Jaunajā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ēkā Rīgā tiek plānota apjomīga jumta seguma pārbūve, kurai pie vainas esot putni.

Valsts nekustamo īpašumi (VNĪ) meitasuzņēmums SIA "Biroju centrs Ezerparks" jau noslēdzis 68 737 eiro vērtu līgumu ar būvkompāniju "RBSSKALS" par ēkas jumta ieseguma pārbūvi. Līgums par jumta ieseguma pārbūvi slēgts ne jau tāpēc, ka ēkā būtu atklāti kādi bojājumi. Pārbūve nepieciešama, jo ēkas jumta termoizolācijai izmantotos akmens oļus cenšas pārvietot putni. Novērota arī oļu krišana biroja ēkas teritorijā, portālam "Delfi" stāsta VNĪ pārstāvis Arnis Blodons.

"Lai izvairītos no šādiem gadījumiem, atbilstoši speciālistu ieteikumiem, sākotnēji uz ēkas jumta uzstādīja putnu atbiedēšanas skaņas iekārtas. Taču ar laiku putni pie skaņas pierada un skaņas iekārtu efektivitāte mazinājās," stāsta Blodons. Tāpēc putnu biedēšanas skaņas iekārtās pievienoja jaunas skaņas, kā arī uzstādīja biedēšanai paredzētus balonus. Papildus pieņemts arī lēmums uz jumta uzstādīt speciālu sietu, kas putniem liegs pārvietot akmens oļus.

"Minēto darbu ietvaros esošās jumta konstrukcijas pārbūvētas netiek. Darbu veicējs SIA "RBSSKALS Serviss" izvēlēts publiskā iepirkumā. Kopējā būvdarbu līguma cena ir 68 737 eiro, bet jumta platība ir aptuveni 5000 kvadrātmetru," turpina Blodons.

VID ēka nav vienīgais pilsētas putnu upuris. "Delfi" jau rakstīja, ka putni pērn sabojāja arī jaunās Gaismas pils jumtu.

Jau ziņots, ka kļūšana par VID jaunās administratīvās ēkas 100% īpašnieci valstij izmaksājusi 21,46 miljonus eiro. VNĪ 2016. gada 8. janvārī pabeidza SIA "Biroju centrs Ezerparks" (BCE) kapitāla daļu iegādi par 21 462 045 miljoniem eiro, iegūstot 100% pārraudzību un kontroli pār uzņēmumu, kura vērtība ir 92 miljoni eiro.

Tika uzsvērts, ka VNĪ kā vienīgais BCE īpašnieks samazinās VID maksājumus nomas līguma periodā par gandrīz 34 miljoniem eiro. Valsts budžetam vidēji gadā tas dos ietaupījumu līdz pat 1,2 miljoniem eiro, kā arī palielinās VNĪ aktīvu vērtību un ieguldījumu atdevi. VID nomas maksa mēnesī līdzšinējo 13,30 eiro par kvadrātmetru vietā samazināsies līdz 11,20 eiro par kvadrātmetru, liecina aģentūras LETA arhīvs.

Iepriekš BCE īpašnieki bija VNĪ (31,5%) un SIA "Mežaparks SPV" (68,5%). "Mežaparks SPV" 100% kapitāldaļas pieder Lielbritānijas uzņēmumam "New Europe Real Estate Ltd", bet "Mežaparks SPV" valdes priekšsēdētājs līdz 2013.gada septembrim bija bijušais Rīgas domes priekšsēdētājs Gundars Bojārs.

Uzņēmums "New Europe Real Estate", kuru Latvijā pārstāv SIA "New Europe", ir reģistrēts Lielbritānijā, iepriekš intervijā aģentūrai LETA skaidroja Bojārs. Krievijas miljardieris Viktors Vekselbergs ir galvenais akcionārs Šveicē reģistrētajā "Renova Group", bet bez Vekselberga šai grupai ir arī mazie akcionāri. Savukārt caur "New Europe" tiek veiktas "Renova Group" investīcijas Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!