Foto: Reuters/Scanpix

Šī gada laikā pasaules lielākais taksometru pakalpojumu piedāvātājs "Uber" plāno strauji izplesties Eiropā. Gada laikā kompānija sola palielināt savu darbinieku skaitu Eiropas Savienības pilsētās par aptuveni 50 000, atsaucoties uz "Uber" izpilddirektoru Travisa Kalanika teikto, raksta BBC.

Taksometru kompānijas "Uber" popularitāti galvenokārt vairo automašīnu vienkāršotā izsaukšana ar telefona aplikāciju palīdzību, kā arī salīdzinoši lētākās cenas. Tās tiek panāktas, savedot kopā ārštata taksistus un pasažierus.

Ātrā popularitāte uzņēmumam atnesusi arī virkni ienaidnieku. Pret kompāniju iesākti tiesu darbi dažādās pasaules valstīs saistībā ar nepietiekamu šoferu, kā arī automašīnu drošības pārbaudīšanu.

Šobrīd skaļākās tiesāšanās, kurās iesaistīta kompānija, galvenokārt norit Eiropā - Beļģijā, Francijā, Vācijā, Nīderlandē un Spānijā. Savukārt pēc nesena gadījuma Indijā, kad "Uber" taksometra šoferis uzbrucis pasažierei un viņu izvarojis, pret kompāniju uzsākta tiesvedība ASV tiesās.

Foto: Reuters/Scanpix

Foto: Taksometru kompāniju rīkoti protesti pret 'Uber' Kalifornijā, ASV

Tāpat Eiropas un ASV lielākajās pilsētās citas taksometru kompānijas regulāri rīko protestus un citos veidos cenšas apkarot viņuprāt negodīgo konkurentu. To kritizē arī dažādu valstu regulatori, norādot, ka "Uber" tarifu sistēma lielā daļā valstu ir nelikumīga.  Līdzšinējās problēmas un skandāli gan nav būtiski traucējuši kompānijas straujo attīstību.

Par "Uber" īsumā:
  • kompānija dibināta 2009. gadā Sanfancisko;
  • darbojas vairāk nekā 250 pilsētās globāli;
  • darbojas vairāk nekā 40 pilsētās Eiropā (Latvijai tuvākās: Stokholma, Sanktpēterburga, Helsinki un Varšava);
  • kompānijas akciju aptuvenā vērtība - 35 miljardi eiro.

Kompānijas izpilddirektors pret kritiku lielākoties atbildējis ar kritiku, apsūdzot dažādu pilsētu vadību pārliekā vietējo taksometru firmu aizstāvēšanā, kas tikai mākslīgi sadārdzinot pakalpojumu cenas.

Jaunā stratēģija, kas paredz vēl straujāku attīstību Eiropā, iekļaujot dažādu līgumu slēgšanu ar pilsētu domēm, lai "panāktu inovācijas un uzlabotu pilsētu pamatfunkcijas", skaidro Kalaniks. Tāpat kompānija sola pievērst pastiprinātu uzmanību šoferu un automašīnu pārbaudēm un kopā ar pilsētām izstrādāt jaunus noteikumus, kas palīdzētu gan uzlabot drošību, gan palielināt nodokļu ieņēmumus un pilsētu ekonomisko izaugsmi.

"Ja šie partnerību plāni piepildīsies, līdz 2015. gada beigām mēs Eiropas Savienībā radīsim 50 000 jaunas darbavietas," stāsta Kalaniks. Pagaidām gan netiek konkretizēts, kurās valstīs un kādās pilsētās "Uber" plāno savu darbību paplašināt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!