Foto: Publicitātes foto

Straujais Krievijas rubļa kursa kritums pagājušā gada beigās, kā arī citu valūtu negatīvās svārstības kopumā Latvijas farmācijas kompānijai AS "Olainfarm" pērn radīja zaudējumus 4,5 miljonu eiro apmērā, teikts kompānijas padomes ziņojumā par pagājušo gadu.

Pagājušajā gadā kompānijas konsolidētā peļņa sasniedza 12,2 miljonus eiro, bet nekonsolidētā peļņa pārsniedza 11,4 miljonus eiro. Iepriekš 2014.gadam noteiktās peļņas prognoze bija attiecīgi 15 miljoni eiro konsolidētā, bet 14 miljoni eiro nekonsolidētā peļņa.

Padome ir vērsusi "Olainfarm" valdes uzmanību uz to, ka šie valūtas zaudējumi ir vēl viens piemērs tam, cik svarīga kompānijas stabilai attīstībai ir tālāka tās noieta tirgus diversifikācija.

Tāpat, ņemot vērā straujo "Olainfarm" realizācijas apjomu pieaugumu pēdējo gadu laikā, padome jau iepriekš ir vērsusi uzmanību uz nepieciešamību uzmanīgi sekot tam, vai kompānijas rīcībā ir nepieciešamās tehnoloģiskās jaudas tālākai attīstībai.

Ja ražošanas procesu modernizācijā divu gadu laikā ir panākti būtiski uzlabojumi, tad tuvāko gadu laikā ir vēl daudz darāmā arī ražošanas infrastruktūras sakārtošanā, kas ne tikai būtiski uzlabos vides aizsardzības standartu ievērošanu uzņēmumā, bet, piesaistot pieejamos finanšu līdzekļus, dos arī ievērojamu ekonomisku efektu, atzīmēts padomes ziņojumā.

Ņemot vērā šo nepieciešamību tuvākajos gados turpināt investīcijas, tostarp ar ražošanu saistītā infrastruktūrā, kā arī joprojām nestabilo situāciju kompānijai būtiskos noieta tirgos, padome pieturas pie iepriekš izteiktā aicinājuma līdz lēmuma pieņemšanai par 2015.gada peļņas sadali apturēt dividenžu izmaksu. Situācijai nepasliktinoties, padome varētu aicināt no 2015.gada peļņas izmaksāt dividendes 17,5% apmērā no peļņas.

Padome turpina uzmanīgi sekot pēdējā laika notikumu attīstībai Krievijā, kas joprojām ir lielākais "Olainfarm" noieta tirgus. Lai arī padome ir vairākkārtīgi vērsusi kompānijas valdes uzmanību uz nepieciešamību aktivizēt darbu pie noieta tirgus diversifikācijas, lai mazinātu atkarību no tāda šobrīd nestabila tirgus kā Krievija, tomēr padome nekādā mērā neiestājas par jebkāda veida darbības vai aktivitātes samazināšanu tajā.

Tā vietā diversifikācija būtu panākama uz lielāka realizācijas pieauguma rēķina citās valstīs. Par vienu no īpaši efektīviem veidiem padome joprojām uzskata tāda līdzīga profila uzņēmuma iegādi, kura noieta tirgi būtiski atšķirtos no "Olainfarm" noieta tirgiem, un padome aicina valdi vēl rūpīgāk izsvērt šādas iegādes iespējas.

Par svarīgu, lai gan nepietiekamu soli noieta tirgus diversifikācijas virzienā padome uzskata "Olainfarm" lēmumu iegādāties 70,88% kapitāla daļu uzņēmumā SIA "Silvanols" un 2014.gada laikā notikušo "Olainfarm" piederošo kapitāldaļu skaita palielināšanu līdz gandrīz 97%. Kopdarbībā ar "Silvanolu" uzņēmumam "Olainfarm" ir reālas iespējas gan vēl vairāk nostiprināt savas pozīcijas NVS valstīs, gan apgūt tādus tirgus, kuros vienkāršāk sākt darbību, reģistrējot uztura bagātinātājus.

Neskatoties uz to, ka 2014.gada laikā nopietni ekonomiski satricinājumi skāra četrus uzņēmumam svarīgus tirgus, sabiedrībai izdevās kāpināt tās realizācijas apjomus gandrīz visos no tiem, norādīts padomes ziņojumā.

Tā rezultātā par vairāk nekā 20% ir audzis arī "Olainfarm" apgrozījums. Kā īpaši veiksmīgu 2014.gadā padome izceļ kompānijas sadarbību ar Polijas partneriem, kā arī ievērojamo piegāžu pieaugumu Pasaules veselības organizācijai. Abos gadījumos realizācijas apjomi gada laikā ir pieauguši vairākkārtīgi, un, kas ir īpaši svarīgi, tie nedaudz mazina atkarību no šobrīd nestabilajiem NVS valstu tirgiem.

Lai izskatītu ziņojumus par "Olainfarm" darbību pagājušajā gadā, kompānijas valde informē, ka kārtējā akcionāru sapulce notiks šī gada 11.jūnijā plkst.11 "Olainfarm" telpās Olainē, Rūpnīcu ielā 5.

Sapulces laikā gan valde, gan padome ziņos par uzņēmuma darbību 2014.gadā. Pasākuma laikā plānots apstiprināt "Olainfarm" konsolidētā un koncerna mātesuzņēmuma 2014.gada pārskatu, lemt par 2014.gada peļņas izlietošanu, kā arī ziņot par 2015.gada budžetu un darbības plānu.

Tāpat plānots ievēlēt zvērinātu revidentu, revīzijas komisiju un noteikt atlīdzību, kā arī apstiprināt revīzijas komitejas nolikumu.

AS "Olainfarm" kopējais akciju un kopējais balsstiesīgo akciju skaits ir 14 085 078.

Akcionāri var iepazīties ar akcionāru sapulcē izskatāmo jautājumu lēmumu projektiem no 2015.gada 28.maija līdz 2015.gada 10.jūnijam darba dienās no plkst.9 līdz 16 Olainē, Rūpnīcu ielā 5, uzņēmuma Juridiskajā daļā, iepriekš piesakoties pa tālruni, zvanot pa 67013870, vai "Olainfarm" internēta mājaslapā "www.olainfarm.lv".

Kā ziņots, "Olainfarm" valde piedāvā akcionāriem atstāt pagājušā gada nekonsolidēto peļņu nesadalītu un novirzīt to pilnā apmērā reinvestēšanai kompānijas attīstībā. Pagājušajā gadā kompānijas konsolidētā peļņa sasniedza 12,2 miljonus eiro, bet nekonsolidētā peļņa pārsniedza 11,4 miljonus eiro.

"Olainfarm" pērn sasniedza jaunu apgrozījuma rekordu, realizējot produkciju par 93,7 miljoniem eiro. Tas ir par 20% vairāk nekā 2013.gadā, kad apgrozījums bija 78 miljoni eiro, informēja "Olainfarm" valdes loceklis Salvis Lapiņš.

Koncerna apgrozījums 2014.gadā tika plānots 93 miljonu eiro apmērā, bet peļņa - 15 miljonu eiro apmērā. Saskaņā ar neauditēto 2014.gada pārskatu gada realizācijas plāns ir pārpildīts par 0,7%, bet gada peļņas plāns ir izpildīts tikai par 84%.

Lielākais uzņēmuma īpašnieks ir valdes priekšsēdētājs Valērijs Maligins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!