Foto: Shutterstock

Krievijas pilsoņiem piederošais uzņēmums SIA “Felzer” jau šā gada novembrī plāno uzsākt aukstumiekārtu un kondicionēšanas sistēmu ražošanu "Nordic Technology Park", vairāk nekā 90% produkcijas plānots eksportēt uz Krieviju un Eiropas Savienību. Pirmo divu gadu laikā uzņēmuma attīstībā Latvijā tas plāno ieguldīt 3 miljonu eiro (2,11 miljonu latu), savukārt četru gadu laikā investīcijas sasniegs līdz pat 10 miljonus eiro (7,03 miljonus latu).

Latvijā lielākā industriālo parku attīstītāja un apsaimniekotāja "NP Properties" valdes priekšsēdētāja Elita Moiseja informēja, ka "NP Properties" noslēdzis sadarbības līgumu ar "Felzer" un šis līgums paredz ražošanas telpu nomu 1721 kvadrātmetra platībā "Nordic Technology Park".

"Felzer" ir nesen izveidots uzņēmums Latvijā, kura darbības joma ir aukstumiekārtu un kondicionēšanas sistēmu ražošana iekštelpām. Jauno iekārtu priekšrocība ir augsta energoefektivitāte ekspluatācijā, kā arī tehniskās iespējas tās vienlaikus izmantot kā siltuma devējus.

Pēc Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas "Lursoft" datiem "Felzer" reģistrēts šā gada martā, un uzņēmuma apmaksātais pamatkapitāls ir 4000 latu. Uzņēmuma īpašnieki ir Krievijas pilsoņi Aleksandrs Černišovs (50%), Aleksejs Lisovskis (20%), Eduards Boze (20%) un Vadims Tereščenko (10%).

Boze, kurš ir arī uzņēmuma valdes priekšsēdētājs, uzsver, ka "Felzer" produkcija tiks ražota atbilstoši Eiropas labākajām ražošanas tradīcijām un augstiem tehniskajiem standartiem, kas garantēs kvalitāti. Produkcijas noieta tirgi būs Krievija - 50%, Baltijas valstis - 10% un citas ES valstis - 40%. Uzņēmums saskata šai nozarei augstu attīstības potenciālu, jo siltuma un aukstuma sistēmu noiets pēdējo piecu gadu laikā ir pieaudzis vairāk nekā uz pusi. Tas turpina pieaugt, pateicoties tieši energoefektīviem un kvalitatīviem produktiem, tādā veidā ļaujot optimizēt izmaksas, ko rada energoresursu sadārdzinājums.

Moiseja norāda, ka arvien lielāku interesi par Latviju izrāda ārvalstu investori, kas izvēlas šeit uzsākt ražošanu. "Daudziem no šiem uzņēmumiem ir svarīgi kļūt par vietējo uzņēmumu, lai to produkti asociētos ar Eiropas kvalitāti. "Felzer" noslēgtais darījums ir viens no šī gada nozīmīgākajiem "NP Properties" darījumiem, kā rezultātā "Nordic Technology Park" darbu sāks inovatīvs ražotājs ar augstu pievienoto vērtību saražotajai produkcijai," pauž Moiseja.

Kā priekšrocības Latvijai, "Felzer" pārstāvji min to, ka salīdzinājumā ar Igauniju, Latvijā ir zemākas uzņēmumu reģistrēšanas izmaksas un nav svarīga uzņēmuma vadītāja nacionalitāte. Savukārt atšķirībā no Lietuvas Latvijas biznesa vide ir mazāk sadrumstalota. Vēl būtiska priekšrocība izvēlei par labu Rīgai ir lielais iedzīvotāju īpatsvars Rīgā un ap to, kas būtiski atvieglo darbaspēka piesaisti. Lietuvā un Igaunijā nav nevienas pilsētas ar tik lielu iedzīvotāju skaitu kā Rīgā. Latvijā ir ļoti attīstīta līgumorganizāciju kultūra un izprasti apakšuzņēmēju sadarbības principi, kas ārvalstu investoriem atvieglo darbības veikšanu.

SIA "NP Properties" ir lielākais industriālo parku attīstītājs un apsaimniekotājs Latvijā. "NP Properties" astoņos industriālajos parkos Rīgā, Olainē, Jelgavā, Salaspilī, Rēzeknē un Daugavpilī darbojas aptuveni 150 nomnieku - pašmāju un starptautiski uzņēmumi, no kuriem lielākā daļa ir ražotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!