Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieki ir aizturējuši "Latvijas dzelzceļs" (LDz) valdes priekšsēdētāju Uģi Magoni, aģentūru LETA informēja satiksmes ministrs Anrijs Matīss. Magonis piektdien atcelts no amata.

Ministrs aģentūrai BNS norādīja, ka KNAB ceturtdien arī veicis kratīšanu Magoņa darba vietā. Piektdien paredzēts sasaukt LDz akcionāru sapulci, kurā Magoni atbrīvos no amata.

Matīss pauda, ka Satiksmes ministrija (SM) viennozīmīgi sadarbosies ar KNAB, taču nekādas sīkākas informācijas par Magoņa aizturēšanas iemesliem ministra rīcībā nav.

LDz valdes priekšsēdētāja pienākumus pagaidām pildīs LDz valdes loceklis Aivars Strakšas.

Piektdien LDz akcionārs Magoni no amata atcēlis, žurnālistiem paziņoja Satiksmes ministrijas (SM) valsts sekretāra vietniece Džineta Innusa. Pēc viņas teiktā, Magonis nevar pildīt LDz valdes priekšsēdētāja amata pienākumus.


Par LDz priekšsēdētāja amata pienākumu izpildītāju iecelts LDz valdes loceklis Aivars Strakšas.

SM kratīšana neesot  veikta, norādīja Innusa. Savukārt par LDz meitassabiedrībām informācijas neesot, atzina Strakšas.

KNAB pārstāve Laura Dūša pavēstīja, ka informācija tiks sniegta vēlāk.

LDz pārstāve Linda Štokmane apstiprināja, ka Magonis aizturēts, taču uzsvēra, ka uzņēmuma darbība nav traucēta. Arī LDz nav zināmi aizturēšanas iemesli.

Aģentūrai BNS pagaidām nav izdevies sazvanīt Magoni, viņš piektdien no rīta uz telefona zvaniem neatbil.

Magonis jau agrāk nonācis KNAB redzeslokā. 2012.gada februārī tika vēstītsk, ka KNAB sācis vērtēt Magoņa iespējamo atrašanos interešu konfliktā. Toreiz KNAB sāka vērtēt valsts amatpersonu darbības tiesiskumu saistībā ar SIA "LDz Cargo" noslēgto līgumu. Portāla "pietiek.com" rīcībā esošā informācija tolaik liecināja, ka Magoņa civilsievas vadītai firmai SIA "Pro Logistic Services" izdevies noslēgt izdevīgu līgumu ar LDz meitasuzņēmumu SIA "LDz Cargo". Magonis toreiz uzsvēra, ka jau vismaz gadu ar savu civilsievu Helēnu Bibiku kopā vairs nedzīvojot, līdz ar to arī kopīga budžeta viņiem neesot.

2010.gada oktobrī "pietiek.com" ziņoja, ka KNAB bija sācis padziļinātu izpēti par Magoņa darījumiem, kas bija radījuši aizdomas par iespējamu nelegāli iegūtu līdzekļu atmazgāšanu.

Pēc Magoņa teiktā, KNAB pārbaude beigusies, neko nelikumīgu neatklājot.

Laiks, kad KNAB sāka interesēties par Magoņa darījumiem, sakrīt ar laiku, kad viņš, paša vārdiem runājot, pārtrauca kopdzīvi ar civilsievu Bibiku, kuras vadītā firma slēgusi saimnieciskus darījumus ar "LDz Cargo".

Magonis savulaik pārskaitījis apjomīgus ziedojumus Aināra Šlesera pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem Latvijas Pirmajai partijai un Šlesera Reformu partijai LPP/LC. Kopumā viņš atvēlējis 41 249 eiro, liecina informācija KNAB mājaslapā.

"Lursoft" informācija liecina, ka Magonis ir LDz valdes priekšsēdētājs kopš 2005.gada. No 2003. līdz 2005.gadam vadījis LDz padomi.

Kā liecina šogad pavasarī Magoņa iesniegtā valsts amatpersonas deklarācija, pagājušajā gadā viņam piederēja 150 kapitāldaļas SIA "JE Enerģija" 7455 eiro apmērā un desmit daļas uzņēmumā SIA "Tretja Gruzoperevozočnaja Kompanija" 1250 eiro vērtībā. Tāpat LDz vadītājam piederēj 2009.gada "Mercedes Benz CL", kā arī 2007.gada kuteris "Formula 310SS" un 1990.gada "VAZ 2109". Viņam pieder arī trīs zemes gabali Ādažu novadā un dzīvoklis Rīgā.

Magonis deklarējis parādsaistības 217 670 eiro apmērā, savukārt bezskaidrā naudā viņš bankā uzkrājis 22 216 eiro un 1249 ASV dolārus. Pērn LDz vadītājs atdevis aizdevumu 52 000 eiro apmērā, palielinājis kredītu - 30 000 eiro apmērā, savukārt alimentos izmaksājis 17 074 eiro.

Magonis pagājušajā gadā par darbu uzņēmumā saņēmis 100 929 eiro. Kā ienākumus Magonis norādījis arī "Nordea bank Finland" Latvijas filiāli - 30 000 eiro un Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras pabalstu - 421 eiro.

LDz pieder valstij. Tā koncerns nodarbojas ar kravu pārvadājumiem pa dzelzceļu un uztur infrastruktūru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!