Foto: F64
Ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL) pēc iepazīšanās ar atbildīgo institūciju sniegto informāciju par "Parex bankas" līzinga uzņēmuma Baltkrievijā pārdošanas darījumu uzskata, ka nav pamata apšaubīt uzraugošās valsts institūcijas Finanšu un kapitāla tirgus komisijas un otra lielākā akcionāra Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas (ERAB) lēmumu atbalstīt šo darījumu, informē ministra preses sekretārs Sandris Sabajevs.

Kampars norāda, ka "ERAB un institūciju, kuru tiešā kompetencē ietilpst šādu lēmumu juridiskās un finansiālās pamatotības izvērtēšana, dotā "zaļā gaisma" darījuma norisei ir pietiekami spēcīgs arguments, lai izdarītu secinājumus, ka darījums noticis atbilstoši Latvijas valsts interesēm". Ministrs norāda, ka "Parex bankas" un valsts kā akcionāra ekonomiskais ieguvums no veiktā pārdošanas darījuma ir ievērojami lielāks nekā tas būtu, ja tiktu turpināta līzinga uzņēmuma saimnieciskā darbība. Pirms šī darījuma veikta visaptveroša finanšu analīze.

Ministrs arī uzsver, ka 2008. un 2009.gadā arī Baltkrievijā strauji saruka līzinga apjomi. Noteiktie kreditēšanas ierobežojumi bankai un tās meitasuzņēmumiem paralizēja "Parex Lizing" darbību. "Pat ja to atsāktu šobrīd, tirgus niša jau ir aizņemta un uzņēmuma konkurētspēja šajā tirgū ir zaudēta," norāda Kampars

Ekonomikas ministrs arī norāda, ka sabiedrība tiek maldināta ar apgalvojumu, ka darījuma summa ir 100 ASV dolāri. Viņš norāda, ka jau pašlaik par darījumu saņemti 5,8 miljoni ASV dolāru (3,3 miljoni latu) un saskaņā ar līguma nosacījumiem līdz 2012.gadam "Parex banka" saņems vēl aptuveni 2,68 miljonus dolāru (1,53 miljoni latu). Noslēgtā pārdošanas līguma summa ir adekvāta šāda darījuma vērtībai un, ņemot vērā globālo ekonomikas recesiju, pat lielāka nekā tirgū notiekošo pārdošanas darījumu vidējā summa, uzskata Kampars.

Viņš norāda, ka pērn "Parex bankas" jaunā vadība nolēma koncentrēt bankas darbību tikai Baltijas reģionā, atsakoties no biznesa sadaļām ārpus šī reģiona. Par vienu no prioritātēm tā izvirzīja aktīvu atgūšanu, kas arī šī darījuma rezultātā veiksmīgi izdevusies. Atgūtie līdzekļi uzlabo bankas likviditāti un pēc kreditēšanas atjaunošanas "Parex banka" tos plāno izmantot kredītu izsniegšanai Latvijas uzņēmumiem.

Kā norāda Kampars, lēmums par "Parex bankas" meitasuzņēmuma "Parex Lizing" Baltkrievijā pārdošanu konceptuāli jau pieņemts pērn rudenī.

Tāpat ministrs norāda, ka, atbilstoši Komerclikumam, bankas vadību nodrošina valde un padome. Kā Privatizācijas aģentūras valsts kapitāla daļu turētāja pārstāvim Kampara kompetencē nav pieņemt lēmumus, kas saistīti ar "Parex bankas" restrukturizāciju un tās aktīvu pārdošanu.

Kampars cer, ka opozīcijas partijas "Saskaņas centrs" pastiprinātā interese par "Parex banku" un mēģinājumi visādos veidos kavēt bankas restrukturizācijas plāna īstenošanu un līdz ar to valstij piederošo līdzekļu, kas ieguldīti bankā, atgūšanu nav saistīta ar partijai tuvu stāvošo agrāko bankas akcionāru Valērija Kargina un Viktora Krasovicka interesēm. Savukārt citām opozīcijas partijām – Tautas partijai (TP) un LPP/LC Kamparsb atgādina par to tiešo līdzatbildību bankas pārņemšanā.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka TP, LPP/LC un SC Saeimas frakciju deputāti iesnieguši pieprasījumu Kaparam (JL), aicinot skaidrot, vai "Parex bankas" līzinga kompānijas Baltkrievijā pārdošana atbilst valsts interesēm. Saeimas Pieprasījumu komisija deputātu iesniegumu izskatīs trešdien.

Jau vēstīts, ka AS "Rietumu banka" un "Parex banka" noslēgušas vienošanos par "Parex bankas" meitasuzņēmuma Baltkrievijā "Parex Leasing" pārdošanu. "Parex Leasing" iegādāts ar mērķi paplašināt "Rietumu bankas" līzinga darbības Baltkrievijas tirgū. Mediji vēstīja, ka "Parex" par savu meitasuzņēmumu šobrīd saņēmusi 100 ASV dolārus jeb 56 latus, savukārt otra darījuma daļa kļūs zināma līdz 2012.gada 10.februārim, kad jāveic nākamais maksājums.

Otra darījuma daļa tiks aprēķināta pēc konkrētas formulas - gaidāmie ienākumi no līzinga kompānijas aktīviem līdz 2012.gadam ar 16% atlaidi mīnus esošie un gaidāmie izdevumi ar 16% atlaidi, mīnus kredīta maksājumi. Tostarp izdevumi ir gan nodokļi, gan personāla izdevumi, gan citi saimnieciskie izdevumi, kuru apjoms līgumā nav noteikts. Tomēr līgumā noteikts, ka arī otrā maksājuma daļa nedrīkst būt mazāka par 100 ASV dolāriem.

"Parex" norāda, ka darījums ir izdevīgs, jo ļāvusi uzreiz atgūt 5,8 miljonus ASV dolāru (3,25 miljonus latu), kas iepriekš izsniegti meitasuzņēmumam.

"Parex Leasing" tika izveidota 2004.gadā un specializējas autotransporta un rūpniecības tehnikas līzingā Baltkrievijā. Līdz darījuma noslēgšanai uzņēmums par 100% piederēja "Parex bankas" grupai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!