Foto: LETA

Krievijas, Baltkrievijas un Kazahstānas dzelzceļi apsver iespēju Latvijas dzelzceļa kompāniju "Latvijas dzelzceļš" (LDz) un Rīgas ostu iesaistīt kopējā loģistikas operatora projektā, ceturtdien vēsta aģentūra "Interfax".

Darba grupa, kas nodarbojas ar Krievijas, Kazahstānas un Baltkrievijas apvienotās dzelzceļa loģistiskas operatorfirmas izveidošanu, apspriež jautājumu par vairāku Latvijas aktīvu iesaistīšanu projektā, aģentūrai pastāstīja informēta persona, kurai ir saistība ar darba grupu.

Pēc informētas personas paustā, runa varētu būt par "Latvijas dzelzceļa" konteinerlaukumu operatora un Rīgas ostas profila termināļu iekļaušanu "biznesa perimetrā". Turklāt tiek izskatīta iespēja iesaistīt projektā aktīvus arī citās valstīs, piebilda informētā persona.

Jautājums par Latvijas un citu valstu aktīvu iesaisti projektā tika apspriests provizoriski, un sīkākas sarunas par to notiks tikai tad, kad kopējā loģistikas operatora dalībnieki izstrādās topošās kompānijas biznesa plānu, norādīja informētā persona.

"Šie aktīvi ļautu izveidot patiešām visaptverošus kravu tranzītpiegādes pakalpojumus starp Eiropu un Āziju," norādīja "Interfax" sarunbiedrs.

Krievijas, Baltkrievijas un Kazahstānas dzelzceļi ir vienojušies uz paritātes nosacījumiem izveidot kopēju loģistikas operatorfirmu vairāk nekā divu miljardu ASV dolāru vērtībā.

Paredzēts, ka Krievijas dzelzceļa kompānija "Rossijskije žeļeznije dorogi" (RŽD) plānotajā operatorfirmā ieguldīs tai piederošās Krievijas kravu pārvadātāja "TransKonteiner" akcijas. No Baltkrievijas puses operatorfirmā tiks ieguldīti kompānijas "Belintertrans" aktīvi, bet Kazahstānas dzelzceļš kopējā loģistikas operatora kapitālā nodos savas akcijas meitasfirmā "Kaztransservis".

Par loģistikas operatora izveides pamatu varētu kļūt RŽD meitasfirma "RŽD Logistika", vēsta "Interfax".

"RŽD Logistika" kopā ar uzņēmumu "Transtrade Riga" Rīgā februārī nodibināja un reģistrēja akciju sabiedrību "Euro Rail Trans". Jaunā uzņēmuma mērķis ir tranzīta kravu pārvadājumi no Latvijas robežas līdz ostām, radot konkurenci "Latvijas dzelzceļa" uzņēmumam "LDz Cargo loģistika".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!