Foto: Reuters/Scanpix

Farmācijas kompānijas AS "Grindeks" pārstāvji tikušies ar Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) pārstāvjiem, vienojoties par sadarbību, tomēr joprojām abu pušu starpā nav vienprātības par "Grindeks" ražotā preparāta "Mildronāts" izslēgšanu no sportistiem aizliegto vielu saraksta, informē uzņēmumā.

Tikšanās laikā rasta kopēja izpratne, un abas puses vienojās par tālāku sadarbību. Abas puses vienprātīgi atzina, ka ir ieinteresētas, lai tiktu novērsta ļaunprātīga un medicīniski nepamatota medikamenta lietošana.

"Grindeks" turpinās zinātniski pamatot un argumentēt WADA, lai tiktu sākta "Grindeks" ražotā preparāta "Mildronāts" izslēgšanas procedūra no sportistiem aizliegto vielu saraksta, atzīmē uzņēmumā.

Kompānijas valdes priekšsēdētājs Juris Bundulis stāsta, ka tikšanās laikā uzņēmums un WADA spēja rast kopsaucējus. Taču pastāvot arī atšķirīgi uzskati.

"Mēs esam pārliecināti un gatavi argumentēt, lai medikamentu "Mildronāts" no sportistiem aizliegto vielu saraksta izslēgtu. Mēs esam ieinteresēti, lai mūsu ražotais preparāts būtu pieejams visiem pacientiem, kam tas ir nepieciešams, tajā skaitā arī sportistiem. No jebkura aspekta skatoties, "Grindeks" ir kategorisks pret medicīniski nepamatotu un ļaunprātīgu medikamenta lietošanu," uzsver Bundulis.

Tikšanās ar WADA pārstāvjiem Monreālā, Kanādā, notikusi pagājušajā nedēļā. Latvijas pārstāvju vidū bija "Grindeks" valdes priekšsēdētājs Juris Bundulis, Organiskās sintēzes institūta Zinātniskās padomes priekšsēdētājs, akadēmiķis Ivars Kalviņš, kā arī "Grindeks" Pētniecības un attīstības departamenta eksperti. Sanāksmē piedalījās WADA zinātniskais direktors Olivers Rabins, zinātniskā direktora vietnieks Oskuels Barrozo un citi eksperti.

Kā ziņots, WADA līdz 30. septembrim pagarinājusi periodu, kura laikā aizliegtās vielas meldonija lietošanā pieķertie sportisti varēs izvairīties no diskvalifikācijas.

Pēc jaunajiem WADA ieteikumiem, sportisti, kuriem laika posmā no 1. marta līdz 30. septembrim organismā tiks konstatēts zems meldonija līmenis, var nesaņemt sodu. Iepriekš WADA jau bija lēmusi par šādu periodu no 1. janvāra līdz 29. februārim.

Meldonijs, kas ir Latvijā ražotā medikamenta "Mildronāts" aktīvā viela, aizliegto vielu sarakstā tika iekļauts 1. janvārī. Kopš tā laika pārbaudēs vielas klātbūtne konstatēta virknei augstākā līmeņa sportistu, tostarp tenisa superzvaigznei Marijai Šarapovai.

Lai gan Latvijas farmācijas uzņēmums "Grindeks" cer, ka WADA pilnībā izņems meldoniju no aizliegto vielu saraksta, paredzams, ka no 1. oktobra meldonijs sportistu organismā vairs nedrīkstēs atrasties vispār.

Jau vēstīts, ka "Grindeks" koncerna apgrozījums šī gada pirmajā pusgadā bija 46,4 miljoni eiro, kas ir par 2,6 miljoniem eiro vai par 5,9% vairāk nekā 2015. gada pirmajā pusgadā. Savukārt koncerna neto peļņa, kas attiecināma uz mātes sabiedrības akcionāriem, pirmajā pusgadā šogad bija 4,2 miljoni eiro, kas, salīdzinot ar 2015. gada pirmo pusgadu, ir palielinājusies par vienu miljonu eiro vai 32,4%.

"Grindeks" ir starptautisks, vertikāli integrēts farmācijas uzņēmums, kura galvenie darbības virzieni ir oriģinālproduktu, patentbrīvo medikamentu un aktīvo farmaceitisko vielu pētniecība, izstrāde, ražošana un pārdošana. "Grindeks" koncernā iekļauti pieci meitasuzņēmumi Latvijā, Igaunijā, Krievijā un Slovākijā, bet pārstāvniecības atvērtas 13 valstīs.

"Grindeks” specializējas sirds un asinsvadu, centrālo nervu sistēmu ietekmējošo un pretvēža medikamentu terapeitiskajās grupās. "Grindeks" ražo 25 aktīvās farmaceitiskās vielas.

Pērn uzņēmuma produkcija tika eksportēta uz 70 valstīm un veidoja 90% no kopējā apgrozījuma. Nozīmīgākie "Grindeks" tirgi ir Eiropas Savienības valstis, Krievija un pārējās NVS valstis, ASV, Kanāda, Japāna un Vjetnama.

Lai palielinātu ražošanas jaudas un uzlabotu infrastruktūru, kopš 2002. gada uzņēmums ir realizējis virkni vērienīgu investīciju projektu, šajā laikā investējot attīstībā vairāk nekā 70 miljonus eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!