Foto: LETA

Valsts ieņēmumu dienests (VID) kopš šā gada sākuma veicis vairākus kontroles pasākumus restorānu ķēdē "Gan Bei", kas pērn tika pieķerts kases sistēmu datu sagrozīšanā, bet jaunus pārkāpumus nav atklājis, portāls "Delfi" uzzināja VID.

VID šā gada sākumā uzsvēra: tas nav ieinteresēts slēgt strādājošu uzņēmumu, jo tas nodrošina darbu teju 700 cilvēkiem, taču tad, ja uzņēmums nepalielinās samaksāto nodokļu apjomu un darba samaksu vismaz par 50% līdz 100%, VID lems par tā slēgšanu.

VID informē, ka uzņēmuma restorānos šogad jau veiktas vairākas tematiskās pārbaudes un novērošanas, kuru mērķis bijis pārbaudīt, vai netiek turpinātas nelikumīgas darbības uzņēmuma saimnieciskajā darbībā.

Veicot kontroles pasākumus pēc VID Finanšu policijas pārvaldes veiktajām aktivitātēm,  pārkāpumi netika konstatēti.

Tāpat VID ir pārbaudījis arī iedzīvotāju sniegto informāciju par konkrētiem gadījumiem, kuros tika izteiktas aizdomas,  ka uzņēmums samaksu par darījumu nereģistrē elektroniskajos kases aparātos, taču visos gadījumos no pasūtījumu pults izdrukātie rēķini pēc to apmaksas kases aparātos bija reģistrēti.

VID papildina, ka patlaban turpinās pirmstiesas izmeklēšana kriminālprocesā, kas tika sākts par uzņēmumā fiksētajiem pārkāpumiem. 

Ieņēmumu dienestā norāda, ka izkrāpto naudas summu atmaksa valsts kasē ir viens no primārajiem uzdevumiem. Pēc visu kriminālprocesuālo darbību veikšanas kriminālprocess tiks virzīts prokuratūrai kriminālvajaāšanas uzsākšanai, lai vainīgās personas sauktu pie likumā paredzētās kriminālatbildības, un tiks arī lūgts atlīdzināt valstij nodarītos zaudējumus.

Kā vēstīts, VID pērn 11.decembrī, informēja, ka tam ir informācija par diviem uzņēmumiem, kas izmantoja programmu, kas ļauj "sagrozīt" kases aprātus, un notiek aktīvs izmeklēšanas darbs un, visticamāk, apstiprināsies aizdomas par vēl citu uzņēmumu iesaistīšanos nelegālās programmatūras lietošanā.

VID "Gan Bei" ķēdes  restorānos veica kratīšanas, tāpat ar Saeimas balsojumu tika atļauts veikt kratīšanu arī parlamenta deputāta Sergeja Potapkina (S) dzīvesvietā, jo viņa sieva Gaļina Karmača tiek saistīta ar izvairīšanos no nodokļu nomaksas. Karmača tika aizturēta, un viņai tika piemērots drošības līdzeklis - apcietinājums. Pēc tam drošības līdzeklis tika mainīts.

Finanšu policijas pārstāvji iepriekš pauda pārsteigumu par to, "cik brutālā veidā tika apkrāpts katrs pircējs", jo klients, saņemot čeku, bija pārliecināts, ka norādītā pievienotā vērtības summa aizies valstij, taču "tā nonāca noziedznieku kabatās".

Programmatūru kases sistēmu uzņēmums pārdeva aptuveni par 1500 eiro un tā bija speciāli pielāgota katram kases aprātam. Taču tā gada laikā bija jāatjaunina vairāk nekā 10 reizes, un par katru reizi "klienti" atkārtoti maksāja IT uzņēmumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!