Foto: PantherMedia/Scanpix
Četriem Latvijas hokejistiem piederošais Mālpils uzņēmums SIA "Eka Era" drīzumā plāno sākt slieku komposta eksportu uz Somiju, Krieviju un Vāciju, informē uzņēmuma līdzīpašnieks Larsens Pulturs.

"Esam aizsūtījuši pirmās bioloģiskā vermikomposta testa kravas uz šīm valstīm. Atsauksmes ir labas, un drīzumā plānojam sākt eksportu, jo pieprasījums pēc bioloģiskā mēslojuma šajās valstīs jūtami pieaug," sacīja Pulturs.

Viņš arī norādīja, ka interese par attiecīgo kompostu pieaug arī vietējā tirgū, līdz ar to jau šogad plānots palielināt ražošanas jaudas no pašreizējām 1000 tonnām līdz 2000 tonnām gadā, kas būs iespējams pēc veiktās iekārtu modernizācijas.

"Eka Era" slieku komposts ar preču zīmi "GrowoOrganic" trešo gadu tiek ražots Mālpilī, kur bijušās cūku fermas telpās izveidots slieku audzēšanas centrs.

Kā ziņots, projektā ar kopumā apmēram 427 000 eiro investīcijām toreiz iesaistījās arī Latvijas izlases hokejisti Jānis Sprukts, Oļegs Sorokins, Edgars Masaļskis un Mārtiņš Cipulis. Investīcijas plānots atpelnīt četru līdz piecu gadu laikā.

Vermikomposts ir slieku pārstrādāts organiskā mēslojuma koncentrāts, kurš satur augiem nepieciešamās barības vielas, fermentus, augsnes uzlabotājus, augu augšanas hormonus. Mēslojuma lietošana uzlabo augsnes agroķīmiskās īpašības un uzlabo ražību. Sliekas, pārstrādājot organisko substrātu, ne tikai to sasmalcina un padara augiem vieglāk uzņemamu, bet arī bagātina to ar mikrofloru.

Saskaņā ar "Firmas.lv" datiem "Eka Era" apgrozījums 2014. gadā bijis 30 987 eiro salīdzinājumā ar 4234 eiro pirms gada, savukārt uzņēmuma zaudējumi samazinājušies no 74 790 eiro 2013. gadā līdz 21 456 eiro pērn.

"Eko Era" ( iepriekš "Bio Era) dibināta 2011. gada 27. aprīlī ar 14 211 eiro pamatkapitālu.

"Eko Era" līdzīpašnieki ir SIA "Octa" ar 25,02% kapitāldaļu, Pulturs ar 19% kapitāldaļu, Sorokins ar 17,99%, Sprukts un Masaļskis ar 14% kapitāldaļu katrs un Cipulis ar 10,01% kapitāldaļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!