Foto: AFP/Scanpix
Trešdien notikušajā izsolē pārdots izklaides un kultūras centram "Sapņu fabrika" piederošais nekustamais īpašums Lāčplēša ielā 101, Rīgā, sacīja "Sapņu fabrikas" līdzīpašnieks Dainis Vītols.

Īpašumu iegādājies uzņēmuma lielākais kreditors "Latvijas Hipotēku un zemes banka" ("Hipotēku banka"), informēja Vītols. Viņš piebilda, ka uzņēmums lūdzis tiesu izpildītāju atlikt izsoli, kamēr Valsts policija veic izmeklēšanu divos kriminālprocesos - par krāpšanas faktu un par valsts amatpersonas pilnvaru pārsniegšanu, taču šis lūgums nav ņemts vērā.

"Zīmīgi, ka rīt paredzēta tiesas sēde, kurā atbildētājs ir Finanšu ministrija - par iespējamu Civillikuma pārkāpumu, nosakot nepareizu zemes dalījumu -, taču dienu pirms tiesas sēdes notiek izsole, kurā īpašumu nopērk "Hipotēku banka", kuras kapitāldaļu turētāja ir Finanšu ministrija," sacīja Vītols.

Uzņēmējs skaidroja, ka tad, ja būtu veikts pareizs zemes dalījums, tad "Sapņu fabrika" būtu varējusi papildus iznomāt 700 kvadrātmetrus, saņemt aptuveni miljonu eiro (0,7 miljonu latu) nomas maksu un līdz ar to uzņēmumam nebūtu radušies parādi bankai.

Vītols piebilda, ka uzņēmums izmantos visas pieejamās procesuālās metodes, lai apstrīdētu "Sapņu fabrikas" īpašuma izsoli. Jau patlaban uzņēmums iesniedzis sūdzību Ģenerālprokuratūrā par konstatētajām nelikumīgām, kā arī policija veic izmeklēšanu divu kriminālprocesu gaitā.

"Valsts ar savu iespējamo Civillikuma pārkāpumu ir izprovocējusi uzņēmuma maksātspējas nepietiekamību. Turklāt krīzes laikā "Hipotēku banka" mums nevis piešķīra kredīta brīvdienas, bet gan 3,5 reizes paaugstināja procentlikmi, kas vēl vairāk pasliktināja uzņēmuma situāciju," sacīja Vītols.

Kā ziņots, Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesā jūlija beigās izbeidza izklaides un kultūras centra "Sapņu fabrika" tiesiskās aizsardzības procesu. Tiesiskās aizsardzības plāna saskaņošanas termiņš bija beidzies un plāns netika saskaņots.

Tiesiskās aizsardzības process "Sapņu fabrikai" tika ierosināts aprīlī. Kā toreiz paskaidroja "Sapņu fabrikas" līdzīpašnieks Vītols, lielākais prasītājs pret "Sapņu fabriku" ir "Hipotēku banka", tāpat galvenie kreditori ir Rīgas dome un Valsts ieņēmumu dienests.

Kā iepriekš skaidroja Rīgas domē, "Sapņu fabrikai" ir nekustamā īpašuma parāds nedaudz vairāk kā 25 000 latu apmērā, ko piedzinējs arī vēlas atgūt. Taču ierosinātais "Sapņu fabrikas" tiesiskās aizsardzības process neļāva piedzīt nodokļa parādu.

Pērn decembrī Rīgas apgabaltiesa apmierināja "Sapņu fabrikas" prasību un atzina par spēkā neesošu pagājušā gada 17.jūlija izsoli, kurā nekustamais īpašums tika pārdots SIA "Hipotēku bankas nekustamā īpašuma aģentūra".

Šāds tiesas nolēmums nozīmēja, ka "viss process ir jāsāk no jauna", tas ir, nekustamā īpašuma nostiprinājuma tiesību īpašuma pircējam nebūs, līdz ar to tās saglabājas "Sapņu fabrikai". Tāpat arī tiesu izpildītājam no jauna būs jāveic īpašuma novērtējums un vēlāk jāizziņo jauna izsole.

Lielākie uzņēmuma īpašnieki ir Vītols (37,73%), Līvija Vītola (34,61%), kā arī Maija Vītola (23,9%), savukārt Uldim Bartkevičam pieder 1,22%, Zanei Straumei un Osvaldam Rudzātam - pa 1,27% kapitāldaļu, liecina "Firmas.lv" informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!