Foto: Publicitātes attēli

Ja netiks panākta vienošanās ar Spānijas uzņēmumu "Construcciones y Auxiliares de Ferrocariles" (CAF) par jauno vilcienu iepirkumu, AS "Pasažieru vilciens" rīkos jaunu konkursu, paredzot iepirkt tikai 34 elektrovilcienus par aptuveno summu pieci miljoni latu katru. Kopējā iepirkuma summa tad būtu 170 miljoni eiro (117 miljoni latu), intervijā biznesa portālam "Nozare.lv" skaidro uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Artis Birkmanis.

"Jaunajā līgumā būs tikai vilcienu iegāde, līdz ar to tiek būtiski samazināta iepirkuma summa. Ja pašreizējā iepirkuma summa ir ap 600 miljoniem latu, tad jaunajā iepirkumā tiks pirkti 34 elektrovilcieni katrs par aptuveni pieciem miljoniem latu, līdz ar to aptuvenā konkursa summa varētu būt 170 miljoni latu," skaidro Birkmanis.

Viņš norāda, ka jaunajā iepirkuma līgumā netiks ietverta 30 gadu vilcienu apkalpošana, turklāt "šajā plānošanas periodā dīzeļvilcienus tad neplānosim iegādāties".

Viņš gan arī uzsver, ka par šo jautājumu detalizētāk jārunā oktobra sākumā, kad būs beigušās sarunas par līguma grozījumiem ar CAF.

Uz jautājumu, vai labāk PV tomēr ir apgūt ES līdzekļus vilcienu iegādei vai tomēr uzstāt arī jaunajā konkursā uz to ražošanu Latvijā, Birkmanis norāda: "Pieturēsimies pie tās situācijas, kura ir patlaban. Ir juridiskas attiecības CAF ar "Rīgas Vagonbūves rūpnīcu" un otrādi, - kad būs jauni apstākļi vai situācija, tad runāsim konkrētāk."

Visu interviju ar Birkmani lasiet trešdien "Nozare.lv" sadaļā "Viedokļi, intervijas".

Kā ziņots, iepriekš Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Inna Šteinbuka izteica bažas par jauno vilcienu iepirkuma projekta novilcināšanu. Savukārt PV uzskata, ka nav pamata bažām par jauno vilcienu iepirkuma projekta novilcināšanu, jo ir noteikts precīzs termiņš sarunām par līguma grozījumiem - tās var turpināties līdz 2.oktobrim

PV pašlaik prioritārais darbības mērķis esot valdības akceptēto līguma grozījumu saskaņošana, lai pēc iespējas ātrāk veicinātu līguma noslēgšanu ar CAF.

Satiksme ministrijā (SM) biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja, ka jūnijā notikušas vairākas PV un CAF pārstāvju tikšanās un turpinās sarunas par līguma grozījumiem. "SM pēc sarunām ar Valsts kanceleju, kā arī, ievērojot visas darbības, ko veic PV, patlaban nesaredz būtiskus riskus sekmīgai tālākai jautājuma virzībai," uzsver ministrijā.

PV valde arī informē, ka jaunajiem vilcieniem ir jābūt saražotiem 2015.gada augustā.

PV valde strādājot saskaņā ar Latvijas valdības un EK strikti noteiktajām prasībām, jo jaunie vilcieni ir prioritārā nepieciešamība, lai Latvijā saglabātu konkurētspējīgus pasažieru pārvadājumus pa dzelzceļu. Esošais ritošais sastāvs ir morāli un tehniski novecojis, vecākais vilciens patlaban ir jau nobraucis ap 5,8 miljonus kilometru.

Jauno 34 elektrovilcienu un septiņu dīzeļvilcienu iepirkuma iegādes kopējās izmaksas tiek plānotas 144 miljonu latu apmērā, no kuriem Eiropas Savienības Kohēzijas fonda finansējums būs 100 miljoni latu, savukārt PV līdzfinansējums šā projekta realizācijai būs 44 miljoni latu. Savukārt otra līguma daļa paredz šo vilcienu uzturēšanu 30 gadu periodā. Kopumā līguma vērtība ir 610,76 miljoni eiro (429,24 miljoni latu).

PV ir izveidots 2001.gadā, nodalot iekšzemes pasažieru pārvadājumus no valstij piederošās Latvijas dzelzceļa kompānijas "Latvijas Dzelzceļš" veiktajām funkcijām. Iepriekš PV 100% bija "Latvijas Dzelzceļa" meitasuzņēmums, taču 2008.gada oktobrī PV tika pārveidots par valsts uzņēmumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!