Foto: LETA

Starp Latvijas lielākajiem degvielas tirgotājiem nepastāv neatļautas vienošanās, ceturtdien žurnālistiem sacīja Konkurences padomes (KP) priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama.

Konkurences padome tās pastāvēšanas vēsturē vērienīgākajā datu analīzē, kas ilgusi divus gadus, secinājusi, ka degvielas mazumtirgotāji Latvijā darbojas atbilstoši tirgus principiem, un aizliegta vienošanās starp tirgotājiem nav konstatējama.

Lielākajiem degvielas tirgotājiem gan ir bijusi raksturīga savstarpēja cenu sekošanas stratēģija jeb tā dēvētā inteliģentā pielāgošanās, tomēr cenas uzņēmumi ir noteikuši patstāvīgi un starp tiem pastāv konkurence. Nav arī konstatēts, ka būtu kāds tirgus līderis cenu korekcijas ziņā, skaidroja KP priekšsēdētāja  Ābrama.

"Secināts, ka pastāv cieša korelācija starp biržas un ASV dolāra kursa svārstībām un mūsu mazumtirdzniecības cenu izmaiņām. Arī šie argumenti mums neļauj teikt, ka cenas tiktu mainītas neadekvāti. Latvijā degvielas cenas nav pārmērīgas, tās ir vienas no zemākajām Eiropā," uzsvēra Ābrama.

KP analizēja degvielas izmaksas, cenu veidošanas principus un izmaiņas, kā arī pārbaudīja datus, kas iegūti pēc tiesas sankcijas nepaziņotas inspekcijas laikā.

Tāpat KP skaidroja, ka gan ekonomikas teorija, gan Eiropas Savienības (ES) tiesas prakse liecina, ka sekošana konkurenta cenām nevar kalpot par vienīgo pierādījumu, ka uzņēmumi savstarpēji vienojušies. Lai secinātu, ka pastāvējusi aizliegta vienošanās, nepieciešams konstatēt arī citus faktorus, kas par to liecina, piemēram, ekonomiski nepamatotas cenas vai kontakti starp uzņēmumiem. Lietas ietvaros KP nekonstatēja citus faktorus, kas liecinātu par aizliegtu vienošanos, turklāt ieguva virkni secinājumu, kas norāda uz konkurenci starp uzņēmumiem

Pie lietas izmeklēšanas divus gadus esot strādājis KP vadošais izmeklētājs, kuram asistējuši divi speciālisti - ekonomikas un juridiskajos jautājumos. Inspekciju laikā esot piesaistīti vēl KP cilvēkresursu, padomes pārstāvji gan neesot rēķinājuši cik šī vērienīgā lietas izskatīšana izmaksājusi.

Skaidrīte Ābrama arī žurnālistiem stāstīja, ka degvielas tirgotāji rēķinoties ar to, ka šo divu gadu laikā KP esot apkopojis milzīgu apjomu ar datiem, līdz ar to turpmāk uzraudzību varēšot veikt vēl precīzāk.

Jau ziņots, ka 2011.gada maijā KP ierosināja lietu par iespējamiem Konkurences likuma pārkāpumiem SIA "Latvija Statoil", SIA "Neste Latvija" un SIA "Lukoil Baltija R" darbībās.

2011.gada ierosināto lietu par iespējamiem pārkāpumiem degvielas tirgotāju darbībās KP nolēma pētīt līdz 2013.gada martam. Tolaik KP pārstāvji stāstīja, ka izpētes laikā paredzēts pētīt vai minēto uzņēmumu starpā notikusi vienošanās. Tiesa, KP pārstāvji neatklāja, par kāda veida vienošanos ir runa.

2011.gada oktobrī toreizējā KP Ieva Jaunzeme žurnālistiem atklāja, ka Latvijas, kā arī citu Eiropas valstu degvielas tirgos novērojama tā saucamā inteliģentā pielāgošanās, kad lielie degvielas tirgotāji skatās viens uz otru un vienlaicīgi samazina vai palielina cenas. Viņa arī atzina, ka šāda rīcība varētu būt prettiesiska, taču Eiropas līmenī nevienam līdz šim nav bijis drosmes to pateikt un pierādīt.

Jau 2007.gadā Konkurences padome izmeklēja iespējamu ļaunprātīgu dominējošā stāvokļa izmantošanu degvielas tirgotāju "Latvija Statoil", "Neste Latvija" un "Lukoil Baltija R" darbībās, tomēr lietu izbeidza.

"Latvija Statoil", "Neste Latvija" un "Lukoil Baltija R" ir lielākie degvielas tirgotāji Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!