Foto: LETA

Telekomunikāciju uzņēmumu "Lattelecom" un "Latvijas Mobilais telefons" (LMT) apvienošana, kā viens no ilgstoši apspriestiem priekšlikumiem, atbilst to īpašnieku interesēm, kā arī tirgus attīstības tendencēm, sacīja "Lattelecom" valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis.

Kā otrdien vēstīja Latvijas Radio, Privatizācijas aģentūras nolīgtā auditorkompānija "KPMG", kas izvērtēja iespējamo rīcību ar LMT un "Lattelecom", rosina abus uzņēmumus apvienot un akcijas tirgot biržā.

Gulbis norādīja, ka "Lattelecom" rīcībā nav auditorkompānijas "KPMG Baltics" veiktais pētījums, tādēļ tā saturu nevar komentēt, bet lēmumi par uzņēmumu turpmākās darbības modeli un īpašuma struktūru ir abu uzņēmumu kapitāla daļu īpašnieku - Latvija valsts un ziemeļvalstu uzņēmuma "Telia Company" – kompetencē.

Viņš atgādināja, ka abu uzņēmumu padomes jau teju pirms četriem gadiem – 2013. gadā – publiski atbalstīja uzņēmumu apvienošanu, saredzot sinerģijas iespējas vairāku desmitu miljonu eiro apmērā.

"Vienlaikus, kā jau iepriekš esmu uzsvēris, uzskatu, ka uzņēmumu apvienošana, kā viens no ilgstoši apspriestiem priekšlikumiem, atbilst to īpašnieku interesēm, jo abu uzņēmumu īpašnieku struktūra ir līdzīga, kā arī tirgus attīstības tendencēm," pauda Gulbis, norādot, ka Eiropā joprojām aktīvi notiek telekomunikāciju operatoru apvienošanās un Baltija nav izņēmums.

"Šāda attīstība ir notikusi arī Lietuvā un Igaunijā, pie tam šajās valstīs tirgus turpina attīstīties veselīgas konkurences apstākļos. Turklāt, piemēram, Igaunijā ir apvienojušies ne tikai vēsturiskie fiksētie un mobilie operatori, bet arī to konkurenti, šogad mobilo pakalpojumu sniedzējam "Elisa" iegādājoties interneta un maksas televīzijas operatoru "Starman". Redzam, ka arī Latvijā notiek tirgus dalībnieku konsolidācija, mobilo pakalpojumu operatoram "Bite" ar tās īpašniekiem "Providence Equity Partners" iesaistoties interneta un maksas televīzijas operatora "Baltcom" finansēšanā un piesakot mediju koncerna "Modern Times Group" iegādi visās Baltijas valstīs," sacīja "Lattelecom" vadītājs.

Otrdien Privatizācijas aģentūras valdes priekšsēdētājs Vladimirs Loginovs Latvijas Radio atzina, ka "KPMG" piedāvājums ir "kombinācija no iepriekš diskutētajiem scenārijiem", figurē gan jautājums par apvienošanās iespējām, gan fondu tirgu piesaistīšana un publisks piedāvājums biržā.

Auditori arī mēģinājuši izrēķināt, kāda būs papildu vērtība, ja abus uzņēmumus apvienotu. Lai gan pagaidām ciparus atklāt nevar, runā esot par ciparu virs 100 miljonu eiro vairāku gadu garumā, atzinis Loginovs.

"KPMG Baltics" vadības pārstāve Evija Miezīte skaidroja, ka visās Eiropas valstīs eksistē vismaz viens integrēts telekomunikāciju operators, kas sniedz gan fiksēto, gan mobilo sakaru pakalpojumus.

Ar auditoru piedāvājumiem un pētījumu par telekomunikāciju tirgus kopējo situāciju tuvāko nedēļu laikā plānots iepazīstināt valdību, kur diskusijas paredzamas vairāku sēžu garumā. Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V) sola, ka līdz rudenim kompāniju nākotne būs izlemta.

Otrdien Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijā plānota slēgta diskusija par uzņēmuma "KPMG Baltics" pētījuma rezultātiem un Ekonomikas ministrijas priekšlikumiem turpmākai rīcībai ar uzņēmumu "Lattelecom" un LMT kapitāla daļām.

2015. gada 20. novembrī tika saņemts LMT un "Lattelecom" apvienošanas piedāvājums no "TeliaSonera". Taču pērn aprīlī valdība nolēma, ka LMT un "Lattelecom" turpinās darbu kā līdz šim – atsevišķi.

Valdība arī vienojās piesaistīt neatkarīgu starptautisku konsultantu, kas veiks makroekonomisko, mikroekonomisko un sociālekonomisko izpēti par turpmāko rīcību ar "Lattelecom" un LMT valsts kapitāla daļām, izskatot visus iespējamos rīcības variantus un novērtējot katra varianta stiprās un vājās puses.

"KPMG Baltics" uzvarēja Privatizācijas aģentūras (PA) slēgtajā iepirkumā par valsts stratēģijas rīcībai ar "Lattelecom" un LMT kapitāla daļām izstrādi. Minēto stratēģiju auditorkompānija piedāvāja izstrādāt par 179 400 eiro.

Par uzņēmumu apvienošanu vairākkārt iestājies "Lattelecom" valdes priekšsēdētājs Gulbis, savukārt LMT vadītājs Juris Binde paudis, ka nesaskata ieguvumus no kompāniju apvienošanas.

Kā liecina SIA "Firmas.lv" informācija, Nīderlandē reģistrētajai kompānijai "Sonera Holding B.V." uzņēmumā LMT pieder 24,5% kapitāla daļu, "Telia Company AB" – 24,5%, SIA "Lattelecom" pieder 23%, VAS "Latvijas Radio un televīzijas centrs" – 23%, bet Privatizācijas aģentūrai – 5%.

Savukārt uzņēmuma "Lattelecom" 51% kapitāla daļu pieder Privatizācijas aģentūrai, bet 49% – Dānijā reģistrētajai kompānijai "Tilts Communications".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!