Foto: F64

Latvijas zāļu ražotāja "Grindeks" koncerns šogad deviņos mēnešos strādāja ar 63,476 miljona eiro apgrozījumu, kas ir par 0,5% vairāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa palielinājās par 5,7% – līdz 3,866 miljonam eiro, liecina biržā "Nasdaq Riga" iesniegtais kompānijas finanšu pārskats.

Uzņēmuma vadības ziņojumā teikts, ka "Grindeks" gatavo zāļu pārdošanas apjoms 2015.gada deviņos mēnešos bija 56,5 miljoni eiro, kas ir par 0,9 miljoniem eiro jeb 1,6% vairāk nekā pērn deviņos mēnešos. Tostarp pārdošanas apjoms Krievijā, pārējās NVS valstīs un Gruzijā 2015.gada deviņos mēnešos sasniedza 32,4 miljonus eiro, kas ir par 12,8 miljoniem eiro jeb 28,4% mazāk nekā 2014.gada deviņos mēnešos. Salīdzinot ar iepriekšējā gada deviņiem mēnešiem, būtiskākais pārdošanas apmēra pieaugums sasniegts - Armēnijā par 20%, Gruzijā par 39%, Kirgizstānā par 16% un Turkmenistānā par 22%.

Savukārt, pateicoties biznesa diversifikācijas stratēģijai un darbības attīstībai jaunos tirgos, pārdošanas apmērs Baltijas un citās valstīs 2015.gada deviņos mēnešos sasniedza 24,1 miljonu eiro, kas ir par 13,7 miljoniem eiro jeb 2,3 reizes vairāk nekā 2014.gada deviņos mēnešos. Tostarp pārdošanas apmērs Nīderlandē ir palielinājies 6,5 reizes, Slovākijā - trīs reizes, Vjetnamā - par 91%, Portugālē - par 89% un Polijā - par 56%. Pārdošanas apmērs Latvijā šī gada deviņos mēnešos sasniedza 4,7 miljonus eiro, kas, salīdzinot ar iepriekšējā gada deviņiem mēnešiem, ir palielinājies par 1,7 miljoniem eiro jeb 57,1%.

Kompānijas vadība arī informē, ka 2015. gada deviņos mēnešos "Grindeks" ir papildinājis produktu klāstu un ieviesis UDHS (ursodeoxycholic acid, ursodeoksiholskābe) gatavo zāļu formu (kapsulu), kā arī sācis šā produkta ražošanu un eksportu uz divām valstīm - Krieviju un Gruziju. "Tādējādi "Grindeks" ir paplašinājis savu piedāvājumu gastroenterālā trakta un vielmaiņas zāļu terapeitiskajā grupā," teikts "Grindeks" vadības ziņojumā.

Galvenie "Grindeks" aktīvo farmaceitisko vielu eksporta tirgi ir Eiropas Savienības valstis, ASV, Kanāda un Japāna. "Grindeks" pieprasītākās aktīvās farmaceitiskās vielas 2015. gada deviņos mēnešos bija oksitocīns, zopiklons, ftorafūrs, detomidīns un ksilazīns.

"Mūsu darbība jaunajos tirgos sekmējas ievērojamos rezultātos, tā apliecinot, ka izvēlētā biznesa diversifikācijas stratēģija ir pareiza. Īpaši iepriecinoši šī gada deviņos mēnešos ir arī uzņēmuma pārdošanas rādītāji Latvijā, kas uzrāda vairāk par 57% kāpumu, salīdzinot ar iepriekšējā gada periodu. Jāatzīst, ka notikumi un situācija mums svarīgajos tirgos - Krievijā un Ukrainā - joprojām spēcīgi ietekmē akciju sabiedrības "Grindeks" darbības rezultātus, tāpēc, izvēršot savu darbību jaunos tirgos, mēs, izmantojot pieredzi un zināšanas, ne mazāk koncentrēsimies arī uz NVS valstīm," norādīja "Grindeks" valdes priekšsēdētājs Juris Bundulis.

Jau vēstīts, ka 2014. gada deviņos mēnešos "Grindeks" strādāja ar 63,127 miljonu eiroo apgrozījumu un 3,661 miljona eiro peļņu. Savukārt gadā kopumā "Grindeks" koncerns strādāja ar 88,487 miljonu eiro auditēto apgrozījumu, kas ir par 25,3% mazāk nekā 2013.gadā, un cieta zaudējumus 2,536 miljonu eiro apmērā pretstatā peļņai gadu iepriekš.

"Grindeks" galvenie darbības virzieni ir oriģinālproduktu, patentbrīvo un aktīvo farmaceitisko vielu pētniecība, izstrāde, ražošana un pārdošana. "Grindeks" koncernu veido "Grindeks" un četras tā meitassabiedrības - Igaunijas "Tallinas Farmācijas rūpnīca", Latvijas "Kalceks" un "Namu apsaimniekošanas projekti", kā arī Krievijas " Grindeks Rus". " Grindeks" akcijas kotē "Nasdaq Riga" oficiālajā sarakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!