Foto: F64

Par to, ka bijušais premjers Aigars Kalvītis varētu būt jaunais dabasgāzes kompānijas "Latvijas Gāze" (LG) vadītājs runā pat Amerikas Savienotajās Valstīs (ASV), kur es nesen biju darba vizītē, ceturtdien LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja ekonomikas ministre Dana Reizniece – Ozola.

Tās gan ir tikai baumas, taču gana spēcīgas, atzīmēja ministre. Viņa atgādināja, ka valstij nav tiešas ietekmes šajā uzņēmumā, tā akcionāri izvēlas vadītāju. 

Savukārt LG padomes priekšsēdētāja vietnieks Juris Savickis apstiprināja, ka Kalvītis attiecīgajam amatam tiekot izskatīts un esot "nopietns kandidāts".

Pats Kalvītis aģentūrai BNS neatklāja, vai pietiecies konkursā uz LG valdes priekšsēdētāja amatu, kuru augusta vidū pametīs ilggadējais uzņēmuma vadītājs Adrians Dāvis.

Ekspremjers norādīja, ka patlaban notiek konkurss, tāpēc izskanējušās baumas par viņu kā nākamo LG vadītāju komentēt nevar. "Patlaban ir konkurss. Kāpēc vēlaties skriet notikumiem par priekšu?" teica Kalvītis. Tāpat viņš neatklāja, vai ir pieteicies konkursā uz LG vadītāja amatu.

Savukārt Savickis norādīja, ka kandidātu vārdi LG vadītāja amatam ir komercnoslēpums, taču, ja jau ekonomikas ministre attiecīgo informāciju izpaudusi, neesot pamata slēpt, ka Kalvītis ir viens no amata pretendentiem. Kopumā esot pieci seši pretendenti, un LG padome izveidojusi triju cilvēku darba grupu ar pārstāvjiem no trim lielākajiem kompānijas akcionāriem, kas kandidātus iztaujās un tālāk virzīs izskatīšanai padomes sēdē 14.augustā.

Taujāts par Kalvīša kandidatūru LG vadītāja amatam Savickis ekspremjeru raksturoja kā "nopietnu kandidātu". Pārējo pretendentu vārdus attiecīgajam amatam LG padomes priekšsēdētāja vietnieks neatklāja.

Ministre atzina, ka šobrīd nav skaidrs, kas notiks ar LG, bet ir redzams, ka Latvijas patērētāji par gāzi ievērojami pārmaksā, jo nav konkurences, ir viens uzņēmums - monopolists. Īpaši vasaras sezonā par gāzi tiek pārmaksāti vairāki miljoni eiro, jeb 30 līdz 40%, salīdzinot ar to, kas tiktu maksāts, ja gāzi varētu iegādāties, piemēram, no amerikāņiem vai citiem piegādātājiem.

ASV Latvijai ir stratēģisks partneris vairākās jomās, tāpēc bijis svarīgi saprast, vai tā būs arī gāzes tirgus jomā. Vizītes laikā saņemts atbalsts un uzņēmēji pauduši interesi par Latvijas tirgu.

Jau vēstīts, ka Ekonomikas ministrija sagatavojusi grozījumus Enerģētikas likumā, kas paredz gāzes tirgus liberalizācijas pēdējā posma norisi - LG sadalīšanu līdz 2017. gada 1. janvārim. Grozījumi izsludināti valsts sekretāru sanāksmē, tālāk tiek jāapstiprina valdībai un Saeimai.

LG amatpersonas iepriekš vairākkārt brīdinājušas, ka uzņēmuma akcionāri varētu vērsties tiesā pret Latviju, ja uzņēmumu sadalīts pirms privatizācijas līguma darbības beigām 2017. gada aprīlī.

Pašlaik Latvijas dabasgāzes tirgū darbojas viens uzņēmums - LG, kas nodrošina dabasgāzes iepirkšanu, uzglabāšanu, pārvadi, sadali un tirdzniecību. LG lielākie īpašnieki ir Vācijas "E.ON Ruhrgas International", Krievijas "Gazprom" un "Itera Latvija".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!