Foto: DELFI
AS "Hansabuss" iegādājusies 91% kontrolpaketi Latvijas uzņēmumā SIA "Tukuma auto", kas piedāvā autobusu transporta pakalpojumus, kā arī nacionālus un starptautiskus autotransporta pakalpojumus, ko sniedz tā meitas uzņēmums, portālu "Delfi" informē "Hansabusa" Igaunijas mātes uzņēmums "Hansa Grupp".

Kompānija lēš, ka šis darījums palielinās "Hansabusa" tirgus daļu konkurencei atvērtajā Latvijas sabiedrisko autobusu transporta un čartera transporta sektorā par 10 procentpunktiem.

Iesaistītās puses neatklāj darījuma vērtību.

Uzņēmuma valdes loceklis Nēme Tammiss darījumu pamato ar savu pozīciju nostiprināšanu Baltijas sabiedrisko autobusu transporta tirgū. "Tas ir stratēģisks lēmums, gatavojoties 2020. gada Latvijas valsts un čartera autobusu transporta tirgus atvēršanai. Starpposma periodā plānojam labāk iepazīt Latvijas tirgus specifiku un attīstīt vietējo kompetenci. Mēs plānojam vēl vairāk paplašināties sabiedrisko autobusu transporta tirgū un čartera autobusu tirgū Latvijā, kā arī redzam potenciālu Lietuvas tirgū," skaidro Tammiss.

Līdzšinējais kontrolpaketes īpašnieks un "Tukuma auto" valdes loceklis Ilgvars Kalniņš atzīst, ka "Hansabuss" ir spēcīgs transporta uzņēmums ar lielu pieredzi Baltijas tirgū, kuru pazīst tā augstās pakalpojumu kvalitātes dēļ. Viņš ir pārliecināts, ka galvenie ieguvēji šajā darījumā ir pasažieri.

Kalniņš turpinās strādāt "Tukuma auto" uzraudzības padomē un aktīvi darboties uzņēmumā. Otrs valdes loceklis Māris Lipkins turpinās darbu savā līdzšinējā amatā. "Hansabusa" Latvijas uzņēmējdarbības vienību, kas paplašināja savas darbības iespējas, iegādājoties "Tukuma auto", vadīs pašreizējais "Hansabuss Eesti" izpilddirektors un valdes loceklis Sergejs Vahnitskis. "Hansabuss" paziņos par izpilddirektora un valdes locekļa amata kandidatūru Igaunijā tuvākajā nākotnē, informē uzņēmums.

"Tukuma auto" galvenokārt apkalpo Tukuma pilsētas un novada maršrutus, vietējo skolu un valsts starppilsētu maršrutus, kā arī piedāvā čartera transporta pakalpojumus. No 2017. gada 1. janvāra uzņēmums arī uzsāks apkalpot Saldus un Kuldīgas novadu sabiedrisko autobusu transporta maršrutus. Meitas uzņēmums SIA "Tutransauto" piedāvā valsts un starptautisko kravu pārvadājumus.

Nākamajā gadā "Tukuma auto" konsolidētā apgrozījuma prognoze, ieskaitot jau noslēgtos sabiedriskā transporta maršrutu līgumus, ir trīs miljoni eiro. Uzņēmumā pašlaik strādā 72 cilvēki, un papildus tiks nolīgti 37 autobusu vadītāji un biroja darbinieki, lai divos novados apkalpotu jauno sabiedrisko transportu maršrutu līgumus, kuri stāsies spēkā nākamgad. Rezultātā darbinieku skaits uzņēmumā pieaugs līdz 109.

Uzņēmuma rīcībā ir 33 autobusi un 19 kravas automašīnas, kam no nākamā gada sākuma Saldus un Kuldīgas novados pievienosies 21 jauns "Iveco" un "Volkswagen" autobuss. Jaunajos transportlīdzekļos "Tukuma auto" ieguldīs vairāk nekā 1,5 miljonus eiro.

Kopā ar meitas uzņēmumu "Hansabuss Latvia", kas darbojas čartera transporta jomā, ikgadējais Latvijas "Hansabusa" apgrozījums palielināsies līdz apmēram četriem miljoniem eiro, darbinieku skaits - līdz 135 un transportlīdzekļu skaits – līdz 85.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!