Foto: F64

AS "Latvijas Gāze" (LG) neiebilst pret uzņēmuma sadalīšanu, bet tai ir jānotiek saprātīgos termiņos, trešdien Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēdē sacīja LG valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis.

Kalvītis atzina, ka Saeimā iesniegtie grozījumi Enerģētikas likumā, kas paredz LG sadalīšanu, tika izstrādāti, Ekonomikas ministrijai sadarbojoties ar LG akcionāriem, taču uzņēmumam joprojām ir iebildumi pret atsevišķām normām.

"Latvijas valstij uzņēmumā pieder 1167 akcijas, turpretī privātajiem investoriem - 39 miljoni akciju. Būtu normāli, ja vairākuma intereses tiktu respektētas. Ir utopiski domāt, ka var realizēt LG sadalīšanu deviņu mēnešu laikā. Turklāt trīs mēnešu laikā valstij vēl jālemj, vai tā pirks nodalīto LG infrastruktūras uzņēmumu vai nepirks," teica Kalvītis.

Viņš uzsvēra, ka neviens pircējs nevarēs sākt sarunas par nodalītā uzņēmuma iegādi, pirms valsts nebūs devusi skaidru atbildi - tā pirks vai nepirks nodalīto LG uzņēmumu.

"Ja valsts nopērk nodalīto LG infrastruktūras uzņēmumu, LG sadalīšana deviņu mēnešu laikā ir iespējama. Taču, ja būs jāsāk meklēt starptautisks investors Latvijā lielākajam darījumam, tas būs sarežģīts process. Tāpēc aicinu Saeimu mainīt šo termiņu, jo sadalīšana deviņu mēnešu laikā nebūs iespējama, turklāt Eiropas Komisija ļautu šo procesu veikt 30 mēnešu laikā," atzina LG vadītājs.

Tāpat Kalvītis iebilda pret likumā paredzēto soda naudu 10% apmērā no LG apgrozījuma, ja tā neveiks noteiktajā laikā uzņēmuma sadalīšanu. Šādu soda naudas apmēru Kalvītis nosauca par nesamērīgu un līdz šim nebijušu precedentu.

Jau ziņots, ka līdz 2017.gada 3.aprīlim vertikāli integrētajam uzņēmumam "Latvijas Gāze" ir pienākums izveidot divus juridiski neatkarīgus uzņēmumus - viens pildīs pārvades sistēmas operatora un uzglabāšanas sistēmas operatora pienākumus, otrs īstenos dabasgāzes sadales sistēmas operatora un tirgotāja funkcijas, paredz šā gada 15.septembrī valdībā atbalstītie grozījumi Enerģētikas likumā. Par minētajiem grozījumiem vēl būs jālemj Saeimā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!