 1500 eiro un tā bija speciāli pielāgota katram kases aprātam. Taču tā gada laikā bija jāatjaunina vairāk nekā 10 reizes, un par katru reizi "klienti" atkārtoti maksāja IT uzņēmumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!