Foto: F64
Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejas deputāti pirmdien apstiprināja pašvaldības SIA "Rīgas pilsētas lombards" pārdošanas noteikumus.

Saskaņā ar noteikumiem uzņēmuma kapitāla daļas tiks pārdotas kā viens kopums atklātā izsolē. Noteiktā lombarda izsoles sākumcena ir 870 000 eiro. To atbilstoši kapitāla daļu tirgus vērtībai noteicis neatkarīgs sertificēts vērtētājs saskaņā ar Latvijā atzītiem vērtēšanas standartiem. Noteiktais izsoles solis ir 10 000 eiro.

Lombarda kapitāldaļas nolemts pārdot, jo uzņēmums strādā ar zaudējumiem. Iepriekšējā gadā radušies zaudējumi uz šā gada 8.oktobri lēšami ap 500 000 eiro. Neto apgrozījums uz 8.oktobri bijis 219 609 eiro.

Kā skaidroja Rīgas domes Komercdarbības pārvaldes priekšniece Inita Andžāne, minētie zaudējumi radušies ķīlu pārvērtēšanas rezultātā - lombardā izsniegtie aizdevumi vairākkārtīgi pārsnieguši ķīlu vērtību.

Kā atgādināja komitejas priekšsēdētājs un vicemērs Andris Ameriks (GKR), liela daļa zaudējumu saistīta ar lombardā nodotajām gleznām - galvenokārt Krievijas glezniecības meistaru darbiem ar apšaubāmu oriģinalitāti - atklājies, ka gleznas varētu būt plaģiāti.

Lombardā nodotās gleznas oktobra sākumā Rīgas pašvaldība mēģinājusi pārdot izsolē, taču neveiksmīgi.

Saistībā ar minētajiem zaudējumiem SIA "Rīgas pilsētas lombards" lūdzis sākt kriminālprocesu pret tā iepriekšējās valdes priekšsēdētāju, informēja uzņēmuma pašreizējais valdes priekšsēdētājs Mārcis Dobrājs.

Pirms Dobrāja no 2007. līdz 2013.gadam uzņēmuma valdes priekšsēdētājs bijis Jānis Semeņako, liecina "Firmas.lv" informācija.

Pēc kriminālprocesa pabeigšanas lems arī par radušos zaudējumu piedziņu.

100% SIA "Rīgas pilsētas lombards" 400 000 kapitāldaļu pieder Rīgas pašvaldībai. To turētājs ir Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC).

SIA "Rīgas pilsētas lombards" pamatkapitāls ir 569 148 eiro.

Lēmums par lombarda pārdošanu vēl jāpieņem Rīgas domes sēdē.

Kā ziņots, Rīgas dome 2011.gada augustā pieņēma lēmumu pārdot izsolē SIA "Rīgas pilsētas lombards", kuras vērtība saskaņā ar AS "BDO" veikto novērtējumu bijusi 1 023 000 latu jeb ap 1 455 598 eiro, taču izsolei nepieteicās neviens pircējs.

Rīgas dome 2008.gada novembrī atteicās nodot lombardu privatizācijai, lai atbilstoši sabiedrības interesēm nodrošinātu augstāku kvalitātes standartu un tādējādi arī sekmētu lombardu darbības sakārtošanu Rīgā, taču 2011.gada janvārī stājās spēkā grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kas attiecīgo komercdarbības jomu valstī kopumā sakārto, līdz ar to pašvaldība šī pakalpojuma nodrošināšanā nolēma neiesaistīties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!