Foto: LETA

Krievijas noteiktā šprotu importa aizlieguma dēļ uzņēmums "Ventspils zivju konservu kombināts" ražošanu uz laiku pārtrauks aptuveni vienu mēnesi agrāk, nekā iepriekš bija plānots, informēja uzņēmuma valdes loceklis Ingus Klindžāns.

Tā kā vasarā izejvielu, proti, zivju, kvalitāte ievērojami pasliktinās, "Ventspils zivju konservu kombināts" ik gadu vasaras periodā uz laiku ražošanu pārtrauc un veic tehnisko apkopi, savukārt darbinieki tikmēr dodas atvaļinājumā. Šogad bija plānots ražošanu turpināt līdz jūlija vidum, bet Krievijas noteiktā šprotu importa aizlieguma dēļ ražošana būs jāaptur aptuveni mēnesi agrāk - jūnija vidū. Lai gan nav zināms, cik ilgi būs spēkā importa aizliegums, Klindžāns prognozē, ka tas nebūs īslaicīgs: "Tas ir smags, nopietns lēmums arī pašai Krievijai. Diez vai aizliegums būs īslaicīgs."

Uzņēmums esot iepriekš rēķinājies, ka Krievija šādu aizliegumu varētu noteikt: "Mēs uzminējām, ka tas varētu notikt šajā nedēļā, līdz ar to paguvām izsūtīt produkciju klientiem Krievijā. Krievijas tirgum paredzētās produkcijas krājumu mums noliktavā nav."

Uzņēmums cer atsākt ražošanu augustā vai septembrī, kad sāksies jaunā zvejas sezona un būs pieejamas svaigās zivis. Tā kā Krievijas tirgus vēl aizvien veido lielāko daļu jeb aptuveni 70% līdz 75% no uzņēmuma eksporta, "Ventspils zivju konservu kombināts" turpinās meklēt jaunus tirgus. Kā atklāja Klindžāns, drīzumā plānots nosūtīt pirmo produkciju uz Vāciju. Uzņēmums cenšas ieiet arī ASV un Kanādas tirgū un cer, ka šogad tas varētu izdoties.

"Ventspils zivju konservu kombināts" jau pagājušā gada decembrī nopietni izjuta grūtības Krievijas tirgū, kas bija saistītas ar Krievijas rubļa vērtības svārstībām. "Ventspils zivju konservu kombināts" uz laiku samazināja ražošanas jaudu, atlaižot lielāko daļu darbinieku. Šogad uzņēmums pakāpeniski ir atkal palielinājis ražošanas apjomus. Ja janvārī uzņēmums organizēja darbu, strādājot pāris dienas nedēļā, tad februārī un martā ražošana jau notika katru dienu vienā maiņā. Ar līdzīgu intensitāti uzņēmums turpina ražošanu arī pašlaik. Pašlaik uzņēmumā nodarbināti 285 darbinieki. Ja iepriekš atlaistie darbinieki varēja līdz 59 dienām strādāt, nezaudējot bezdarbnieka statusu, tad pašlaik ražotnē nodarbinātie strādnieki ir oficiāli pieņemti darbā.

Jūnija vidū, kad uzņēmums plāno apturēt ražošanu, darbinieki dosies atvaļinājumā. Tiesa, maksimālais atvaļinājuma ilgums, uz ko viņi pašlaik var pretendēt, ir ne vairāk kā divas nedēļas, bet ražošana uzņēmumā būs apturēta ilgāku laiku, tādēļ darbiniekiem, visticamāk, atkal nāksies uz laiku reģistrēties bezdarbniekos, atzina Klindžāns.

Jau ziņots, ka Krievijas federālais veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienests "Rosseļhoznadzor" trešdien paziņojis, ka no ceturtdienas, 4.jūnija, aizliedz zivju un zivju produkcijas importu no Latvijas un Igaunijas.

Iepriekš Krievijas inspektori apmeklēja piecus zivju pārstrādes uzņēmumus Latvijā un četrus Igaunijā, kur tiek ražotas galvenokārt šprotes. Krievijas pusei esot radušās pretenzijas pret šīs produkcijas drošības kontroles sistēmu, konkrēti, attiecībā uz benzopirēnu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!