Foto: LETA
Gadījumā, ja tiesas sēdē tiks pasludināta "Putnu fabrikas Ķekava" ("Ķekava") maksātnespēja, tas nozīmēs ļoti negatīvu tālākās situācijas attīstību, savukārt uzņēmuma administratoram Olafam Švankam pret uzņēmumu veikto kaitniecisko darbību dēļ no amata būtu jāatkāpjas, pirms Rīgas rajona tiesas sēdes norādīja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Andris Vilcmeiers.

Rīgas rajona tiesā piektdien izskatīts pieteikums par "Ķekavas" maksātnespēju, un spriedums tiks pasludināts 28.februārī, informēja tiesā.

"Neraugoties uz tiesiskās aizsardzības procesu (TAP), "Ķekavai" joprojām ir būtiska loma ne tikai vietējā tirgū, bet arī novadā, jo uzņēmumā strādā vairāk nekā 600 cilvēku, galvenokārt vietējie iedzīvotāji. Ja tiks nolemts sākt bankrotu, no tirgus aizies nacionālais ražotājs un tā vietu aizņems importa preces piegādātāji, kas savukārt nozīmē ne tikai tirgus pārdali, bet garu ekonomisko problēmu ķēdi saistībā ar eksporta-importa līdzsvara izjaukšanu," sacīja Vilcmeiers.

Tikmēr Švanks "Nozare.lv" pēc tiesas sēdes atzina, ka "Ķekavas" apgalvojumi ir "pilnīgi nepamatoti".

"Tie ir pilnīgi nepamatoti apgalvojumi un uzņēmuma vadības fantāzijas. Es tikai pildu savu darbu, līdzīgi, kā to dara ārsts, nosakot pacienta diagnozi un ārstēšanu. Nekādas sabotāžas darbības neesmu veicis, jo, pirmkārt, neesmu tādās ieinteresēts, otrkārt, kā administrators veicu likumā paredzētos pienākumus. Tiesa visu izvērtēs ar savu spriedumu, līdz ar to emocijas visiem būtu jāatliek," sacīja Švanks.

Viņš arī norādīja, ka līdz šim ar TAP izpildi uzņēmums var būt apmierināts, tomēr jāmin būtisks faktors, kam ir tieša ietekme uz "Ķekavas" darbību - barības cenu kāpums, ko radījis kviešu un sojas cenu pieaugums par 50% gada laikā pasaules tirgos.

"Tā kā Latvijas tirgus ir saistīts ar pasaules tirgu un nav no tā izolēts, ražotāji uzreiz sajūt notiekošā ietekmi. "Ķekavas" gadījumā tieši barības cenas ir būtiskākais faktors, kas ietekmē TAP realizāciju. Barības izmaksas veido pusi no kopējām izmaksām. Sākot plānot TAP, kā arī tā apstiprināšanas brīdī barības cenas bija daudz mazākas. Raugoties uz izmaksu straujo kāpumu, saprotam, ka nepieciešamas izmaiņas esošajā TAP, lai plāns atbilstu šodienas reālajai situācijai," norādīja Vilcmeiers.
Tāpat viņš akcentēja, ka laikā no 2012.gada 20.janvāra, kad "Ķekavai" tika apstiprināts TAP plāns, uzņēmumam ir izdevies situāciju stabilizēt, sakārtojot tirgus attiecības ar klientiem un optimizējot iekšējos procesus, tikmēr administratoram Švankam līdz šim veikto kaitējošo darbību dēļ būtu jāatstāj savs amats.

"Esam spējuši samaksāt visus TAP plānā kreditoriem paredzētos maksājumus. Ceram uz tiesas pozitīvu lēmumu, kas ļautu izbeigt dažādās spekulācijas un turpināt darbu saskaņā ar izvirzītajiem biznesa mērķiem. Administratoram pozitīva tiesas lēmuma gadījumā būtu godprātīgi jāatkāpjas no sava amata. Ar līdzšinējām darbībām viņš ir tikai kaitējis TAP plāna izpildei, traucējis tās darbu, nodarbojies ar sabotāžu un ar dažāda veida aktivitātēm arī mulsinājis uzņēmuma sadarbības partnerus - gan kreditorus, gan klientus," sacīja uzņēmējs.

Kā ziņots, šodien Rīgas rajona tiesa izskatīs kārtējo administratora virzīto "Ķekavas" maksātnespējas procesa pieteikumu. Iepriekš uzņēmums bija ziņojis, ka "Ķekava" ir panākusi izlīgumu ar Švanku, kuru, apšaubot viņa godaprātu, uzņēmums iepriekš lūdza tiesu atcelt, un turpinās racionāls darbs pie TAP īstenošanas.

Tikmēr 7.februārī nodrošinātā kreditora "Nordea Bank Finland Plc." ("Nordea") Latvijas filiāle pieprasīja uzņēmumam nodrošināt bankas pilnvarotā pārstāvja piekļuvi uzņēmuma kustamajai mantai, ko "Ķekava" definēja par administratora darba rezultātu un vēlmi ietekmēt pozitīvu TAP realizēšanas gaitu.

Savukārt "Nordea" banka norādīja, ka ievēro klientu konfidencialitāti un publiski nekomentēs darījuma detaļas, biznesa portālam "Nozare.lv" uzsvēra bankas preses sekretāre Dagnija Lejiņa.
"Ķekava" 31.janvārī ir sagatavojusi un kreditoriem izsūtījusi grozījumus esošajā TAP, kas ir spēkā no 2012.gada 20.janvāra. Grozījumi paredz TAP pagarināt uz diviem gadiem, kā arī veikt korekcijas līdzšinējā maksājumu grafikā, kā iemeslu minot izejvielu sadārdzināšanos.

Rīgas rajona tiesa pērn 20.janvārī apmierināja "Ķekavas" pieteikumu un noteica uzņēmumam tiesisko aizsardzību.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, "Ķekavas" zaudējumi 2011.gadā palielinājušies par gandrīz 70% un bijuši 4,01 miljons latu salīdzinājumā ar 2,36 miljonu latu zaudējumiem 2010.gadā. "Ķekavas" apgrozījums 2011.gadā bijis 20,04 miljoni latu, kas ir 0,15% pieaugums salīdzinājumā ar 20 miljonu latu apgrozījumu 2010.gadā. Provizoriskais uzņēmuma apgrozījums 2012.gadā ir 22,9 miljoni latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!