Foto: EPA/LETA

Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa 15.maijā ierosinājusi tiesiskās aizsardzības procesa lietu Igaunijas "Wind One" piederošajam vēja enerģijas ražotājam "Winergy", kuram pavisam nesen izbeigta maksātnespējas procesa lieta.

Kā norādīja tiesā, lietu skata tiesnesis Imants Dzenis.

Kā ziņots, maija sākumā Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa izbeidza "Winergy" maksātnespējas lietu. "Winergy" toreiz norādīja, ka ir gandarīts par maksātnespējas procesa izbeigšanu, un uzņēmums darīs visu iespējamo, lai savas finansiālās grūtības atrisinātu. Tāpat uzņēmums joprojām vēlējās refinansēt savas saistības pret AS "Norvik banku" citā kredītiestādē, tomēr vienīgais šķērslis to veiksmīgi realizēt ir pēc pašas bankas lūguma ierosinātajā kriminālprocesā uzliktie aresti "Winergy" mantai.

"Winergy izmantos visas likumā paredzētās tiesības un veiks visas nepieciešamās darbības, lai minētie nepamatotie aresti uzņēmumam mantai tiktu atcelti, tas varētu turpināt normālu saimniecisko darbību un attīstīt tālāk vēja enerģijas parka projektu.

Jau ziņots, ka Augstākās tiesas (AT) Civillietu departaments 11.aprīlī atcēla Latgales priekšpilsētas tiesas 2013.gada 4.novembra spriedumu, ar kuru tika pasludināta "Winergy" maksātnespēja. Protestu par maksātnespēju tiesā iesniedza Ģenerālprokuratūras Personu un valsts tiesību aizsardzības departamenta virsprokurors Juris Pēda.

"Winergy" maksātnespējas procesā, kā arī iepriekš jautājumā par tiesiskās aizsardzības procesu "Norvik banka" radās bažas par, iespējams, fiktīvu kreditoru ar daudzmiljonu prasījumu. Pērn septembrī, kad vēl tiesā tika lemts jautājums par "Winergy" tiesiskās aizsardzības procesa īstenošanu, "Norvik banka", kas maksātnespējas procesā ir nodrošinātais kreditors, bet bez balsstiesībām, norādīja, ka parādnieks nepamatoti un kļūdaini tiesiskās aizsardzības procesa (TAP) plānā bija norādījis uzņēmumu "Firepower", "Sompa team" un "Team Glory" kreditoru prasījumus un ņēmis tos vērā, saskaņojot TAP pasākumu plānu.

Pēc bankas domām, kā lielāko nodrošināto kreditoru "Winergy" bija norādījis ar to saistīto un Igaunijā reģistrēto "Firepower" ar kopējo prasījumu 24 668 420 latu (35 100 000 eiro) apmērā, un šis prasījums bija pamatots ar pērnā gada pirkuma līgumu par 13 vēja ģeneratoru piegādi.

Maksātnespējas procesā administratore "Firepower" ir atzinusi par nodrošināto kreditoru ar tikpat lielu prasījuma summu, kā arī uztur kreditoru prasījumus uzņēmumiem "Sompa Team" un "Team Glory".

Kā bija norādījusi banka, šā pirkuma līguma noteikumi neatbilst normālai komercpraksei, proti, tie paredz atliktos maksājumus. Saskaņā ar pirkuma līgumu "Winergy" it kā pircis 13 vēja ģeneratorus par kopējo summu 35 100 000 eiro ar to piegādes termiņu līdz šā gada 1.jūlijam.

Arī revidentu kompānija SIA "Deloitte Latvia" savā ziņojumā norādīja, ka "Firepower" nav atzīstams par kreditoru. "Deloitte" minēja, ka, lai grāmatvedībā "Firepower" atzītu par "Winergy" kreditoru, "Firepower" būtu nepieciešams nodot "Winergy" līgumā noteiktos vēja ģeneratorus.

Jau ziņots, ka Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesā pērn 4.novembrī pasludināts maksātnespējas process "Winergy". Uzņēmums iepriekš paziņoja, ka maksātnespējas process ir loģisks rezultāts amatpersonu bezdarbībai un "Norvik bankas" organizētajai mērķtiecīgajai reiderisma shēmai. "Winergy" lielākais dalībnieks Igaunijā reģistrētais uzņēmums "Wind One" nolēmis vērsties pret Latvijas valsti par investīciju pārkāpumiem un zaudējumu piedziņu.

Savukārt "Norvik banka" paziņoja, ka "Winergy" ierosinātā maksātnespēja ir absurda. Tā esot negodprātīga un saskaņota parādnieka un fiktīva kreditora rīcība, lai panāktu maksātnespējas procesa ierosināšanu nolūkā izvairīties no saistību izpildīšanas pret banku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!