Foto: PantherMedia/Scanpix

Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa nolēmusi izbeigt Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" mazākuma akcionāra " Baltijas Aviācijas sistēmas" (BAS) tiesiskās aizsardzības procesa (TAP) lietu, pastāstīja tiesas pārstāvis Jānis Jaksons.

Viņš paskaidroja, ka šāds lēmums pieņemts, jo BAS nebija tiesai iesniedzis TAP pasākumu plānu, kas ir viens no priekšnoteikumiem, lai pasludinātu tiesisko aizsardzību.

"Latvijas Krājbankas", kurai pastarpināti pieder BAS, maksātnespējas procesa administratora "KPMG Baltics" sabiedrisko attiecību konsultants Oskars Fīrmanis iepriekš paskaidroja, ka BAS veic likumā noteiktās darbības, lai īstenotu TAP, taču iespējas ir apgrūtinātas, jo uzņēmuma iepriekšējā valde nav nodevusi esošajai valdei visus dokumentus.

"Laika gaitā nepārtraukti atklājas jauna informācija, ko slēpj uzņēmuma bijusī valde. Turklāt daļa dokumentu atrodas pie grāmatvedības kompānijas, kas sniedza pakalpojumus BAS, bet pašlaik atsakās tos izsniegt. Jāuzsver, ka bijusī valde BAS gada pārskatu ir nodevusi tikai par 2009.gadu. Līdz ar to ir izveidojusies nestandarta situācija, kas apgrūtina BAS iespējas īstenot likumā noteiktās tiesības un izmantot likumā noteiktās garantijas," sacīja Fīrmanis.

Jau vēstīts, ka Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa 8.martā pieņēma BAS pieteikumu un ierosināja TAP lietu. Uzņēmumam tika doti divi mēneši – līdz 8.maijam –, lai plānu izstrādātu un saskaņotu ar kreditoriem.

Ņemot vērā ierosināto TAP lietu, Rīgas rajona tiesa 3.aprīlī apturēja tiesvedību BAS maksātnespējas lietā. Kompāniju par maksātnespējīgu lūdz pasludināt uzņēmumi "Finanšu restrukturizācijas risinājumi" un "Eurobalt Junipro".

Šogad februāra sākumā "Latvijas Krājbankas" meitasuzņēmums "Atlantijas biroji" kļuva par BAS īpašnieku, jo bija bažas par ķīlas vērtības samazināšanos.

Satiksmes ministrija (SM) 2011.gada 30.novembrī iegādājās BAS piederošos 47,2% lidsabiedrības akciju. Akcijas iegādātas par to nominālvērtību – 224 453 latiem.

Tādējādi valsts kļuva par 99,8% "airBaltic" akciju īpašnieci. "Latvijas Krājbankai" ieķīlātās akcijas ministrija iegādājās uz pirmpirkuma tiesību pamata. Savukārt BAS īpašumā, pēc SM sniegtās informācijas, joprojām ir viena "airBaltic" akcija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!