Foto: Publicitātes foto

Šodien notikušajā izsolē veiksmīgi izsolīti 100% AS "Rīgas vagonbūves rūpnīca" (RVR) akciju, kuras ir ieķīlātas par labu likvidējamajai AS "Latvijas Krājbanka", sacīja "Latvijas Krājbankas" administratora SIA "KPMG Baltics" pārstāvis Oskars Fīrmanis.

Akcijas tika pārdotas kā kustamās mantas lietu kopību kopā ar "Latvijas Krājbankai" piederošajām prasījuma tiesībām pret RVR 14 109 420,08 eiro apmērā.

"Izsolē ar augšupejošu soli piedalījās divi pretendenti – abas Latvijā reģistrētas juridiskas personas. Kompānijai, kas uzvarēja izsolē, pilna samaksa jāveic 14 dienu laikā, lai darījumus būtu oficiāli noticis," skaidroja Fīrmanis.

100% RVR akciju izsoles sākumcena bija 4,5 miljoni eiro, kas nav apliekami ar pievienotās vērtības nodokli.

RVR valdes priekšsēdētājs Gatis Kamarūts sacīja, ka viņam pagaidām nav informācijas, kas varētu būt kļuvis par jauno RVR īpašnieku.

Jautāts, vai īpašnieku maiņa var ietekmēt RVR darbu, Kamarūts norādīja, ka teorētiski tas ir iespējams. "Protams, es nevaru atbildēt par īpašnieka plāniem, kamēr neesmu ar viņu ticies. Rūpnīca patlaban strādā ierastajā režīmā, pilda pasūtījumus, mums ir noslēgti vairāki līgumi. Domāju, ka neviens īpašnieks negrib nodarīt savam uzņēmumam zaudējumus, tāpēc šie darbi tiks turpināti. Savukārt par tālāku nākotni varēs runāt tad, kad kļūs zināmi jaunā īpašnieka stratēģiskie mērķi," skaidroja Kamarūts.

Fīrmanis iepriekš sacīja, ka līdz šim administratora sarunas ar RVR nav bijušas veiksmīgas un nav panākta nekāda vienošanās par kredīta atmaksu.

"RVR par šo kredītu arī nemaksā, līdz ar to administrators meklē risinājumus, kā atgūt "Latvijas Krājbankas" līdzekļus. Tā kā iepriekš bija mēģinājumi izsolīt tikai prasījuma tiesības, kā arī RVR mantu pa daļām, bet uz šīm izsolēm pretendenti nepieteicās, tad tagad ir nākamais mēģinājums ieinteresēt potenciālos pircējus, piedāvājot prasījuma tiesības kopā ar akcijām," skaidroja Fīrmanis.

Viņš piebilda, ka šāds risinājums izvēlēts tādēļ, lai pēc iespējas mazāk traucētu RVR kā uzņēmuma darbu un potenciālais pircējs varētu iegādāties uzņēmumu kā kopumu kopā ar prasījuma tiesībām.

RVR ir parādsaistības pret "Latvijas Krājbanku" vairāku miljonu eiro apmērā, kas jau ievērojamu laiku netiek pildītas.

Jau ziņots, ka februārī bija plānots sākt RVR mantas izsoli pa daļām. RVR, ieķīlājot mantu, no "Latvijas Krājbankas" aizņēmās vairāk nekā 10 miljonus eiro. 2013.gada oktobrī plānotā "Latvijas Krājbankas" prasījuma tiesību pret RVR izsole nenotika, jo interesenti nebija iemaksājuši noteikto nodrošinājumu, tādēļ tika nolemts pa daļām sākt pārdot RVR mantu.

Šī gada 17.februārī nenotika plānotā RVR piederošo "VRC Zasulauks" akciju izsole. Likvidējamās AS "Latvijas Krājbanka" administratora SIA "KPMG Baltics" pārstāvis Oskars Fīrmanis informēja, ka izsole nenotika, jo nebija pieteicies neviens pretendents.

"Zasulauka" akciju sākumcena bija 1,7 miljoni eiro. Pirmpirkuma tiesības uz akcijām ir AS "Pasažieru vilciens" (PV), kam pieder pārējais 51% vagonu remonta centra akciju. PV iepriekš izteicis interesi par "Zasulauka" iegādi, taču netiek publiskots, vai PV šīs tiesības izmantos.

Savukārt RVR norāda, ka "Zasulauka" akciju izsole jāuztver kā RVR finanšu saistību pret likvidējamo "Latvijas Krājbanku" restrukturizācijas procesa sastāvdaļa un nekādā veidā nevarot ietekmēt RVR darbību.

Kā ziņots, RVR sarunas ar likvidējamās AS "Latvijas Krājbanka" administratoru SIA "KPMG Baltics" par RVR izsniegtā kredīta pārfinansēšanu nedeva rezultātus, tāpēc "Latvijas Krājbankas" prasījuma tiesības pret RVR bija plānots nodot izsolē citām finanšu institūcijām.

"Latvijas Krājbankai" pieder prasījuma tiesības pret RVR 13,7 miljonu eiro apmērā.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, 2012.gadā RVR apgrozījums bija 1,8 miljoni eiro. Uzņēmums strādāja ar 1,9 miljonu eiro zaudējumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!