Foto: PantherMedia/Scanpix
Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) uzraudzītajā ES fondu naudas programmā "Jaunu produktu un tehnoloģiju izstrāde – atbalsts jaunu produktu un tehnoloģiju ieviešanai ražošanā" jau ir veiksmīgi realizēti pirmie uzņēmumu inovāciju projekti.

Atbalstu uzņēmumi šajā aktivitātē varēja saņemt iekārtu vai patentu un licenču iegādei, kas nodrošina jauno produktu vai tehnoloģiju ieviešanu ražošanā. ES naudas daļa varēja sasniegt līdz pat 35% no projekta kopējām attiecināmajām izmaksām un maksimālais finansējuma apjoms vienam projektam bija noteikts 1 000 000 latu.

Portāls "Delfi" apkopo lielākos inovāciju projektus, kuru īstenošana nesen jau ir pabeigta.


"Kurekss" jauna zāģēšanas līnija un lielākas jaudas


Foto: DELFI

Kokapstrādes uzņēmums SIA "Kurekss" iegādājies un uzstādījis jaunas tehnoloģijas profilētu zāģmateriālu ražošanas līniju.

Ar jauno ražošanas tehnoloģiju, uzņēmums spēj izgatavot visplašākās specifikācijas zāģmateriālus (mainīgs skaldņu skaits, biezums, platums, spundes veids utt.), kas ir atbilstoši klientu vēlmēm un gatavi lietošanai bez papildus apstrādes.

Jaunās ražošanas tehnoloģijas ļauj nodrošināt resursu taupīšanu - gan izejmateriāla (par apmēram 5% augstāks lietderīgais iznākums), gan darbinieku (ražošanas process ir maksimāli automatizēts), kas ir būtiski aizvien mazākas resursu pieejamības apstākļos, uzsvēris uzņēmums.

Projekta kopējās izmaksas bija 3 363 619 lati, bet ES finansējuma atbalsta apjoms - 1 000 000 latu.

Vērienīga mēbeļu ražotne


Foto: LETA

Masīvkoka mēbeļu ražotājs SIA "Avoti SWF" iegādājies jaunas iekārtas - divpusējo caurplūdes tipa apstrādes iekārtu, automātisko divpusējo formatēšanas un urbšanas līniju, iepakošanas līniju, skaidu nosūkšanas sistēmu, automātisko urbjmašīnu, profilēto mēbeļu detaļu apdares tehnoloģisko līniju, saspiesta gaisa kompresoru, iepakošanas līniju.

Šīs iekārtas bija nepieciešamas, lai varētu uzsākt jauna produkta - mēbeļu frontālo detaļu no masīvā koka - rāmju un rāmju durtiņu - ražošanu un eksportēšanu.

Projekta kopējās izmaksas bija 1 794 695 lati, bet ES finansējuma atbalsta apjoms - 628 143 lati.

Lielizmēra metāla konstrukciju rūpnīca Ventspilī


Foto: DELFI Reporter

"Ventspils metināšanas rūpnīca" izveidojusi lielizmēra metāla konstrukciju ražošanas rūpnīcu Ventspilī, kurā iespējams ražot un piedāvāt potenciālajiem pircējiem jaunu produktu - lielizmēra augstas kvalitātes un drošības metāla konstrukcijas, ko Latvijā neviena no esošajām metālapstrādes un ražošanas rūpnīcām salīdzinoši mazo jaudu dēļ nespēj nodrošināt.

Šī ražotne ļaus uzņēmumam nodrošināt darbības jaudu līdz 600 tonnām mēnesī un plānots, ka Ventspilī izveidos 63 jaunas darbavietas. "Ventspils metināšanas rūpnīca" savā ražošanas procesā arī ieviesusi pilnībā automatizētu ražošanu, kura nodrošinās augstas kvalitātes lielizmēra metāla konstrukciju ražošanu ar augstas drošības pakāpi.

Projekta kopējās attiecināmās izmaksas bija 1 469 095 lati, bet ES finansējuma atbalsts -  514 183 lati.

"Skonto plan" "audzē muskuļus" un iepērk 19 jaunas iekārtas


Foto: LETA

Metālapstrādes uzņēmums "Skonto plan" projektā uzstādījis jaunas iekārtas, piedāvājot četras pilnīgi jaunas produktu grupas - ventilējamas fasāžu sistēmas (kasetes, kasešu apakškonstrukcijas un pieslēgumi), fasondetaļas (margas - stabiņu un lentera), ugunsdrošās durvis, un medicīnas mēbeles (skapīši un statīvi).

Projektā iegādātas 19 jaunas iekārtas, un atvērta rūpnīca iepriekšminēto produktu grupu ražošanai.

Ražošanas līnija izveidota esošajā "Skonto Plan" rūpnīcu teritorijā Tukumā un izveidotas vairāk nekā 20 jaunas darbavietas. Jaunās produktu grupas tika izstrādātas jau 2009.gadā un 2010.gadā, investējot pētniecības un attīstības vajadzībām 86 617 latus, norāda uzņēmums.

Projekta kopējās attiecināmās izmaksas bija 1 333 921 lati, bet ES finansējuma atbalsts 466 872 lati.

"Grindeks" jauna gēlu un ziežu ražotne par 1,2 miljonu latu


Foto: AFI

AS "Grindeks" gatavo zāļu formu ražotnē ieviesis jaunus produktus - etanolu saturošos gēlus un ziedes, iegādājoties to ražošanai nepieciešamās kausēšanas, ražošanas, iepakošanas un kartonēšanas iekārtas.

Kopējās projekta investīcijas plānotas 1,28 miljonu latu apmērā. Jaunā ražotne nodrošinās iespēju paplašināt etanolu saturošo gēlu un ziežu sortimentu un ražošanas apjomu, gadā izgatavojot līdz 20 miljoniem iepakojumu (tūbu).

ES finansējuma atbalsts "Grindekam" bija 448 670 lati.

"Daugavpils lokomotīvju remonta rūpnīcā" zobratu ražošanas izrāviens


Foto: LETA

"Daugavpils lokomotīvju remonta rūpnīca" (DLRR) ieviesusi jaunas tehnoloģijas dzelzceļa ritošā sastāva rezerves daļu ražošanā.  

Iegādāts cilindrisko zobratu un zobvainagu profilslīpēšanas darbgalds, kā arī horizontālais frēzēšanas darbgalds ar ciparu programmvadības tehnoloģiju.

Darbagaldi tiks arī attiecīgi aprīkoti, un ražošanā ieviesti jauni produkti: zobratu, zobvainagu, zobriteņu izgatavošana (tai skaitā slīpzobu un nestandarta parametriem).

Jauno tehnoloģiju ieviešana ražošanā bija nepieciešama, lai DLRR uzsāktu jaunu produktu - jaunas dzelzceļa ritošā sastāva detaļas -  ražošanu un spētu nodrošināt augstas precizitātes Eiropas Savienības kvalitātes standartiem atbilstošas rezerves daļas.

Kopējās projekta izmaksas bija 1 204 739 lati, bet ES finansējums - 421 658 lati.

Robotizēta iespiedshēmu ražošanas līnija


Foto: RIA Novosti/Scanpix

Uzņēmums "Hanzas Elektronika" iegādājies modulāru miniatūru komponentu robotizētu iespiedshēmu ražošanas līniju, tādējādi ieviešot ražošanā pašu izstrādātu ražošanas tehnoloģiju un jaunus produktus.

Kopējās projekta investīcijas ir 1 100 400 latu, bet ES finansējums - 385 140 latu.

"Hanzas elektronika" Latvija tirgū realizē aptuveni 50% savas produkcijas, bet daļa no partneriem šo produkciju tālāk eksportē, tādējādi 99% "Hanzas elektronikas" saražotā nonāk eksportā. Galvenie tirgi ir Zviedrija, Norvēģija, Somija, Lielbritānija un Vācija.

Uzņēmums reģistrēts 1999.gadā. "Hanzas elektronika" ražo industriālās elektronikas iekārtas, telekomunikāciju produktus, interneta un datu pārraides produktus, kā arī globālās pozicionēšanas uztveršanas iekārtas.

Daudzkomponentu presformu ražošana


Foto: PantherMedia/Scanpix

SIA "SKAN-TOOLING" modernizējis ražošanas infrastruktūru, ieviešot jaunu tehnoloģiju - automatizētu daudzkomponentu materiālu izstrādājumu presformu ražošanas iekārtu kompleksu.

Jaunais tehnoloģiskais komplekss ļāvis uzņēmumā uzsākt jauna produkta - daudzkomponentu presformu ražošanu.

Projekta realizācijas rezultātā, uzņēmums spēs nodrošināt sarežģītu pasūtījumu izpildi, augstu kvalitāti, ātrus pasūtījuma izpildes termiņus, tādējādi paaugstinot konkurētspēju Eiropas Savienības mērogā, kā arī apgūstot lielāku tirgus daļu un jaunus tirgus segmentus.

Kopējās projekta investīcijas ir 1 058 703 lati, bet ES finansējums -  370 546 lati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!