Foto: LETA

Lai gan valsts uzņēmums "Latvenergo" ir viena no tām kapitālsabiedrībām, kuru rekomendē paturēt valsts īpašumā, bijušais Privatizācijas aģentūras vadītājs Jānis Naglis uzskata, ka arī tas būtu jāpārdod.

Gandrīz gadu ekspertu darba grupa izvērtēja kapitālsabiedrības, kurās valstij ir kapitāla daļas, un sagatavoja ziņojumu ar rekomendācijām par to turpmāku pārvaldību. Darba grupa rosina atsavināt 132 kapitālsabiedrības, bet 71 kapitālsabiedrība būtu jāpatur valsts īpašumā. Starp paturamām ir tādas, kas ir saistītas ar valsts stratēģiskajām interesēm, piemēram, AS "Latvenergo". Šis uzņēmums, pēc ekspertu domām, valsts īpašumā jāpatur, jo ir stratēģiski svarīgs uzņēmums elektroenerģijas jomā.

Tomēr pretējās domās ir bijušais Privatizācijas aģentūras vadītājs Jānis Naglis. Viņš ir pārliecināts, ka valstij būtu jāpārdod ne vien lielo un visiem zināmo uzņēmumu "Latvijas Mobilais telefons" un "Lattelecom" kapitāla daļas, bet arī AS "Latvenergo". "Būtu veidojusies pareiza izmaksu struktūra, būtu krietni stingrāka konkurence plašākā mērogā. To jau sen bija nepieciešams izdarīt," pauda Naglis.

Kā veiksmīgu piemēru viņš minēja AS "Latvijas Gāze", kas patlaban darbojas visiem saprotami un caurspīdīgi. Par gāzes cenām gan vēl varētu pastrīdēties, taču, pēc Nagļa domām, sistēma uzņēmumā ir izveidota perfekti.

Viedoklis nav mainīts arī par uzņēmumu "Lattelecom" un "Latvijas Mobilais telefons" pārdošanu - šādu lēmumu jau valdība savulaik bija pieņēmusi, un arī darba grupa secinājusi, ka šīs kapitāldaļas ir pārdodamas. Ņemot vērā, ka šie ir lieli un vērtīgi uzņēmumi, to pārdošana nevar būt sasteigta - tam jānotiek tad, kad būs ekonomiski izdevīgs brīdis un kad tiks saņemts adekvāts piedāvājums, kas valstij būs izdevīgs. norādīja Vesperis. Nav jau mērķis kaut ko pārdot tikai pārdošanas vai naudas pēc. Ja būtu spiedīga vajadzība kaut ko pārdot naudas pēc, piemēram, valsts parāda segšanai, tad droši vien politiķi spriestu par to un lemtu, ko darīt, bet pašlaik tas nav aktuāli," teica darba grupas vadītājs.

Tomēr gan darba grupas vadītājs Vladislavs Vesperis, gan Naglis, gan arī Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidents un bijušais "Lattelecom" prezidents Gundars Strautmanis ir pārliecināts, ka valstij ar uzņēmējdarbību nevajadzētu nodarboties, īpaši, ja tas notiek uz iedzīvotāju rēķina.

Ekspertu darba grupa secinājusi, ka līdz šim kapitāldaļu atsavināšanas process norisinājies visai gausi. Tomēr ne Vesperis, ne arī bijušais Privatizācijas aģentūras vadītājs Naglis neprognozē, ka process nākotnē noritēs ļoti strauji. Tam būs nepieciešams gan salāgot politiskās intereses, gan arī būs vajadzīga politiskā griba.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!