Foto: Sadales tīkls AS publicitātes foto

Ieviešot dažādas izmaiņas, no šī gada 1. janvāra darba tiesisko attiecību pārtraukšanas process uzņēmumā AS "Sadales tīkls" sākts ar 108 darbiniekiem, informēja "Sadales tīkla" pārstāve Tatjana Smirnova.

Kopumā šā gada laikā darba tiesiskās attiecības tiks pārtrauktas ar 355 darbiniekiem, norādīja Smirnova.

Uzņēmuma pārstāve skaidroja, ka darba tiesisko attiecību pārtraukšana notiek pakāpeniski, atbilstoši izstrādātajam plānam. Piemēram, apvienojot operatīvo darbu, elektrotīkla remontu un būvniecības struktūrvienības, darba vietu skaits samazināts par 47.

"Visiem darbiniekiem no šīm struktūrvienībām bija iespēja pieteikties darbam uz amatu vietām jaunizveidotajā struktūrvienībā, tomēr, ņemot vērā, ka ir darbinieki, kuri paši pieņēma lēmumu darba tiesiskās attiecības ar "Sadales tīklu" neturpināt, kopš 1. janvāra darba tiesiskās attiecības ir pārtrauktas ar 87 elektromontieriem," teica Smirnova.

Rīkojoties sociāli atbildīgi attiecībā uz tiem darbiniekiem, kuri darbu "Sadales tīklā" vairs neturpinās, uzņēmums ir informējis Latvijas Elektroenerģētiķu un energobūvnieku asociācijas biedrus par iespēju uzrunāt šos speciālistus un sākt ar viņiem darba tiesiskās attiecības, informēja Smirnova.

Kā pastāstīja Elektroenerģētiķu un energobūvnieku asociācijas pārstāvis Kārlis Briņķis, asociācija ir uzņēmusies funkciju savest kopā "Sadales tīklu" atstājušos darbiniekus ar savu biedru uzņēmumiem.

"Biedrība ir informējusi savus biedrus par šo situāciju, savukārt biedri ir apņēmušies mūs informēt par aktuālajām vakancēm un viņiem nepieciešamo darbinieku kvalifikācijas prasībām. Tā kā tas ir noticis pavisam nesen, tad šobrīd vēl nevaram teikt, ka kāds no "Sadales tīkla" aizgājušais darbinieks jau ir sācis strādāt pie kāda no mūsu biedriem," teica Briņķis.

Kā ziņots, nosakot iespējas, kā paaugstināt "Sadales tīkla" darbības efektivitāti, ar 1. janvāri ir mainīta uzņēmuma organizatoriskā struktūra, samazinot struktūrvienību skaitu no 20 līdz 16. Līdz ar uzņēmuma struktūras izmaiņām ir pārskatīts darbam nepieciešamo resursu apjoms, tajā skaitā darbinieku skaits, darbinieku pienākumi un atbildības. Tāpat ar šī gada 1. janvāri uzņēmumā ir pilnveidoti darba procesi, pārskatīta aktīvu un personāla pārvaldība.

Ieviestās izmaiņas ir pirmais posms no visa darbības efektivitātes paaugstināšanas projekta, kopumā projekts tiks realizēts līdz 2022. gadam. Šajā laikā uzņēmumā tiks samazināts gan darbam nepieciešamo resursu apjoms, gan uzņēmuma darbinieku un specializētās tehnikas ģeogrāfiskās atrašanās vietu skaits. Pārskatot darbaspēka un resursu pārvaldību, līdz 2021. gadam visā Latvijā "Sadales tīkls" optimizēs darbinieku un specializētās tehnikas ģeogrāfiskās atrašanās vietu skaitu no 50 līdz 27.

Jau ziņots, ka AS "Latvenergo" koncerna plāns paredz līdz 2022. gadam samazināt personālu par apmēram 1000 darbiniekiem. Stratēģijas periodā līdz 2022. gadam plānots īstenot efektivitātes programmu, kas paredz procesu pārskatīšanu, centralizēšanu un digitalizāciju.

Galvenie koncerna efektivizācijas virzieni ir sadales sistēmas procesu digitalizācija, vienota dispečervadības un ģeogrāfiskās informācijas sistēmas attīstība, samazināta fiziskās klātbūtnes nepieciešamība elektrolīnijās atslēgumu gadījumos, mobilās tehnikas parka samazināšana, klientu apkalpošanas kanālu konsolidēšana, ražošanas procesu optimizācija.

Kopumā izmaiņas attieksies uz 100 cilvēkiem ražošanā, 75 klientu apkalpošanā, 60 - IT un citās atbalsta funkcijās, aptuveni 800 - sadales sistēmā.

"Sadales tīkls" ir elektroenerģijas sadales sistēmas operators, un tā vienīgais īpašnieks ir valstij piederošā energokompānija "Latvenergo".

"Latvenergo" koncerns ir Baltijas mēroga energouzņēmums, kas nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un pārdošanu, elektroenerģijas sadales pakalpojuma nodrošināšanu un pārvades sistēmas aktīvu nomu.

Latvijas Elektroenerģētiķu un energobūvnieku asociācija ir nozares uzņēmumu asociācija, kas apvieno juridiskas un fiziskas personas, kuras nodarbojas ar enorgosistēmas apgādes drošuma problēmām, energosistēmas perspektīvas attīstības problēmām, profesionālās izglītības problēmām, sagatavojot energosistēmas bakalaurus, inženierus un maģistrus projektēšanai, ekspluatācijai un vadībai, dažādu elektroiekārtu un aparatūras ražošanu, energomontāžas, rekonstrukcijas un remonta darbiem, projektēšanu (elektroapgāde, automātika, rūpniecības elektronika, programmatūra), elektroietaišu un elektropreču tirdzniecību, konsultāciju un citu pakalpojumu sniegšanu.

Elektroenerģētiķu un energobūvnieku asociācija savu darbību sāka kā reģistrēta biedrība 2007. gada 22. jūnijā, saplūstot Latvijas Elektroenerģētiķu biedrībai un Latvijas Energobūvniecības asociācijai. Elektroenerģētiķu un energobūvnieku asociācija šobrīd ietilpst 55 juridiskas firmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!