Foto: Shutterstock

Kažokzvēru audzētājs "Grobiņa" otrdien Liepājas tiesā plāno iesniegt pieteikumu par tiesiskās aizsardzības procesa (TAP) lietas ierosināšanu, teikts kompānijas sniegtajā informācijā biržai "Nasdaq Riga".

Pieteikumu tiesā paredzēts iesniegt, lai saistībā ar kažokādu pārdošanas cenas dramatisko kritumu uzņēmums varētu restrukturizēt saistības.

Kompānijas pārstāvji informē, ka pasaules tirgos kažokādu pārdošanas cena būtiski samazinājusies, proti, salīdzinājumā ar 2015. gada martu vidējā cena izsolēs sarukusi gandrīz 2,2 reizes - no 48,44 eiro līdz 22,30 eiro. Līdz ar to, ņemot vērā, ka 2016.gada marta izsolē pārdots būtisks "Grobiņas" saražoto ādu daudzums jeb apmēram 78,3 tūkstošu ādu, "Grobiņas" naudas plūsmā martā plānotie ieņēmumi atpaliek par apmēram diviem miljoniem eiro.

"Šo notikumu rezultātā sabiedrība šobrīd nespēs izpildīt pilnā apmērā visas savas saistības pret kreditoriem. Līdz ar to operatīvi reaģējot uz šo situāciju "Grobiņas" vadība, informējot lielāko sabiedrības nodrošināto un nenodrošināto kreditoru banku "Citadele", ar investīciju fonda "FlyCap" atbalstu pieņēma lēmumu iesniegt tiesā pieteikumu par "Grobiņas" TAP lietas ierosināšanu. Līdz ar to 2016. gada 5. aprīlī Liepājas tiesā tiks iesniegts attiecīgs pieteikums," teikts paziņojumā.

Kompānijas pārstāvji norāda, ka TAP ļaus "Grobiņai" turpināt ražošanu un atlikt uzkrāto parādu nomaksu uz TAP plānā paredzēto laiku.

Tāpat "Grobiņas" vadība atzīmē, ka atbilstoši statistikai pasaules izsoļu namos cenu kritumam kažokādām ir īslaicīgs raksturs un TAP plāna darbības laikā kažokādu cenas pasaules tirgos varētu atgūt vismaz 2009.-2010. gada audzēšanas sezonas līmeni.

"Pēc tiesas lēmuma pieņemšanas par "Grobiņas" TAP lietas ierosināšanu, sabiedrības vadība bez izmaiņām turpinās nodrošināt ražošanu ierastajā režīmā un vienlaicīgi likumā noteiktā kārtībā izstrādās un saskaņos ar tās kreditoriem konkrētu TAP plānu, piemērojot Maksātnespējas likumā paredzētās tiesiskās aizsardzības metodes," sacīts paziņojumā.

Saistībā ar minēto "Grobiņas" paziņojumu biržas "Nasdaq Riga" valde otrdien piemēroja uzraudzības statusu kompānijas akcijām.

Uzraudzības statuss kompānijas akcijām piemērots atbilstoši biržas noteikumiem par finanšu instrumentu iekļaušanu un tirdzniecību biržas regulētajos tirgos, kas nosaka, ka biržai ir tiesības piemērot uzraudzības statusu, ja emitentam ir ilgstošas maksātspējas problēmas. "Uzraudzības statusa piemērošana nepieciešama, lai piesaistītu tirgus dalībnieku uzmanību," norādīja biržā.

Jau vēstīts, ka "Grobiņa" pagājušajā gadā, pēc provizoriskiem datiem, strādāja ar 6,22 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir 2,2 reizes vairāk nekā 2014. gadā, un nopelnīja 1,224 miljonus eiro pretstatā zaudējumiem gadu iepriekš.

"Grobiņa" audzē ūdeles kažokādu ieguvei. Kompānijas akcijas kotē "Nasdaq Riga" otrajā sarakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!