Foto: AFP/Scanpix
Neskatoties uz saspīlēto situāciju starp Ukrainu un Krieviju, ieroču tirgotāji nav izjutuši ieroču tirdzniecības apjomu palielināšanos, liecina ieroču tirgotāju ekspresaptauja Latvijā.

Kā norādīja tirgotāji, mednieki turpina iepirkt medību ieročus, turpretī privātpersonām šobrīd iegādāties ieročus pašaizsardzībai ir ļoti grūti, un kopumā nav jūtams pārdošanas apjomu pieaugums.

Ieroču un munīcijas tirgotāja SIA "Zommers" pārstāvis Arnis Hūns atklāja, ka ieroču tirdzniecības apjomi nav palielinājušies. Kā parasti, lielā daudzumā tiek iepirkti medību ieroči, kas uzņēmumam nes vislielāko peļņu.

"Pārsvarā iepērkam ieročus no Vācijas un Amerikas Savienotajām Valstīm, ejošākie zīmoli mums ir "Remington", "Savage" un "Sauer"," atkāja Hūns.

Privātpersonām pēc 2011.gadā notikušās apšaudes kinoteātrī "Forum Cinemas" šobrīd ir ļoti grūti iegūt ieroču nēsāšanas atļauju, lai iegādātos ieroci pašaizsardzības nolūkiem, līdz ar to cieš arī ieroču tirgotāju bizness, stāsta ieroču, munīcijas un bruņojuma tirgotāja SIA "Strēlnieks -A" iepirkumu speciālists Mārtiņš Ruģelis.

Ruģelis skaidroja, ka medību ieročus pērkot kā parasti, bet, piemēram, Latvijas armija nesen esot iepirkusi pistoles "pa tiešo" no Austrijas ieroču ražotāja "Glock", jo viņiem esot vienkāršāk iepirkumus veikt bez starpniekiem.

To apstiprināja arī munīcijas tirgotāji SIA "D Duplex", atklājot, ka militārie spēki munīciju Latvijā neiepērkot, bet pasūtot pie ražotāja.

Par ieročiem interesējies arī Valsts prezidenta Drošības dienests, kas vēlās nomainīt savu ieroču arsenālu saistībā ar nākamā gada prezidentūras maiņu, atklāja Ruģelis.

Talsu ieroču tirdzniecības uzņēmuma SIA "Ieroči" pārstāve atklāja, ka pie viņiem tiek pirkti tikai medību ieroči un pēc cita veida ieročiem pieprasījuma neesot.

Aptaujātie atzīst, ka biznesā sokas labi, medību ieroči un inventārs esot to galvenais iztikas avots, vienīgi uzņēmums SIA "Strēlnieks -A" atklāja, ka vairs neesot iespējams sasniegt tādu apgrozījums kā agrāk, jo militārās institūcijas iepērk ieročus un munīciju no ražotājiem, neizmantojot starpniekus.

SIA "Strēlnieks -A" dibināts 1992.gadā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 313 031 eiro (220 000 latu). 2013.gadā uzņēmums apgrozīja 455 923, kas ir par 37% mazāk kā 2012.gadā, kad uzņēmums apgrozīja 733 427 eiro. Pērn uzņēmuma peļņa bijusi 1020 eiro, salīdzinoši 2012.gadā tā bija 4344 eiro apmērā, liecina "Firmas.lv" informācija. Uzņēmums pieder Agnesei Helvigai-Mihailovskai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!