Foto: LETA
No pirmdienas iepirkšanās centrā "Olimpia" ieviesta maksa par automašīnas novietošanu, informēja autostāvvietu apsaimniekotājas SIA "EuroPark Latvia" valdes loceklis Mārtiņš Meisītis.

Iepirkšanās centra "Olimpia" vadītāja Zane Šulca norāda, ka trīs stundas diennaktī centra "Olimpia" autostāvvietā būs bez maksas. Savukārt, sākot ar ceturto stundu, maksa būs pieci eiro stundā.

Tāpat autosstāvietā no šodienas darbosies inovatīva autostāvvietu video kontroles sistēma, ar kuras palīdzību turpmāk tiks nodrošināta autostāvvietas pieejamība iepirkšanās centra klientiem.

Kā skaidro Šulca, ņemot vērā iepirkšanās centra atrašanās vietu, joprojām liela daļa autostāvvietas pakalpojumu izmantotāji ir apkārtējo biroju darbinieki un blakus esošās augstskolas studenti, kaut gan primāri tā ir paredzēta iepirkšanās centra klientiem.

"Redzam, ka stāvvieta ir aizņemta jau pirms veikalu darba laika sākuma. Līdz ar to, neraugoties uz tās vairāk nekā 600 vietu lielo ietilpību, veikalu, sporta kluba un ēdināšanas zonas klientiem ir arvien grūtāk atrast brīvu vietu savas automašīnas novietošanai," stāsta Šulca.

Meisītis atzīmē, ka video kontroles sistēma, kas pazīstama ar nosaukumu "AutoPay", ir viens no jaunākajiem autostāvvietu tehnoloģiskajiem risinājumiem Eiropā, kas darbojas Norvēģijā un drīzumā tiks ieviesta vēl piecās Ziemeļeiropas valstīs. Tās pamatā ir optisks numura zīmju atpazīšanas risinājums, kas nodrošina stāvvietas darbību bez barjerām un to, ka pakalpojums tiek apmaksāts ar pēcapmaksu.

Iebraucot autostāvvietā, videokameras fiksēs automašīnas valsts reģistrācijas numuru, un sistēma sāks laika atskaiti. Izbraucot no autostāvvietas, videosistēma pēc automašīnas valsts reģistrācijas numura noteiks, vai klients ir iekļāvies noteiktajā bezmaksas laikā. Gadījumos, kad šis laiks tiks pārsniegts, automašīnas īpašniekam tiks nosūtīts rēķins pa pastu uz deklarēto dzīvesvietu. Datu ieguves nolūkā notiks sadarbība ar VAS "Ceļu satiksmes drošības direkcija".

CSDD pārstāve Agnese Korbe norāda, ka saskaņā ar Ceļu satiksmes likuma 141.panta pirmo daļu informācija par fiziskajai personai piederošu transportlīdzekli, identificējot personas datus, ir ierobežotas pieejamības informācija un to var iegūt tiesībaizsardzības iestādes, valsts un pašvaldību iestādes, citas likumā noteiktas personas, kā arī personas, kuras nosaka Ministru kabinets un kurām informācija nepieciešama darba vai dienesta funkciju veikšanai.

"Jāsaka, ka minētajos tiesību aktos nav noteiktas "EuroPark Latvia" tiesības iegūt informāciju par transportlīdzekļa piederību fiziskai personai. Līdz ar to tas nozīmē, ka CSDD neplāno sākt sadarbību ar "EuroPark Latvia" minētajā jautājumā," atzīmē Korbe.

Izmantojot optisko numura zīmju atpazīšanas risinājumu, videosistēma reģistrē katru iebraukšanas reizi un precīzu automašīnas uzturēšanās ilgumu autostāvvietā, kā arī nodrošina iespēju saņemt reālā laika datus un vēsturisko statistiku, kas sniedz detalizētu un tūlītēju informāciju par autostāvvietas noslodzi, aktīvākajām tās izmantošanas stundām. Klientiem būs iespēja pārbaudīt savas automašīnas uzturēšanās laiku autostāvvietā, ievadot automašīnas reģistrācijas numuru speciālā automātā.

Sistēmu Latvijā nodrošinās "EuroPark Latvia". Jaunā videosistēma palīdzēs nodrošināt bezmaksas stāvvietas pieejamību iepirkšanās centra klientiem, organizējot lielāku automašīnu apriti, uzskata Meisītis. Tuvākajos gados sistēmu plānots ieviest arī citās autostāvvietās Rīgā.

Tāpat viņa norādīja, ka stāvvieta pie iepirkšanās centra "Olimpia" ir bezmaksas stāvvieta, kurā automašīnu var novietot trīs stundas diennaktī. Gadījumos, kad mašīna stāvvietā būs novietota ilgāk, tiks piemērota samaksa. Jau tuvākajā laikā stāvvietā būs norēķinu automāts, lai klienti par katru nākamo stundu varētu samaksāt uz vietas.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, "EuroPark Latvia" 2014.gadā apgrozīja 4,25 miljonus eiro, kas ir par 8% vairāk nekā 2013.gadā, kad uzņēmuma apgrozījums bija 3,96 miljonus eiro. Uzņēmums 2014.gadā nopelnīja 492 793 eiro, bet 2013.gadā - 396 870 eiro.

SIA "EuroPark Latvia" dibināta 2001.gadā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 521 055 eiro. "EuroPark Latvia" pilnībā pieder Norvēģijā reģistrētai kompānijai "Baltic Park".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!